Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 18. 10:35

Csúszik az egymilliárdos Windows 10-mérföldkő

Nem lesz meg 2018-ra az egymilliárd Windows 10 felhasználó - jelentette be a Microsoft, a cég nem tudja teljesíteni a tavaly felvázolt célkitűzés pesszimista verzióját sem. A szerény teljesítményért a telefonok felelnek.

Visszavonja tavalyi előrejelzését a Microsoft, a cég új álláspontja szerint a Windows 10-et mégsem sikerül egymilliárd eszközre eljuttatni, a rendszer megjelenését követő "két-három éven belül". A szoftverház tavalyi Build konferenciáján vázolta fel a tempós ütemtervet, mára azonban világossá vált, hogy azt nem tudja tartani - jelenleg a cég szerint rendszere mintegy 350 millió készüléken fut, ez a bázis pedig nem növekszik elég gyorsan a kitűzött mérföldkő eléréséhez.

A Microsoft szerint a vártnál számottevően visszafogottabb terjeszkedésért elsősorban a mobileszközök felelnek. A területen a vállalat májusban komoly változásokat jelentett be, a butatelefonos részleget és a kiszolgáló üzletágakat egyben adja át a Foxconnak.. A szoftverház emellett utalt rá, hogy saját okostelefonjainak eddigi sorozataiból sem indít már új generációt, ezt ugyanakkor hivatalosan még nem erősítette meg.

A 2018-as üzleti év közepére kalkulált egymilliárdos szám jelentős részéért feleltek - volna - a Windows 10-es okostelefonok, azok közül is elsősorban az olcsóbb modellek, a platformnak ugyanakkor az új rendszerrel sem sikerült megvetnie a lábát a piacon, a Microsoft visszakozása után pedig a külső gyártók is visszafogottabbá váltak a szegmenst uraló Android és iOS mellett gyakorlatilag láthatatlan platform licencelése kapcsán.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A redmondi cég valószínűleg nem adta fel a harcot teljesen az okostelefonok terén, tarsolyában ott lapul még a fejlesztés alatt álló Surface Phone - legalábbis a pletykák szerint. A jó eséllyel csúcskategóriás, ennek megfelelően borsos árú modell ugyanakkor önmagában szinte biztosan kevés lesz, hogy lökést adjon a platform térnyerésének, ezzel pedig újra meglódítsa a céget a kitűzött szám felé.

A vállalat arról nem beszélt, hogy az egymilliárd havi szinten aktív Windows 10-es eszközre vonatkozó célkitűzést mikorra tolja el, a hátralévő felhasználószám jelentős része ugyanakkor valószínűleg a vállalati szektorból kerül majd ki, ahol még mindig több százmilliós számban dolgoznak Windows 7-et futtató gépek. Bár a nagyjából egy év alatt felépített 350 milliós bázis egyáltalán nem rossz eredmény, a közeljövőben a rendszer térnyerése valószínűleg jelentősen lassulni fog, néhány héten belül ugyanis a Microsoft megvonja a rendszer legújabb verziójára való ingyenes frissítés lehetőségét - ez az otthoni felhasználóknak könnyen elveheti a kedvét a szoftvertől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról