Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 20. 14:31

Tovább zuhannak a NAND flash árak

Nincs megállás, folytatódik a NAND flash piacot több szempontból jellemző csökkenés, az ár mellett már a gyártók bevétele is egyre apad.

Tovább csökken a NAND flash lapkák ára, közli a DRAMeXchange adatai alapján a Digitimes. A gyártók első negyedéves bevétele így már csak 8,06 milliárd dollár volt, ami 2,9 százalékos csökkenést jelent az előző negyedév eredményéhez képest. A tendencia nem új, a bevétel apadása már a tavalyi utolsó negyedévben elkezdődött, és várhatóan tovább folytatódik.

A chipek szerződéses ára nagyjából 10 százalékkal csökkent az első negyedév során, amit a túlkínálatnak tulajdonítanak az elemzők. Ezt tetőzik a mérsékelt okostelefonos, tabletes, illetve PC-s eladások, mellyel együtt 13-18 százalékot estek az eMMC és SSD árak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A gyártók versenyében továbbra is a Samsung vezet, a dél-koreai vállalat a piac 35,1 százalékát birtokolja. A Toshiba 21,6 százalékkal áll a második helyen, akit a közelmúltban bekebelezett SanDisk követ 15,1 százalékkal.

Még mindig nincs vége

Az elemzők szerint továbbra sem lassul le az árzuhanás, mivel a túlkínálat várhatóan megmarad, melynek egyik okát a mérséklődő keresletben látja a DRAMeXchange. Ezen felül további okot adhat a csökkenésre a 3D NAND térhódítása, idén már a Toshiba-Sandisk, valamint az Intel-Micron is nagy mennyiségben épít a gazdaságosabb chipekre. Előbbi páros közül a Toshiba egy még gazdaságosabb, 4 bites (QLC) cellákból álló megoldással is készül, ezek alapján pedig az árverseny java még csak kibontakozóban van.

a címlapról