Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 08. 16:30:00

Fordulópontot hozhat 2017 az SSD-HDD csatában

Jövőre az SSD-k a vállalati szegmensben túlszárnyalhatják a merevlemezek eladásait, már ami a teljes bevételt illeti. A merevlemezgyártóknak még nincs okuk a pánikra, de gőzerővel kell dolgozniuk, hogy megtartsák termékeik relevanciáját.

A Gartner legújabb prognózisa alapján 2017 fordulópont lehet az SSD-k és a HDD-k versenyében, ugyanis az előrejelzés szerint a vállalati szegmensben jövőre az SSD-k elérik mechanikus tárolókból származó bevételt. Várhatóan ugyanezen év második felében az eladott SSD-k összértéke át is lépi a HDD-k által generált összeget, ami bár mérföldkő lehet, de a merevlemezek piaca ettől még nem kerül komoly veszélybe.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

Mindezt arra alapozzák a szakértők, hogy a közzétett adatok alapján még évekig nem várható a merevlemezekből származó bevétel csökkenése, a következő időszakra lassú, körülbelül évi 4 százalékos növekedést jósol a Gartner. Eközben az SSD-k eladásai meredeken ívelnek majd felfelé, évente nagyjából 20 százalékos növekedést prognosztizál a cég elemzője 2019-ig bezárólag.

Idevág a Seagate egy korábbi állítása, miszerint a vállalati SSD-k még egy jó darabig nem veszélyeztetik a üzleti kritikus rendszerek mellett dolgozó merevlemezek piacát. Az elemzést készítő Stifel MD Aaron Rakers szerint az eladási statisztikák ezt cáfolják, ugyanis három éve nem adtak el olyan kevés 1 terabájtos vagy annál kisebb vállalati meghajtót mint 2015 harmadik negyedévében.

Egyszóval a merevlemezgyártók nem lehetnek teljesen nyugodtak, hisz az SSD-k ára meredeken zuhan, és ahogy korábban beszámoltunk róla, a trend 2016 során várhatóan tovább folytatódik. Idén a Toshiba-Sandisk, valamint az Intel-Micron is bemutatja saját 3D NAND megoldását, mely egy újabb lökést adhat majd az árzuhanásnak. Ezen felül utóbbi páros a forradalmi 3D XPoint technológiát is beveti, ami hosszútávon nem csak a merevlemezekre, de a jelenlegi SSD-k alapjául szolgáló NAND flash technológiára is fenyegetést jelenthet. Eközben a merevlemezgyártók a kapacitás növelésével próbálnak alternatívát teremteni, a Western Digital égisze alá tartozó HGST héliumos technológiájával már 10 TB-nál jár.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 18:07

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.