Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 5. 11:51

Veszteség és elbocsátások a Micronnál

Gödörbe került a Micron, a vállalat bevétele közel egy milliárd dollárt eset, gyengélkedő DRAM értékesítések mellett pedig a NAND is fejtörést okozott a vállalatnak.

Csapnivalóan sikerült a Micron 2016-os harmadik pénzügyi negyedéve. A félvezető memóriákat gyártó vállalat 2,9 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami éves szinten majd 25 százalékos visszaesésnek felel meg, a Micron egy éve még 3,85 milliárdos összeget jelentett. Ehhez 215 millió dolláros veszteség társul, miközben egy évvel ezelőtt még 491 millió dolláros nyereségről számolt be a vállalat.

Az erős lejtmenet legfőbb oka NAND chipek eladásának visszaesésében rejlik, egy év alatt 33 százalékkal csökkent az ebből származó bevétel, 1.349 milliárd dollárról 898-ra. Ezt egyrészt a NAND átlagos eladási árának általános, minden gyártót érintő visszaesése okozta, másrészt viszont a Micronnál az értékesített volumen is meredeken zuhant.

Szakértők szerint a problémát a 3D NAND-ra váltás okozta, a Micron túl gyorsan csökkentette a planáris lapkák gyártási volumenét, ami önmagában 20 százalékos kiesést eredményezett a kliens SSD-kbe szánt chipek eladásában. A vállalat reményei szerint a problémák a 3D NAND gyártásának felfutásával megoldódnak, miközben a Micron már a második generációs, még nagyobb kapacitású megoldásokon is dolgozik, ezek jövő év második negyedévében kerülhetnek piacra.

Ugyancsak a gyengélkedő NAND eladásokhoz járul hozzá a Seagate-tel kötött egyezség realizálódásának csúszása. A két vállalat még tavaly év elején állt össze vállalati SSD-k fejlesztéséhez, de a termékeket továbbra sem szállítják, ami a pénzügyi eredményekben is megmutatkozik.

Eközben a DRAM eladások sem játszottak a Micron kezére, egy év alatt 26 százalékot csökkent a volatilis memóriákból származó bevétel, 2,35 milliárdról 1,739 milliárd dollárra. Erre számítani lehetett, a DRAM chipek árzuhanása már 19 hónapja tart, stabilizálódás pedig legkorábban csak az idei harmadik negyedévre várható.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Micron a közel egy milliárdos bevételcsökkenést nem hagyhatta szó nélkül, a vezetőség bejelentette, hogy 7,5 százalékkal csökkentik az alkalmazottak számát, ami nagyjából 2400 személy munkáját érinti.

A vállalat a kiadáscsökkentés, a DRAM piac stabilizálódása, illetve 3D NAND gyártásának felfutása mellett még az Intellel közösen fejlesztett 3D XPointban bízhat, mely a hírek szerint az év végén kerül piacra. Jó esetben ezek összessége húzhatja ki a veszteséges működésbe átcsapott Micront a gödörből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.