Szerző: Voith Hunor

2016. június 10. 18:10

Programajánló: nyári üzemeltetői rocknroll

Mintha csak tegnap kezdtük volna idei meetup-sorozatunkat, de két hét múlva, a foci-Eb szünnapján máris a harmadik, sörözéssel egybekötött szakmai találkozónak fog helyet adni az AnKERT.

A június 23-i HWSW free!-n újra érdekes témákkal készülünk, és végre szóba kerülnek a "vasak" is: bemelegítésként a RackForest szakembere, Angeli "Angelo" János (akit sokan csak a hazai internet szívcsakrája, a BIX üzemeltetőjeként ismernek) az SSD-k szerveres karrierjéről fog mesélni. A cég az elmúlt években rengeteg tapasztalatot halmozott fel ezen a téren, legyen szó akár a meghajtók teljesítményéről, akár megbízhatóságáról, és előzetes fülesünk szerint abszolút a flash-alapú tárolók mellett teszi le a voksát – a részletes indoklást mi is kíváncsian várjuk.

Az SSD-k után egy kicsivel nagyobb vasakra, a szerverekre nyergelünk át, azokon belül is az úgynevezett konvergens és hiperkonvergens rendszerekre. Úgy éreztük, ideje végre tisztába tenni, mit is takarnak ezek az új fogalmak (sokak szerint egyenesen hívószavak (buzzword)), mi változott a "régi iskolához" képest? A reményeink szerint egyértelmű válaszokkal Strausz János, a Cisco adatközponti specialistája fog szolgálni.

A harmadik előadás némi élő demóval egybekötve a Microsoft néhány hónappal ezelőtt bejelentett új Windows 10-es funkcióját, a teljes értékű windowsos Bash-t fogja körbejárni. A linuxos shell a nyári Anniversary (évfordulós) Update-tel fog bekerülni az operációs rendszerbe, az eddigi visszajelzések alapján sok üzemeltető és fejlesztő örömére – a Windows Subsystem for Linuxról, a fejlesztés jelenlegi állapotáról Simonné Kovács Ágnes, a Microsoft cloud solution architectje fog mesélni.

Zárásként Peter Košinár, az ESET senior víruskutatója hívja fel a figyelmet az informatikai rendszerek azon belépési pontjaira, melyek felett sokszor elsikkad a figyelem, ezért aztán néha egészen meglepő helyekről vagy csatornákon keresztül is érkeznek támadások.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A meetup helyszíne – ahogy a bevezetőben is említettük – továbbra is a jól megszokott AnKERT, és a menetrenden szintén nem változtattunk: délután 5 órakor nyitjuk a kapukat, aztán 6-kor belevágunk a szakmai tartalomba, az előadások után pedig indulhat a sörökkel gazdagított kötetlen beszélgetés és ismerkedés, ahol az előadókat is tovább nyúzhatjátok kérdéseitekkel. Várunk tehát mindenkit június 23-án, a belépés természetesen változatlanul ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezt néhány kattintással a rendezvény weboldalán lehet megtenni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról