Szerző: Voith Hunor

2016. június 1. 10:09

Másfélezer szabadalmat vesz a Xiaomi a Microsofttól

A kínai gyártó "fegyverkezik" a fejlett piacokra, de idén még a fejlődő országokra koncentrál. A cég csatlakozott azon Microsoft-partnerek közé is, melyek mobileszközeikre előtelepítik a mobilos Office-t.

Az eddiginél (a Mi Cloud Azure-alapú) lényegesen szorosabbra fűzte a Xiaomi és a Microsoft a két cég üzleti kapcsolatát: a kínai gyártó mintegy 1500 szabadalmat vásárol egyelőre ismeretlen összegért a redmondi szoftveróriástól, továbbá belép azon Microsoft-partnerek körébe, melyek mobileszközeiken gyárilag előre telepítik a mobilos Office-csomagot és a Skype-ot. Az alkalmazások szeptembertől kerülnek rá a Mi 5, Mi Max, Mi 4s, Redmi Note 3 és Redmi 3 modellekre.

A cégek egy nem részletezett keresztlicencelési megállapodást is aláírt, az átruházott szabadalmakról pedig a Microsoft csak annyit árult el, hogy értékes szellemi tulajdonról van szó, melyek számos mobilos, videós, multimédiás és felhős technológiát takarnak. Egyes iparági elemzői vélemények szerint a Microsoft talán így könnyebben tudott egyezségre jutni a Xiaomival a FAT fájlrendszerre vonatkozó szabadalmát illetően (a Microsoft androidos fejőstehenéről részletesebben itt írtunk), továbbá a gyártói top 5-ből mostanra ugyan kicsúszó, de tavaly 71 millió okostelefont eladó vállalat partnersége jelentősen segíthet az Office szolgáltatások elterjedésében.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Xiaomi nem titkolt szándéka, hogy a jelenleg viszonylag szűk körű (Kína, India, Indonézia, Fülöp-szigetek, Brazília, Malajzia) piaci lefedettségét a jövőben a fejlett, nagyobb vásárlóerejű országokra is kiterjessze. Az elsődleges célpont természetesen az Egyesült Államok, ehhez azonban megfelelő jogi háttérre és védettségre van szüksége a cégnek - ezt alapozta meg tavaly a Qualcomm-mal (már az új feltételekkel) újrakötött licencszerződés, és ezt erősíti a mostani microsoftos megállapodás is.

Erre azonban még várni kell, a Xiaomi idén még biztos nem lép be az amerikai piacra, és egyelőre inkább a kevésbé problémás jogi környezettel rendelkező és nagyobb üzleti lehetőségeket rejtő Indiára fog koncentrálni. Az instabil brazil politikai helyzet viszont nem tesz jót a gyártó ottani helyzetének, így ott ideiglenesen szünetel az új modellek bevezetése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról