Szerző: Voith Hunor

2016. június 1. 10:09

Másfélezer szabadalmat vesz a Xiaomi a Microsofttól

A kínai gyártó "fegyverkezik" a fejlett piacokra, de idén még a fejlődő országokra koncentrál. A cég csatlakozott azon Microsoft-partnerek közé is, melyek mobileszközeikre előtelepítik a mobilos Office-t.

HIRDETÉS

Az eddiginél (a Mi Cloud Azure-alapú) lényegesen szorosabbra fűzte a Xiaomi és a Microsoft a két cég üzleti kapcsolatát: a kínai gyártó mintegy 1500 szabadalmat vásárol egyelőre ismeretlen összegért a redmondi szoftveróriástól, továbbá belép azon Microsoft-partnerek körébe, melyek mobileszközeiken gyárilag előre telepítik a mobilos Office-csomagot és a Skype-ot. Az alkalmazások szeptembertől kerülnek rá a Mi 5, Mi Max, Mi 4s, Redmi Note 3 és Redmi 3 modellekre.

A cégek egy nem részletezett keresztlicencelési megállapodást is aláírt, az átruházott szabadalmakról pedig a Microsoft csak annyit árult el, hogy értékes szellemi tulajdonról van szó, melyek számos mobilos, videós, multimédiás és felhős technológiát takarnak. Egyes iparági elemzői vélemények szerint a Microsoft talán így könnyebben tudott egyezségre jutni a Xiaomival a FAT fájlrendszerre vonatkozó szabadalmát illetően (a Microsoft androidos fejőstehenéről részletesebben itt írtunk), továbbá a gyártói top 5-ből mostanra ugyan kicsúszó, de tavaly 71 millió okostelefont eladó vállalat partnersége jelentősen segíthet az Office szolgáltatások elterjedésében.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Xiaomi nem titkolt szándéka, hogy a jelenleg viszonylag szűk körű (Kína, India, Indonézia, Fülöp-szigetek, Brazília, Malajzia) piaci lefedettségét a jövőben a fejlett, nagyobb vásárlóerejű országokra is kiterjessze. Az elsődleges célpont természetesen az Egyesült Államok, ehhez azonban megfelelő jogi háttérre és védettségre van szüksége a cégnek - ezt alapozta meg tavaly a Qualcomm-mal (már az új feltételekkel) újrakötött licencszerződés, és ezt erősíti a mostani microsoftos megállapodás is.

Erre azonban még várni kell, a Xiaomi idén még biztos nem lép be az amerikai piacra, és egyelőre inkább a kevésbé problémás jogi környezettel rendelkező és nagyobb üzleti lehetőségeket rejtő Indiára fog koncentrálni. Az instabil brazil politikai helyzet viszont nem tesz jót a gyártó ottani helyzetének, így ott ideiglenesen szünetel az új modellek bevezetése.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 08:04

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.