Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 30. 16:00

ASUS: a 2016 a beszélő robotok éve

Okoshangszóró helyett háztartási robotként képzeli el személyi asszisztensét az ASUS. A gyárót okostelefonjai és ultrabookja mellett Zenbo névre hallgató robotját is leleplezte, amelyet az okosotthonok szívébe szán.

Kifejezetten merész elképzelésekkel érkezett az ASUS az idei Computexre, a vállalat a PC-s és okostelefonos újdonságok mellett a Google és Amazon kezdeményezései után saját asszisztensét is bemutatta, noha a vállalat Zenbo névre hallgató terméke korántsem virtuális: egy gömbtestű, kerekeken guruló, érintőkijelzővel felszerelt robotról van szó, amely külsőre leginkább a korai iMacekre emlékeztet, valamivel termetesebb kivitelben.

Echo, kerekeken

A robot lényegében ugyanolyan, fizikai házba költöztetett, okosotthonokba szánt személyi asszisztens, mint az Amazon Echo vagy a nemrég bejelentett Google Home, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy mozgásra is képes, igény szerint követi a felhasználót, alapértelmezetten egy animált arcot mutató kijelzőjének hála pedig nem csak hangos válaszokat ad, de meg is jelenítheti a kívánt információkat, legyen szó emlékeztetőkről, fényképekről vagy mozgóképekről. A robot beépített kamerájának köszönhetően továbbá videohívások is bonyolíthatók vele, sőt, az ASUS 11 perces bemutatóvideója alapján akár online vásárlásra is alkalmas.

Természetesen, mint minden valamirevaló okosotthon-központ (legyen az mobilis vagy helyhez kötött), a Zenbo képes vezérelni a háztartásban található okoseszközöket, az okos záraktól a televíziókon és világításon át a légkondicionálóig. Az egyelőre nem derült ki, hogy a jelek szerint a lépcsőkkel még hadilábon álló eszköz pontosan milyen okosotthon-platformokat támogat az ASUS saját termékein túl, ez azonban értelemszerűen meghatározó lesz a kis robot hasznosságát illetően.

Az eddigi információk alapján a Zenbo probléma nélkül tájékozódik a lakásban, követi a felhasználókat, illetve a beszédfelismerés terén is jól teljesít (angol nyelven), sőt az említett videó alapján akár meg is kereshet felhasználókat a házban vagy lakásban, hogy átadja az értesítéseket. Az Intellel közösen fejlesztett ASUS-robot várható megjelenésének idejéről egyelőre nincsenek információk, az árat viszont már elárult a gyártó, az 600 dollár környékén mozog majd - ez bár jelentősen drágább mint mondjuk a 180 dolláros Amazon Echo, cserébe nem egyszerű okosotthon-központot, hanem egy háztartási robotot kapunk, ami már önmagában vonzóvá teheti Zenbót.

3 új Zenfone 3

Persze a tradicionálisabb készülékek sem maradtak ki az ASUS computexes repertoárjából, a vállalat a Zenfone okostelefonok harmadik generációját mindjárt három eszközzel indította útjára, ezek a mezei Zenfone 3, a Zenfone 3 Deluxe, illetve a méretes Zenfone 3 Ultra. A legfontosabb különbség a második generációs modellekkel szemben, hogy az ASUS búcsút intett az Intel chipeknek (az Intel pedig az okostelefonos processzorgyártásnak), így mindhárom készülékben a Qualcomm lapkái dolgoznak. Dicséretes továbbá, hogy a gyártó az új eszközökben egytől egyig USB Type-C aljzatokra váltott, igaz az alapmodell és az Ultra variánsnál a csatlakozó továbbra is USB 2.0 szabványt használ.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Kicsinek egyik telefon sem mondható, a Zenfone 3 alapmodell is 5,5 hüvelykes Full HD IPS kijelzővel érkezik, egy középkategóriás Snapdragon 625 lapkával és "akár" 4 gigabájt RAM-mal, illetve 64 gigabájt belső tárhellyel is felszerelhető. A Deluxe modell ehhez képest valamivel nagyobb, 5,7 hüvelyk, ráadásul már SuperAMOLED panellel, igaz szintén FullHD felbontáson. Miután zászlóshajóról van szó, itt már Snapdragon 820 lapka dukál, a memória mérete pedig akár elképesztő 6 gigabájtig is feltornázható, okostelefonokon ugyancsak gigantikusnak számító 256 gigabájtos belső tárhellyel. Míg az alapmodell hátoldalán egy 16 megapixeles Sony szenzor figyel, Deluxe verzióra már 23 megapixeles, ugyancsak a Sonytól vásárolt kamera jutott. Mindkét változat 3000 mAh kapacitású akkuval dolgozik.

A legnagyobb modell, a Zenfone 3 Ultra, 6,8 hüvelykes kijelzőjével már erősen a táblagépek határát súrolja. Itt egy Snapdragon 652 chipet találunk, amely a négy Cortex-A53 mag mellett ülő, ugyancsak négy Cortex-A72 magnak köszönhetően kifejezetten jó teljesítményt ígér. A RAM itt 4 gigabájtnál áll meg, a tárhely pedig 128-nál, az eszközbe továbbá ugyanaz a kamera jutott, mint a Deluxe változatba. A tekintélyes mérethez tekintélyes, 4800 mAh kapacitású akku jár. Ujjlenyomat-olvasó mindhárom eszközre jutott, a két kisebb modellnél szerencsére a hátlapra, az Ultrán viszont az előlapon, a fizikai home gombban található a szenzor. A telefonok árai egyelőre nem ismertek.

Harc az ultrabook-koronáért

De PC téren is akad említésre méltó újdonság a gyártó háza táján, a vállalat a MacBook által kiszemelt piacot vette ostrom alá, legújabb ultrabookjával, a Zenbook 3-mal. A pengevékony, 11,9 milliméteres eszköz külsőre is erősen emlékeztet az Apple készülékére, noha igaz, hogy ekkora méretnél már egyre kevesebb a lehetőség az egyedi megoldásokra. A 12,5 hüvelykes, Full HD kijelzővel szerelt notebookban egészen tisztességes vas dolgozik, az Intel Core i7-6500U (tehát nem Core M, mint a MacBookban) lapka mellé akár 16 gigabájt, 2133 megahertzes LPDDR3 memória is választható - a DDR4 RAM-okat a Skylake-U processzorok még nem támogatják. A tárhelylehetőségek tetején egy tiszteletet parancsoló, 1 terabájtos PCIe 3.0 SSD található.

Sajnos a macbookos dizájnnal annak egyik fő hibája is eljutott a Zenbook 3-ra, a készüléken ugyanis az audiojack mellett egyetlen, USB 3.0 Type C aljzat található, ebből kell kigazdálkodni a töltést, illetve a perifériák csatlakoztatását is, így az ultrabook mellé szinte biztosan be kell majd fektetni a megfelelő elosztóba is. Úgy tűnik azonban legalább az Apple gépének másik nagy rákfenéjét, az egérgombszerűen kattogó "nyálkás" billentyűzetet sikerült áthidalni, az ASUS a vékony házba 0,8 milliméteres billentyűúttal rendelkező klaviatúrát préselt, ami bár még mindig nem túl sok, mintegy duplája a Macbookénak. A gép egyébként a gyártó szerint 9 órás üzemidőt produkál, akkuja pedig kevesebb mint 50 perc alatt 60 százalékra tölthető.

A Zenbook 3 alapmodellje, i5-6200U processzorral, 4 gigabájt RAM-mal és 256 gigabájtos SSD-vel nettó 999 dollárért lesz kapható, a fentebb vázolt, izmosabb verzióért pedig több mint ennek dupláját, nettó 1999 dollárt kér majd a gyártó.

a címlapról