Szerző: Voith Hunor

2016. május 26. 10:00

Fordul a kocka a mobilos szabadalmi perekben?

A kínai cégek általában szabadalomsértői szerepben vannak, a Huawei most fordít ezen, és pert indít a Samsung ellen.

A piaci viszonyok változását lekövetve a szabadalmi perek terén is komolyabb, szabadalombirtokosi szerepben tűnhetnek fel a jövőben a nagyobb kínai mobilgyártók. Most a Huawei nyitja a sort, de a példán felbuzdulva előfordulhat, hogy a ZTE is tesz majd ilyen lépéseket (mint szintén nem csak okostelefon-gyártásban, hanem telekommunikációs infrastruktúra és technológia fejlesztésében is érdekelt vállalat).

A közelmúltban (például a Mi 5 bemutatásakor) a Xiaomi is hangsúlyozta szabadalmi portfóliójának folyamatos bővülését, és a Lenovo is nagy piaci szereplőnek számít. A Huawei azonban náluk sokkal-sokkal jobb helyzetben van, infrastruktúra-szállítóként a cég részt vett a 4G-s rádiós szabványok kialakításában, és rengeteg saját fejlesztéssel és szabadalommal járult hozzá ahhoz.

A Huawei amerikában és kínában is pert indított a Samsung ellen – azért ebben a két országban, mert ezek a dél-koreai elektronikai gyártó legnagyobb piacai. Az amerikai beadvány szerint a Samsung összesen 11 szabadalmat sértett meg évek óta (a részletes felsorolás ebben az erősen kozmetikázott dokumentumban olvasható), a Galaxy S II-től az S7-ig, a Note-tól a Note 5-ig és a legtöbb Galaxy Tab modellben egyaránt.

A Huawei szerint a Samsung által jogtalanul felhasznált szabadalmak 3G-s és 4G-s fejlesztéseket takarnak, amit a kínai vállalat vállaltan FRAND (fair, észszerű és nem diszkriminatív) licencelési konstrukcióban bocsát rendelkezésre bárkinek az iparágban, a Samsung azonban a kedvező feltételek mellett sem volt hajlandó fizetni azokért. Nyilvánvaló, hogy a Huawei évek óta próbál bíróságon kívül megegyezésre jutni a Samsunggal, de arra, hogy miért éppen most szakadt el a cérna a Huaweinél, a kínai vállalat nem adott magyarázatot. Azt azonban megjegyzi, hogy alkalmazottainak 45 százaléka, mintegy 79 ezer fő dolgozik kutatás-fejlesztési területen, és csak 2015-ben 9,18 milliárd dollárt költött ilyen célokra – bár azt nem részletezi, hogy ennek mekkora része ment el mobilhálózati technológiák fejlesztésére. A cégnek világszerte 50 ezer bejegyzett szabadalma van. Egyelőre azt sem tudni, a Huawei mennyi bánatpénzt szeretne behajtani a Samsungtól a szabadalomsértésekért.

Huawei P9

FRAND, nem FRAND?

A Samsung egyelőre csak nagyon szűkszavúan kommentálta az ügyet, mindössze annyit reagálva, hogy alaposan megvizsgálják a panaszt és megteszik a megfelelő védekező lépéseket. Az valószínű, hogy az Apple-lel való közel fél évtizedes és nagyon drága háború után nem hiányzik a dél-koreai cégnek még egy évekig elhúzódó szabadalmi pereskedés – főleg nem Kínában, ahol a Huawei hazai pályán játszik, ez pedig önmagában elrettentő erejű lehet a Samsungnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ugyan a Qualcomm azért kapott közel egymilliárd dolláros bírságot és kényszerült licencelési engedményekre, mert visszaélt piaci erőfölényével és a gyártáshoz nélkülözhetetlen (tehát olyan technológiák, melyek alkalmazása nélkül a széles körben elfogadott iparági standardoknak nem lehet megfelelni) szabadalmait nem FRAND alapon, hanem felárral, a kínai gyártók szerint diszkriminatívan értékesítette feléjük.

Az Európai Unió szintén emiatt indított (újra) antitröszt vizsgálatot az amerikai vállalat ellen, melynek újfent milliárdos a tétje. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa továbbá pont a napokban hangsúlyozta újra a FRAND licencelési elv fontosságát és azt, hogy az Unióban ez kiemelt szempont lesz a telekommunikációs szabadalmi ügyek vizsgálatakor. Vestager szerint a standardok betartásához nélkülözhetetlen szabadalmak nem FRAND-alapú licencelése súlyosan sérti a piaci versenyt, ezért a Bizottság fokozottan figyelni fog az ilyen esetekre. "[A cégek] nem használhatják fenyegetésként [a nélkülözhetetlen szabadalmakat], hogy fairnél jobb üzlethez jussanak" – mondta a biztos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról