HWSW

20 éves notebookokat guberál a McLaren

Öreg PC-kre van utalva a McLaren, az autógyártó ikonikus sportautójához egy 90-es évekbeli Compaq notebook kell, amit egyre nehezebb beszerezni.

Nagyjából 20 éves számítógép szükséges a McLaren ritka szupersportautójához, a McLaren F1 karbantartása és javítása a Compaq LTE 5280 notebook [1] nélkül ugyanis (egyelőre) nem lehetséges, világított rá a Jalopnik [2]. A brit autógyártónak ezért egy ritka problémával kell megbirkóznia, a nagyjából két évtizedes mobil PC-ből egyre kevesebb a működőképes darab, így a McLarennek gyakorlatilag vadásznia kell a megfelelő állapotú aggastyán PC-kre.

A limitált darabszámú, összesen 106 példányban összerakott ikonikus sportautót 1992-ben kezdték el gyártani, aminek megfelelően a 90-es évek egyik népszerű, Pentium processzoros mobil PC-jéhez fejlesztették az elektronikus rendszert, melynek karbantartása egy DOS-alapú szoftverrel végezhető. Az 1996-ban még 3000 angol fontért vesztegetett notebookhoz anno egy speciális CA kártyát tervezett a McLaren, ami csak a Compaq gépével biztosít megfelelő kompatibilitást.

A Compaq gépe nélkül csak egy matchbox

Mindez önmagában még nem jelentene problémát, ugyanakkor a nagyjából két évtizedes PC-k egyre-másra kezdik beadni a kulcsot, az autógyártónak pedig egyre nagyobb kihívást jelent megfelelő állapotú gépeket találnia a mára 100 darabosra apadt McLaren F1 állományhoz. A vállalat ezért különféle helyeken, például az eBay-en próbál Compaq LTE 5280 utánpótlásra vadászni. Eközben a McLaren már dolgozik egy új, a mai notebookokkal is kompatibilis univerzális interfészen, mellyel áthidalható lesz a rendhagyó probléma, és könnyebben karbantarthatóak lesznek a napjainkra körülbelül 13 millió dollárt érő ritka sportautók.

xA három férőhelyes McLaren F1 több okból is különleges, ugyanis ez volt az első, több darabban is legyártott közúti jármű, melynek karosszériája teljesen szénszál-erősítésű. A 12 hengeres, nagyjából 6 literes BMW motorral hajtott, 627 lóerős sportautó 12 éven át, 2005-ig birtokolta a világ leggyorsabb közúti autója címet.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/12681/hwsw-idogep-a-compaq-jelentosen-csokkenti-notebookjai-arat-az-uj-150-mhz-es-modell-bevezetesevel.html
[2] http://jalopnik.com/this-ancient-laptop-is-the-only-key-to-the-most-valuabl-1773662267
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/55570/compaq-notebook-mclaren-f1-auto-tgif.html
Író: Asztalos Olivér (oliver.asztalos@hwsw.hu)
Dátum: 2016. május 06. 12:00
Rovat: digitális otthon