Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Dropbox visszahozza a OneDrive leginkább hiányolt funkcióját

Voith Hunor, 2016. április 26. 17:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jönnek a "placeholderek", vagyis a felhőben tárolt állományok virtuális megjelenítése a Dropbox-felhasználóknak. A képesség az OneDrive egyik megkülönböztető jegye volt, de a Microsoft egy csapásra eltörölte, most a konkurens hozhatja vissza.

hirdetés

A OneDrive for Business legutóbbi nagy frissítésénél az egyik legfontosabb, és újbóli felhasználói kritika az úgynevezett placeholder funkció hiánya miatt záporozott a Microsoftra. Ez a felhős tárhelyszolgáltatás Windows 8.1-es kliensszoftverében jelent meg, és annyit tesz, hogy a felhőben tárolt összes adatot megmutatja a OneDrive könyvtárában, de fizikailag csak azok kerülnek a lokális háttértárra, melyeket a felhasználó igény szerint ott akar tudni.

A funkció megkönnyíti a felhős tárhely használatát: úgy mutatja (a felhasználó felé teljesen transzparensen) a szolgáltatásban tárolt teljes adatmennyiséget, hogy lokális helyigénye annak csupán töredéke, továbbá a felhasználónak nem kell rendre a webes felülethez nyúlnia, ha olyan fájlokhoz szeretne hozzáférni, melyeket éppen nem tart az eszközén.

A szelektív szinkronizáció elgondolása kicsit hasonló, de mégis meghatározóan más élményt nyújt, mert lokális tárhelyigénye ugyan ennek is alacsony (és a felhasználó által szabályozható), de a teljes felhős tartalmat csak körülményesen, több lépésből lehet előcsalogatni és további szinkronizálandó állományokat kiválasztani.

Project Infinite

A Dropbox erre most talán némileg szándékosan rájátszva bejelentette saját megoldását, az egyelőre korlátozott előzeteséként kipróbálható Project Infinite-et, ami a fentebb fentebb ismertetett transzparens fájlkezelés dropboxos implementációja. Az új UI-paradigmában a lokális tárhelyre is lementett állományokat a szolgáltatás a megszokott zöld pipával fogja jelölni, a felhőben levőket pedig egy felhővel.

Természetesen az egész arra megy ki, hogy ne kelljen szenvedni a webes felülettel, így teljes Windows Intéző (Windows 7-től) és OS X Finder (10.9-től) integráció lesz, és az alapvető fájlinformációkat (méret, műveleti dátumok) is meg lehet nézni letöltés nélkül. A kezelés így semmiben sem fog különbözni a fájlkezelőkben megszokottaktól, a letölteni kívánt állományokra pedig elég lesz duplán rákattintani, a folyamat pedig lefut a háttérben. A Dropbox szerint a virtuális állománylista nagyon alacsony helyigényű, 10 terabájtnyi adatot mindössze 28 megabájtban képez le lokálisan.

Arról, hogy az újdonság mikor kerül általánosan elérhető státuszba, és mikor minden felhasználó megkapja-e vagy csak a Pro és üzleti ügyfelek (esetleg egyelőre kizárólag az utóbbiak), a cég nem adott tájékoztatást.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.