Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 15. 10:30

Végleg szakít a Windows XP-vel a Google

Nem érkezik újabb Chrome kiadás Windows XP-hez. A Google ezzel a lépéssel végleg szakított a Microsoft operációs rendszerével. Alternatívából egyre kevesebb van, az XP-seknek célszerű a lehető leghamarabb újabb rendszerre frissíteni.

HIRDETÉS

Nincs több haladék, a Google népszerű böngészőjének legújabb, 50-es verziója már nem támogatja a lassacskán 15 éves Windows XP operációs rendszert. A döntésben nem csak az XP érintett, a mostani lépéssel a Windows Vista, illetve az OS X 10.6, 10.7 és 10.8 is végleg kegyvesztetté vált.

A Google döntése legkevésbé sem volt váratlan, a vállalat már jó ideje pedzegette a lépést. A cég 2013 októberében jelentette be, hogy a 2015 áprilisában megszünteti a támogatást. Ehhez képes a Google engedékeny volt, hisz a vállalat még egy év haladékot adott a felhasználóknak, az érintettek egészen mostanáig élvezhették a biztonságosnak számító böngésző rendszeres frissítéseit.

A lépés jó lehetőséget biztosított a Google számára, hogy az XP-t használó nagyvállalatok körében tovább népszerűsítse saját böngészőjét. Nehéz pontosan megmondani, hogy a meghosszabbított támogatássál pontosan mennyit nyert a Google, de annyi bizonyos, hogy a NetMarketShare szerint az elmúlt nagyjából másfél évben közel 13 százalékkal nőtt a Chrome globális részesedére, elsősorban épp az Internet Explorer kárára, a tendenciát tekintve pedig a Google böngészője még idén átveheti a vezető szerepet. A rankings.hu adatai szerint idehaza ez már régen megtörtént, a Chrome utcahosszal vezet a Firefox előtt, a Google böngészőjének előnye 16 százalék.

Van-e alternatíva?

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Hiába szüntette meg a Windows XP támogatását 2014. április 8-án a Microsoft, az operációs rendszer globálisan még mindig 10 százalék körüli részesedéssel rendelkezik. Bár a böngésző a webes védvonal első eleme, kritikus biztonsági frissítések híján még így is nagyon veszélyes az XP használata. Akik valamilyen oknál fogva mégis kénytelenek a Microsoft 15 éves rendszerével együtt élni, azoknak javasolt a gépet teljesen, fizikailag is leválasztani az internetről.

Bár az XP futtatása szélsőséges felelőtlenség, a Chrome kiesésével még mindig marad két támogatott böngésző a platformon: a Firefox mellett az Opera számít alternatívának. Ugyanakkor az Opera XP-s támogatásának napjai is meg vannak számlálva, a 37-es verziótól kezdve megszűnik a telepítés lehetősége. Ezzel gyakorlatilag a Firefox marad az egyedüli lehetőség, és bár a Mozilla egyelőre nem beszélt a támogatás megszüntetéséről, célszerű ennek elébe menni, és a lehető leghamarabb elhagyni a sebezhető operációs rendszert.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.