:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 11. 14:56

Áprilisig van Chrome XP-re és Vistára

Hivatalosan is bejelentette a Google, hogy néhány asztali operációs rendszer támogatását befejezi 2016 áprilisában. A listán a Windows XP mellett meglepetésre a Vista, illetve az Apple OS X három kiadása is szerepel.

Néhány hónappal megnyújtja az ígért támogatási ciklust a Windows XP számára a Google. A cég korábban "2015 végéig" ígért friss Chrome-ot a Windows XP számára, ezt az ígéretét tehát tartja tovább a cég, sőt néhány hónappal meg is toldja, egészen 2016 áprilisáig meghosszabbította a keretet. Ez azt jelenti, hogy a továbbra is viszonylag nagyszámú XP-felhasználói bázis még hónapokig kap biztonságosnak számító böngészőt.

Az viszont már új információ, hogy az XP-vel együtt a sokkal frissebb Vista támogatását is kivezeti a vállalat. A Vista hivatalos bővített támogatását a Microsoft 2017 április 11-én zárja le, a Google ehhez képest egy teljes évvel korábban megszűnteti a rendszer támogatását.

Az OS X esetében még szigorúbb a Google. Az Apple (kimondatlanul) az operációs rendszer utolsó három kiadását támogatja hivatalosan, a 10.11 érkeztével így a 10.8-as verzió csúszott ki az ablakból. Ezt leköveti a Chrome-támogatás is, 10.8, 10.7 és 10.6-ra a frissebb böngésző-kiadások már nem lesznek elérhetőek, a felhasználóknak az (ingyenes) frissítést javasolja a Google. Egyébként ez a javaslat a Windows-felhasználókra is áll, a támogatását vesztett operációs rendszert még úgy is veszélyes használni, hogy amúgy a böngésző még hónapokig támogatott.

A rankings.hu adatai szerint egyébként Magyarországon a Windows XP valóságos mélyrepülésbe kezdett az elmúlt évben, a 2014 harmadik negyedévi 20 százalékról 2015 harmadik negyedévre 11 százalékra zuhant (a tortának nem csak az asztali, hanem a mobilos operációs rendszerke is részei).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hazai adatok egyébként azt is megvilágítják, hogy a Vista támogatását miért szünteti meg a Google - a rendszer teljesen eltűnt a ranglistákról, részesedése messze 1 százalék alá süllyedt. Ezzel egyidőben a Windows 10 viszont már nagyon jól áll, október utolsó hetében 6,5 százalékra nőtt, vagyis itthon már kimondottan sikeresnek számít a Microsoft új operációs rendszere.

A böngésző hagyományosan az egyik legfontosabb (de nem egyetlen!) eleme a webes védekezésnek, így rendkívül fontos, hogy a felhasználó támogatott, rendszeresen frissített böngészőt használjon. Ennek hiányában egy weboldal letöltése is veszélyessé válhat, az ilyen "drive-by" támadások pedig gyakorlatilag teljesen ki tudják szolgáltatni a számítógépet, arra támadók tetszőleges szoftvert (például keyloggert vagy más weboldalakra saját reklámot beszúró alkalmazást) telepíthetnek, mindezt a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. A támgoatás nélküli rendszert használni is rendkívül veszélyes, ezt támogatás nélküli böngészővel kombinálni még ezen is túlmegy.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.