:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 17. 12:40

Még egy évet ad a Google a Windows XP-nek

A Microsofthoz képest ad még egy évet a Google a Windows XP-nek, a rendszert 2015 áprilisáig támogatni fogja a keresőóriás böngészője, a Chrome.

Meghosszabbítja a Windows XP fél év múlva lejáró támogatását a Google - jelentette ki a vállalat. A Chrome böngésző így 2015 áprilisáig biztosan elérhető lesz az elavult rendszerre is, annak ellenére, hogy a Microsoft 2014. április 8-án leállítja a támogatást és ezután még kritikus biztonsági frissítéseket sem ad ki a rendszerhez.

A Google döntését azzal indokolja, hogy igyekszik vigyázni a felhasználók biztonságára. A Windows XP támogatásának leállításával ugyanis a Microsoft a rendszeren futó legfrissebb Internet Explorer 8 támogatását is lekapcsolja, ami gyorsan támadásoknak teheti ki a rendszert használókat - lévén hogy a web felé a böngésző az első szoftveres fal.  A Chrome meghosszabbított támogatásával így a felhasználók továbbra is automatikusan megkapják a legújabb biztonsági javításokat és újabb verziókat a böngészőhöz.

A Chrome kiterjesztett támogatása egyúttal jó lehetőség a Google számára, hogy az XP-t használó nagyvállalatok körében elterjessze saját böngészőjét. A Legacy Browser Support funkció a Chrome és a "hivatalos" böngésző együttélését teszi lehetővé, használatával megoldható, hogy egyes weboldalak (például az Internet Explorer korábbi verzióira fejlesztett belső céges webes alkalmazások) a "hivatalos" böngészőben nyíljanak meg, minden másra (böngészésre) azonban a modern Chrome használható. Ez értelemszerűen biztonságosabb, és a felhasználói élmény is jobb, mintha a web elérésére is az IE6-7-8-at használnák az alkalmazottak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A legnagyobb cégek ugyanakkor megengedhetik maguknak, hogy az operációs rendszerhez speciális, úgynevezett Custom Supportot vásároljanak. A számítógépenként fizetett díjért cserébe a Microsoft  támogatási periódus után is készít testreszabott biztonsági frissítéseket, sőt, külön egyszeri díjért cserébe egyedi problémákat is orvosol a megrendelő számára. A Custom Supporthoz azonban szükséges egy bizonyos cégméret, az előfizetés ugyanis legkevesebb évi 200 ezer dollárba kerül, a Software Assurance (Frissítési Garancia) előfizetési díja mellett.

A Windows XP probléma a következő néhány hónapban várhatóan látványosan felerősödik majd. Ez érthető, a rendszert jelenleg is több százmillió felhasználó futtatja napi szinten, ilyen sokan még az informatika történelmében soha nem maradtak egyik napról a másikra biztonsági frissítések nélkül. A NetMarketShare szeptemberi felmérése szerint mintegy 31 százalék az XP részesedése az internetezők körében, ezzel a világ második legnépszerűbb asztali operációs rendszere a Windows 7 mögött.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.