Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 14. 13:00

Bemutatkozott az új csúcs-Kindle

A Kindle Oasis veszi át az Amazon e-book olvasóinak trónját: a frissen bejelentett készülék új formatervvel és minden eddiginél karcsúbb házban érkezik, a gyártó ráadásul egy akkuval kiegészített tokot is hozzácsap.

Eddigi legkisebb e-book olvasóját leplezte le az Amazon, amely egyben az előző néhány modelltől megismert formatervvel is szakít. A felső kategóriába pozicionált, Kindle Oasis névre keresztelt eszköz a függőleges tengely menti szimmetriát a vízszintes tengelyre helyezi át: a készülék egyik hosszanti oldalán a gyártó kvázi markolatot alakított ki a kényelmesebb tartáshoz. Ha az eszközt a másik kézben tartva folytatnánk az olvasást, fejjel lefelé kell fordítanunk a készüléket, az új pozícióhoz pedig a kép is igazodik.

Az Oasis elképesztően karcsúra sikerült, még a "vaskosabb" markolatnál is csak 8,4 milliméter, legvékonyabb pontján pedig 3,4 milliméteres. Az olvasó 131 grammot nyom, így akkor sem kell komolyabb karedzésre számítani, ha egy hosszabb könyvbe vágunk bele. Sajnos a könnyű-vékony kivitelezésnek ára van, az eszköz számottevően kevesebb ideig bírja szuflával, mint a korábbi Kindle-ök - persze így sem kell napi vagy akár heti rendszerességgel tölteni, a készülék nagyjából két hetet húz ki egy feltöltéssel, az elődök mintegy egy hónapos üzemidejéhez képest.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A hathüvelykes olvasó E Ink érintőkijelzőjének felbontása 1448x1072 pixel, ez kereken 300 PPI pixelsűrűséget jelent, azaz itt is az eddigi csúcsmodell Voyage és a tavaly ősszel bejelentett, olcsóbb Paperwhite modellekről megismert képminőségre számíthatunk. A háttérvilágítás ugyanakkor fejlődést mutat, ahhoz az eszköz már 10 LED-et használ, amelyek fényerejét egy környezeti fényérzékelővel igazítja automatikusan a külső fényviszonyokhoz. A lapozást segítő fizikai gombok is visszatértek az eszközre, a két hosszúkás gomb a markolat széles peremén kapott helyet.

Jó pont továbbá, hogy az Amazon rögtön egy kiegészítőt is ad az olvasóhoz, egy akkumulátorral kiegészített fedőlap formájában. A több színben is elérhető fedlap jócskán megdobja az Oasis felmenőihez képest karcsú akkuidejét, a fentebb említett két hetet további hat héttel nyújtja meg, így a tokkal együtt akár két hónapra is elbúcsúzhatunk a töltőtől. Ez persze némi plusz terhet jelent, a fedőlapot felcsapva a készülék 107 grammal lesz nehezebb.

Az Amazon jócskán az eddigi zászlóshajó Voyage fölé pozicionálja az újonnan bejelentett eszközt, ami annak árából is nyilvánvaló: az Oasis, a cégtől megismert zárképernyős reklámokkal (Special Offers) nem kevesebb mint nettó 290 dollárt kóstál, hirdetések nélkül 310, további díjjal nem járó 3G szolgáltatással kiegészítve pedig nettó 360 dollárért vásárolható meg. A gyártó az előrendeléseket már megnyitotta, az első modelleket gazdáik április végén vehetik kézbe.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.