Szerző: Hlács Ferenc

2015. június 18. 14:51

A nagy testvér kijelzőjét kapta az új Kindle Paperwhite

Megérkezett a Kindle Paperwhite 2015-ös verziója, amely az Amazon e-book olvasóinak csúcsmodelljétől kölcsönzi kijelzőjét. Az új, immár 300 PPI-s pixelsűrűséget felvonultató modell a frissült kijelző mellett új betűtípust is hoz.

HIRDETÉS

Frissíti legnépszerűbb e-book olvasóját az Amazon: a 2015-ös Kindle Paperwhite a vállalat csúcsmodelljéhez azaz a Kindle Voyage-hez hasonló felbontású kijelzőt kap. Ez komoly ugrást jelent a pixelsűrűségben, az e-book olvasó ugyanis a korábbi verzió 212 PPI-s értéke helyett ugyanis már 300 PPI-t tudhat magáénak. Bár a vállalat a felbontás kapcsán pontos adatot egyelőre nem közölt, az jó eséllyel a Voyage-ből ismert 1440x1080 pixelről van szó, ami a korábbi, 1024x768-as értéket váltja. Ettől függetlenül a cég szerint azért továbbra is lesz különbség a két modell kijelzői között, a Voyage ugyanis erősebb háttérvilágítást és jobb kontrasztokat ad - jó eséllyel azonban nem kell jelentős differenciára számítani.

A gyártó szerint a megnövelt felbontás nem megy az akkus üzemidő rovására, az továbbra is "hetekben mérhető" bár a cég konkrétumokról itt sem beszél. A 2015-ös Paperwhite más tekintetben nem hoz változást, a hardver a paneltől eltekintve gyakorlatilag változatlan maradt, ugyanakkora tömeggel és méretekkel - vagyis nagyjából 9 milliméter vékony és 210 grammot nyom. Ennek azok örülhetnek, akik az előző modellt tervezik a frissen bejelentettre cserélni, az ugyanis a régi tokokkal is használható lesz. Ennek megfelelően továbbra is 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi hálózatokra kapcsolódhatunk majd vele, illetve felár ellenében a jól ismert 3G-s modell is elérhető lesz, beépített SIM kártyával.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Noha a hardveres újítások kimerülnek a kijelzőben, szoftver téren akad még fejlesztés az eszközben: az olvasás megkönnyítéséhez a cég egy új, Bookerly névre keresztelt betűtípust, illetve valamivel kisebb betűközöket is bevezet. Ezzel az Amazon szerint jobban kihasználható a nagyobb felbontás, és az olvasás megnehezítése nélkül jeleníthető meg több tartalom a kijelzőn. Mindezeken túl a Kindle Paperwhite hamarosan új betűszedő motort is kap, amely a vállalat szerint az egyes oldalakat sokkal "könyvszerűbben" rajzolja majd meg, az adott szerző elképzeléseihez igazodva.

A Bookerlyt a cég egyébként már korábban bejelentette, a közönség pedig örömmel fogadta az e-book olvasókhoz tervezett betűtípust - eddig ugyanis ezen a téren a vállalat nem járt az élen, az eszközein használt betűtípusok sokak szerint kifejezetten negatívan hatottak az olvasási élményre. A "feladatspecifikus", kifejzetten egy adott felülethez tervezett betűtípusokban rejlő lehetőségeket egyébként más cégek is felismerték, elég csak az Apple, külön okosórájához fejlesztett San Francisco betűtípusra, vagy a YouTube-on bevezetett Robotora gondolni.

Az e-book olvasó legújabb változata, 3G nélkül 119 dollárért lesz megvásárolható, ha pedig meg akarunk szabadulni a zárképernyőn megjelenő hirdetésektől, további 20 dollárt kell fizetnünk. A 3G kapcsolattal szerelt verzió reklámokkal 189, azok nélkül pedig 209 dollárba kerül.

a címlapról