Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 5. 17:13

Ráncfelvarrás lesz az AMD új processzorgenerációja

Félig lerántotta a leplet legújabb processzorgenerációjáról az AMD. A Bristol Ridge kódnevű termékek a Carrizo finomhangolásából születtek, így lényeges újításokat nem hoz a sorozat.

A nyár eleji Computexen rajtoló, Bristol Ridge processzorairól tartott előzetest az AMD. A vállalat nevezéktanában csak APU-ként emlegetett, grafikus egységgel szerelt processzorok hetedik generációja nagyjából két hónap múlva érkezik, mely jobb híján az egy éve bemutatott Carrizo ráncfelvarrása lesz.

Az AMD minden bizonnyal költséghatékonyság miatt nem eszközölt komolyabb módosításokat, egy áttervezett dizájn kifejlesztése és gyártása több tíz millió dollárjába került volna a pénzügyi problémákkal küszködő cégnek, ami közel sem biztos, hogy megtérült volna. A mérnökök végül a Carrizót csiszolták tovább, melynek elsősorban energiagazdálkodásán javítottak. A változtatások hatására nagyjából 15 százalékkal magasabb teljesítményt tudtak kicsikarni a régi dizájnból, mivel az új modellek magasabb üzemi frekvencián működhetnek.

Ezt kiegészítve a Bristol Ridge már a DDR4-es memóriákat támogatását is megkapta, ugyanakkor komolyabb fejlesztést ez sem igényelt, hisz a Carrizót (akárcsak a Skylake) már úgynevezett kombó memóriavezérlővel mutatkozott be, azaz fel volt készítve a legújabb DDR szabvány támogatására is, mely képességet csak most lövi el az AMD. A lépés ugyanakkor érthető, hisz a Carrizo megjelenésének idején még lényeges felárral kínálták a DDR4-es modulokat. A különbség mára teljesen eltűnt, friss kimutatások szerint a DDR4-es chipek ára mostanra a DDR3-asok alá süllyedt, így már megéri bevetni a támogatást.

A DDR4 nyújtotta magasabb tempó elsősorban az integrált GPU-nak tehet jót, a grafikus processzorok jellemzően nagy étvággyal fogyasztják a memóriasávszélesség. Ez, illetve a magasabb üzemi órajel nyújtotta plusz 18-23 százalékos előrelépést jelent grafikus megjelenítésben az azonos fogyasztással rendelkező Carrizo modellhez viszonyítva. Pusztán a CPU-magok teljesítményét tekintve 5-12 százalékos előrelépést mutatnak az AMD saját mérései.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalat továbbra sem részletezte a konkrét modelleket, ugyanakkor egy potenciális Bristol Ridge-dzsel szerelt notebookról szót ejtett. A 15,6 hüvelykes HP Envy x360 akár FX-szériás processzorral elérhető lesz majd, melyhez 10 órás üzemidő, HDD és SSD, valamint Full HD vagy 4K felbontású kijelző társulhat.

Áthidaló megoldás

A Bristol Ridge processzorok mind a hordozható gépek, mind pedig az asztali PC-k piacán megjelennek majd, ugyanakkor mindkét szegmensben csak kisegítő szerepet töltenek majd be a processzorok. Desktopon a Bristol Ridge fő feladata az AM4 platform útnak indítása lesz, amivel a várhatóan az év utolsó negyedévében érkező a Zen-alapú Summit Ridge CPU-nak ágyaz meg az AMD. A Bristol Ridge-nek nagyjából egy évig kell majd betöltenie a csúcs APU szerepét a cég kínálatában, Zen magokkal és friss GPU-val érkező vadiúj modellek csak 2017 közepére várhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.