Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 2. 17:11

Már DDR3-as szinten van a DDR4-es memóriák ára

Nem lassul a memóriák árzuhanása, a DDR4-es chipek ára már a 2 dolláros szint alá esett, a csökkenésnek pedig várhatóan nincs vége.

A fordulópont hamarabb elérkezett mint vártuk, a DDR4-es memóriák ára már most a DDR3-as szinten van. A vásárlók számára további jó hír lehet, hogy eközben a DRAM lapkák ára tovább zuhan, amennyiben nem történik váratlan esemény, úgy a tendencia az év további részére is jellemző lehet, még olcsóbb memóriák jöhetnek.

Ki tudja hol áll meg?

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Február végén a 4 gigabites DDR4-2133 memóriachip gyártók közötti átlagára 1,814 dollár volt a tajvani DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint. Ugyanez a komponens tavaly júniusban 3,618, szeptemberben 2,719, decemberben pedig 2,221 dollárba kerül, utóbbihoz képest 18,4 százalékos a csökkenés. Eközben egy ugyancsak 4 gigabites kapacitású DDR3 DDR3-1600 chip ára 1,807 dollár, tehát a DDR3 és DDR4 közötti különbség mára szinte teljesen elolvadt, a differencia csupán 0,7 cent.

A DRAM chipekkel párhuzamosan természetesen a modulok árai is esnek, sőt a PC-s komponensek ára az utóbbi időben még a chipeknél is nagyobb léptékkel zuhant. Ennek legnagyobb oka a PC-piac továbbra is tartó gyengélkedése, a modulokra nincs igazán nagy kereslet, ebben pedig nem várható pálfordulás. Egy átlagosnak nevezhető 2x8 gigabájtos DDR4-2133-as memóriacsomagért 70 dollárt kérnek, tavaly március végén ugyanez a típus még 230 dollár volt, azaz a termék ma kevesebb mint harmadába kerül.

A DDR4-es modulok ára várhatóan tovább esik majd, nincs messze a pont, mikor a legújabb szabványnak megfelelő komponensek olcsóbbá válnak a DDR3-as variánsoknál. Az asztali Skylake platform bár még a DDR3-as modulokat is támogatja, az alaplapok többségén DDR4-es foglalatok vannak, az olcsóbb modulokkal pedig várhatóan csökken a DDR3-as támogatású modellek iránti kereslet. A kiszolgálóknál a tavalyi negyedik negyedév hozta a fordulópontot, ekkor a leszállított DDR4-es szervermemóriák száma meghaladta a DDR3-as modellek értékét. Ez az eladott összkapacitás tekintetében már idén a DDR4 oldalára billenhet mérleg, a szerverek processzoronként olykor több 100 gigabájt memóriát alkalmaznak, ami egymagában sokat nyom a latba.

Az IHS prognózisa szerint az asztali PC-k szegmensében bő egy év múlva, 2017 második negyedévében válik valóra, ekkorra már a piacon lévő összes újabb platform kizárólag DDR4-es memóriát támogat majd. A DDR3-as memóriáknak így idén komoly szerep jut, számos piacon lévő rendszer alkalmazza a lassan 10 éves szabványt. Az Skylake párhuzamos támogatása mellett a Haswell és Broadwell kizárólag DDR3-as modulokat támogat, az Intel pedig továbbra is szállít negyedik és ötödik generációs Core processzorokat, ugyanakkor ezek aránya folyamatosan csökken, amivel egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a DDR4-et támogató platformok. Ezzel párhuzamosan a memóriagyártók csökkenteni fogják a DDR3-as chipek termelését, ez pedig áremelkedéshez vezethet, a korosodó szabványt használó komponensek idővel drágábbak lesznek, hasonló forgatókönyvre lehet számítani mint a DDR2-DDR3 váltás esetében.

A gyártástechnológia is segít

Az árak zuhanásának a fejlettebb gyártástechnológiák bevetése is ad egy jókora lökést. Akárcsak a NAND-flash piacon, a DRAM-ok esetében is folyamatosan a költséghatékonyság növelésére törekednek a gyártók, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy ezen a hullámvasútszerű, volatilis piacon nyereségesek maradhassanak. Ennek legfőbb módja az egyre fejlettebb gyártástechnológiák bevetése, amivel automatikusan nő a szilíciumostyánként kitermelhető DRAM lapkák száma. Ezzel az egyetlen lapka előállítására vetített költségek csökkenhetnek, miközben túltermelés alakulhat ki, ami végül további árcsökkenést eredményezhet.

A piacvezető Samsung már tavaly elkezdte a 20 nanométerre való átállást, a hírek szerint a kihozatali arány pedig remek. Ezen felbuzdulva a dél-koreai cég már javában dolgozik a 18 nanométer bevezetésén, ami jelen állás szerint valamikor a nyár folyamán fog megtörténni.

A nagy konkurens SK Hynix egyelőre csak 21 nanométeren gyárt, fejlettebb technológia bevetéséről pedig egyelőre nincs hír. A vállalat ennek ellenére folyamatosan növeli a termelést, köszönhetően a tavaly augusztusban átadott M14-es üzemnek, melynek maximális kapacitása havi 200 000 szilíciumostya. A vállalat emellett még idén piacra dobja a 8 gigabites DDR4 lapkáját, mellyel a modulok kapacitása könnye duplázható lesz.

A Micron a Samsunghoz hasonlóan 20 nanométeren gyártó, a technológiát még körülbelül egy éve kezdték el bevezetni, sikerrel. Az amerikai cég a korábbi, 25 nanométeres csíkszélességnél jobb kihozatalt ért el, ugyanakkor egyelőre csak a gyártás egy kisebb része alkalmaz 20 nanométert, a fordulópont az év közepére várható. Emellett a Micron szeptemberben már a 16 nanométeres fejlesztését is be szeretné vetni, amivel a gyártástechnológia tekintetében megszerezhetnék a vezetést.

Ugyanakkor utóbbi a memóriagyártók rangsorát valószínűleg nem fogja átrajzolni. A Samsung továbbra is toronymagasan vezet, a vállalat 4,762 milliárd dollárért értékesített különféle DRAM-okat 2015 utolsó negyedévében. A második helyen a másik dél-koreai cég, az SK Hynix áll 2,865 milliárdos eladással, akit a Micron követ 1,945 milliárddal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról