Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 20. 15:22

AMD: legalább a veszteség csökkent

Nem akar enyhülni az AMD több negyedév óta tartó vesszőfutása. A vállalat bevétele már a lélektani 1 milliárd dollár alá esett, a rövidtávú kilátások pedig további csökkenéssel számolnak.

Tovább folytatódott az AMD szenvedése 2015 utolsó pénzügyi negyedévében. A bevétel mindkét szegmensben nagyot esett, az egyetlen pozitívum, hogy ezzel párhuzamosan a teljes veszteséget a vezetés csökkenteni tudta. A vállalat összbevétele már 1 milliárd alá, 958 millió dollárra csökkent, ami 23 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A processzorokkal és GPU-kkal foglalkozó üzletág bevétele esett a legnagyobbat, 2014 hasonló időszakához képest 192 millió dollárral, azaz 29 százalékkal csökkent a különböző eladásokból befolyó összeg, mely így végül 470 millión állt meg. Ezzel együtt nagyobb lett a veszteség, mely az egy évvel ezelőtti 56 millió dollárról immár 99 millióra rúg. Mindezt elsősorban a processzoros értékesítések csökkenésével magyarázza az AMD, ugyanakkor grafikus egységek forgalmáról nem nyilatkozott a cég. A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su megjegyezte, hogy míg a grafikus egységek átlagos eladási ára emelkedett, addig a processzoroké csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest.

A nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (konzolos) processzorok divíziójától szintén negatív hírek érkeztek, az egy évvel korábbi 577 milliós bevétel 488 millió dollárra esett, ami 15 százalékos csökkenést jelent. Aggodalomra ad okot, hogy az AMD-t eddig víz fölött tartó konzolos chipek átlagos eladási ára is csökkent, ez valószínűleg annak tudható be, hogy az idő előrehaladtával a Microsoft és a Sony fokozatosan egyre olcsóbban vásárolhatja fel az Xbox One-ban és PlayStation 4-ben dolgozó lapkákat. Mindezzel együtt a részleg nyeresége is esett, az egy évvel korábbi 109-ről 59 millió dollárra.

Bár mindkét divízió gyengébb eredmény nyújtott az egy évvel korábbinál, a teljes veszteség mégis jelentősen, 330-ról 49 millió dollárra csökkent. Ennek magyarázata, hogy ez egy évvel ezelőtti eredményt jelentősen lehúzta egy 233 milliós leírás (goodwill impairment), melyhez többek között még egy 71 millió dolláros átszervezési, illetve egy 4 milliós amortizációs tétel is hozzájött.

Öröm az ürömben, hogy a készpénzállomány stabil, legalábbis egyelőre. A jelentés szerint az AMD 785 millió dolláros állománnyal rendelkezik, ami 30 milliós növekedést jelent a negyedév kezdetéhez képest. Mindezt úgy érték el, hogy a jelenleg összesen 2,262 milliárd dolláros hitelállomány csupán 2 millióval emelkedett. Erre az értékre kiemelt figyelmet fordít a vállalat, a cég rövid távú túlélése múlik ugyanis a likviditás megőrzésén. Az AMD pénzügyi igazgatója a befektetői konferenciahíváson elmondta, hogy a cég továbbra is a 600 millió és 1 milliárd dollár közötti készpénzállományt tartja szükségesnek, ennek alsó határától egyelőre kényelmes távolságra van a cég.

Lisa Su elnök-vezérigazgató egy nehéz, kihívásokkal teli évnek titulálta 2015-öt, ugyanakkor a kincstári optimizmus megmaradt, ami hosszú idő után először talán nem teljesen alaptalan. A tervek szerint az AMD számos új termékkel jelentkezik idén. A második negyedévben érkezik az AM4 platform és az ahhoz kapcsolódó Bristol Ridge APU, melyet a harmadik negyedév elején a Polaris kódnevű GPU-család követhet. Amennyiben a cég képes tartani az ütemtervet, úgy ezeket a Zen mikroarchitektúrára alapozó Summit Ridge CPU követi valamikor az év utolsó negyedévében. Az AMD túlélése azon fog múlni, hogy a felsorolt termékeket képes lesz-e időben szállítani, miközben azok az ígéret szerint valóban versenyképesek lesznek.

Az új termékek megjelenéséig viszont még jó néhány negyedév van hátra, az ezen időszakra szóló prognózis pedig nem túl fényes. Az AMD úgy kalkulál, hogy az idei év első negyedévében tovább folytatódik a mélyrepülés, aminek egyik okát a kínai piac gyengélkedésében látja a vállalat. E szerint körülbelül 824 millió dollárra zuhanhat a forgalom, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva nagyjából 20 százalékos visszaesést jelentene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról