Szerző: Voith Hunor

2016. február 25. 15:58

Devops platformot indított a Docker

A Docker Datacenter Services kereskedelmi és nyílt forrású komponensek kombinációja. A cég lényegében a Red Hat által már kitaposott úton haladva egybegyúrta az eddigi fejlesztéseit, és egyszerűen használható menedzselt szolgáltatásként kínálja őket. Nem csak a termék új, hanem az üzleti irány is.

Több mint 150 millió dollárnyi tőkésítés után most már megtérülést is szeretnének látni a befektetők – üzleti szempontból nagyjából ennyiben foglalható össze a Docker most elindított szolgáltatásának apropója. A cég rövid idő alatt fényes karriert futott be, felvásárlásokat hajtott végre, nagy partnerekkel lépett együttműködésre (Amazon, Microsoft, HP, Red Hat, OpenStack, Canonical), kereskedelmi terméket tett le az asztalra, az Open Container formátumszabvány alapjait adta, a további önálló növekedéshez azonban több és kicsit más kell.

A konténereket remekül lehet hasznosítani devops koncepcióban, de minél nagyobb egy cég, annál kevésbé szeretné az erőforrásait a fejlesztők és az üzemeltetők közötti egyre újabb hidak kiépítésére fordítani egy-egy, a szervezet számára friss technológia miatt. Az ilyen ügyfeleket átfogó megoldással, folyamatos műszaki támogatással, könnyen használható és központosított adminisztrációs felülettel, külső integrációs lehetőségekkel lehet megnyerni. Ebbe a Red Hat által már sikerre vitt irányba indult el most a Docker, egyaránt kiszolgálva a fejlesztők, üzemeltetők és üzleti döntéshozók igényeit is.

A Docker Datacenterben (DDC) a még mindig fiatal, de a technológiailag régóta megoldható konténerizálást menővé és viszonylag könnyen alkalmazhatóvá tévő cég egyesítette eddigi fejlesztéseit, kereskedelmieket és nyílt forrásúakat egyaránt. A most általánosan elérhető státuszba került Universal Control Plane, a Trusted Registry és a kiemelt támogatással rendelkező Docker Engine adják a kereskedelmi vonalat (a motor esetében természetesen csak a műszaki támogatásra értendő ez), az Engine, a Content Trust és a Swarm pedig a nyílt komponenseket.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A nyílt forrású oldalon a Docker szerint semmi nem változik, az eddig szabadon hozzáférhető részek nem kerülnek fizetős kapu mögé, az API-készletet nem korlátozzák, az összetevők szabadon cserélhetőek maradnak, például a Swarm helyett lehet a Google-féle Kubernetest is használni. A DDC-t használók viszont gyárilag kapnak például single sign-on lehetőséget, validált sablonokat, támogatási szinteket, szükség esetén hotfixeket, egyedi fejlesztéseket, és egy akár néhány óra alatt beüzemelhető komplett fejlesztői-üzemeltetői környezetet. A Docker gyakorlatilag a monolitikus alkalmazásokat fokozatosan felváltó mikroszolgáltatásos modell konténeralapú változataként defininálja a DDC-t, amiben az alkalmazások teljes életciklusa lekövethető.

A Docker Datacenter node-onként havi 150 dolláros listaárról indul, de egyedi díjszabású üzleti kritikus előfizetést is lehet kötni, melynek keretében a cég 24/7-es támogatást biztosít. Aki pedig kedvet kapott hozzá, 30 napig ingyen kipróbálhatja a szolgáltatást.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról