Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 10. 13:55

Eddig tartott az Intel karácsonyi ajándéka

Karácsony előtt derült fény az asztali Skylake rendszerek egyik apró kiskapujára, mellyel megkerülhetővé váltak a tuningra vonatkozó korlátozások. A túlhajtást kedvelő felhasználók öröme nem tartott sokáig, az Intel legújabb mikrokód-frissítése véget vet a nem hivatalos tuning lehetőségének.

Ahogyan arra számítottunk, az Intel utólag elbarikádozza a szorzózáras Skylake processzorok túlhajtásához nélkülözhetetlen kiskaput, az olcsó, akár Celeron vagy Pentium márkajelzésű processzorok tuningjának ezennel pedig vége. Így a vállalat lépésének értelmében visszaáll az elmúlt bő 5 évben megszokott rend, érdemben tuningolni a továbbiakban csak és kizárólag a "K" jelzésű, feláras modelleket lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A forgatókönyv kísértetiesen hasonlít a pár évvel ezelőtti, H87 és B87 chipsetes alapok esetében látottakhoz. Ekkor a gyártók egy ügyes trükkel az olcsóbb chipsettel szerelt alaplapoknál tették elérhetővé a tuningot. Az Intel ezt persze nem nézte jó szemmel, hisz a cég a szorzózármentes processzorok túlhajthatóságát kifejezetten a drágább, "Z" jelzésű lapkakészletek privilégiumának szánja, az extra száz megahertzek kinyeréséhez feláras processzor mellett feláras chipset is szükséges. A történet vége egy kvázi kötelező mikrokódfrissítés lett, amivel helyreállt az Intel által megálmodott rend.

Az aktuális történet alapját az Intel egyik fejlesztése adta. A vállalat a Skylake tervezésénél úgy döntött, hogy szakít a Sandy Bridge óta tartó gyakorlattal, és a BCLK-t (referencia órajel), valamint PCI Express és a SATA üzemi frekvenciáiért felelős órajeltartományt kettéválasztja. Ezzel megnyílt az út a processzor egyes belső órajeleinek alapjául szolgáló BCLK emeléséhez, hisz az már továbbá nem befolyásolta az emelésre rendkívül érzékeny buszok működését. Az így létrejött lehetőséget az Intel csak a már amúgy is tuningolható "K" jelölésű modellek további finomhangolásához szánta, ugyanakkor a szemfüles alaplapgyártók szoftveres trükkökkel megkerülték az Intel elképzelését, amivel gyakorlatilag az összes LGA1151-es processzor túlhajthatóvá vált.

Két legyet egy csapásra

A chipsetes esettel szemben a mostani történetnek van egy pikantériája. Nagyjából egy hónappal ezelőtt látott napvilágot egy a Skylake mikroarchitektúrát érintő hiba, mely az AVX utasításkészlet és Hyper-Threading technológia együttes használatához köthető. Mindez megfelelően nagy terhelés mellett a a teljes rendszer fagyását eredményezte, amit több felhasználó is reprodukálni tudott, végül pedig maga az Intel is elismerte a hibát. A vállalat szakemberei mikrokód-frissítés keretein belül ígérték az úgynevezett erratum javítását.

Az Intel tartotta a szavát, a frissítés január végén megérkezett, mely a visszajelzések szerint sikerrel orvosolja a Skylake kellemetlen hibáját. Ugyanakkor a fejlesztők nem csak erre vonatkozóan módosítottak a 0x76 jelzésű kódon. A frissítés legújabb verziója már olyan részeket is tartalmaz, melyek ellehetetlenítik a szorzózáras processzorok tuningjához szükséges BCLK emelését, így a vállalat gyakorlatilag két legyet ütött egy csapásra - a felhasználók pedig választhatnak, hogy stabil, vagy túlhajtható processzort szeretnének gépükben tudni.

Természetesen nem kötelező frissíteni a mikrokódot tartalmazó legújabb BIOS verzióra, ebben az esetben viszont a nem hivatalos tuningra vágyó felhasználóknak együtt kell élniük a Skylake apró hibájával. Az Intel tehát végül ügyesen fordította saját javára a hibát, a javítás gyorsan megérkezett, a tömeghisztéria elmaradt, miközben két eset kapcsán az átlagosnál nagyobb figyelmet kaptak az asztali Skylake processzorok.

A történet alakulásával az is egyértelművé vált, hogy az Intel nem a tuningra vonatkozó korlátozások lazítása végett hozott létre két külön órajelmezőt a Skylake architektúra esetében. Az ebből fakadó lehetőséget továbbra is szigorúan csak és kizárólag a szorzózármentes, azaz a "K" jelzésű, feláras processzorok vásárlóinak szánja a vállalat. Az alaplapgyártók ugyanakkor valószínűleg nem adják fel, amennyiben egy újabb kiskapu bukkanna fel a horizonton, úgy azt majd vélhetően megpróbálják kihasználni, legalábbis amíg nem érkezik meg a következő mikrokód frissítés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról