Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kisebb léket kapott a Skylake

Asztalos Olivér, 2016. január 12. 11:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A prímszámok kutatásával foglalkozó Mersenne komolyabb hibára bukkant a Skylake processzorok mikroarchitektúrájában. Pánikra nincs ok, a javítás már úton van.

A teljes rendszer fagyását eredményező hibára bukkant az Intel Skylake processzoraiban az extrém nagy prímszámok kutatásával foglalkozó Mersenne-közösség. Az épp most 20 éves Prime95 alkalmazás bizonyos beállítások mellett végzetes hibát okozhat a Hyper-Threading technológiával ellátott Skylake processzorok esetében. Az eset pikantériája, hogy a program egy szintén prímszámokkal operáló rendszerstabilitás-tesztet is tartalmaz. Az Intel hivatalos fórumán tett bejelentésből továbbá kiderült, hogy a hibának az AVX-hez is köze lehet, ugyanis az FMA3 utasításkészletet használva a probléma nem jelentkezik.

A tavaly december közepén tett észrevétel után többen is reprodukálni tudták a jelenséget, amit az Intel alkalmazottai már a bejelentést követően komolyan kezeltek. Végül múlt héten a vállalat egyik szakembere közölte, hogy sikerült azonosítaniuk a probléma gyökerét, melyhez egy mikrokód-frissítés keretein belül érezik a gyógyír. Ezt a gyártópartnerek BIOS frissítések formájában juttathatják majd el az ügyfelekhez, tehát a hiba szoftveresen is orvosolható, nincs szükség a termékek visszahívására.

Az processzordizájnok mintegy természetes velejárója az úgynevezett erratum (tsz.: errata), mely a tervezésből eredő különféle hibákat takarja. A szakemberek ezeket a tesztelési folyamatok során részletesen dokumentálják, nagy részükhöz pedig nem szükséges javítás. A szeptemberben kiadott specifikációs frissítés alapján a Skylake processzorokban 53 darab ismert erratum volt, ami a szóban forgó eset miatt eggyel már biztosan gyarapodott azóta.

Nem az első, és nem is az utolsó

Jól szemlélteti a tervezési és tesztelési folyamatok bonyolultságát, hogy a jelenlegihez hasonló bakik rendszeresen előfordulnak, súlyosabb esetekben pedig nem orvosolhatóak szoftveres úton. Az Intel legutóbb a TSX, azaz a tranzakcionális memóriakezelés kapcsán futott bele komoly problémába. A vállalat végül BIOS frissítéssel egyszerűen letiltotta az utasításkészlet használatát, amit csak később, a Broadwell processzorok második steppingjében engedélyezett újra. Ennél lényegesen nagyobb galibát okozott az 5 évvel ezelőtti chipset probléma. A H67-es és P67-es lapkákat érintő komolyabb hiba miatt az vállalatnak 6 millió terméket kellett visszahívni, ami nagyjából 700 millió dollárjába került.

Ennél egyesek számára emlékezetesebb lehet az 1994-es FDIV erratum. A Pentium processzorban talált osztási hibát egy szintén prímszámokat kutató szakember, Thomas Nicely matematikus fedezte fel. A központi egységek első változatai bizonyos lebegőpontos (FDIV) osztási műveleteknél rossz eredményt adtak, és noha a vállalat váltig állította, hogy a hétköznapi vásárlókat a hiba nem érinti, a média annyira felkapta az esetet, hogy közfelháborodás miatt végül minden érintett chipet ki kellett cserélni. Az eset 475 millió dollárjába került az Intelnek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.