Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 8. 16:55

iRobot: rakéta helyett még több porszívó

Eladja katonai robotokat fejlesztő divízióját az iRobot. A vállalat stratégiaváltással magyarázza a döntést, a cég még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a konzumer termékekre.

Az iRobot értékesíti a különféle katonai robotokat fejlesztő részlegét, adta hírül múlt héten a vállalat. A lépés hátterében egy új stratégia áll, ugyanis a konzumer körökben elsősorban robotporszívóiról ismert cég ezután még nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a háztartásokban hasznosítható különféle robotikus eszközökre.

Hogyan gyárt egy fejlesztő backdoort akár egy PDF exporttal?

Gyere el május 19-én biztonságos szoftverfejlesztés meetupunkra, és ott kiderül.

Hogyan gyárt egy fejlesztő backdoort akár egy PDF exporttal? Gyere el május 19-én biztonságos szoftverfejlesztés meetupunkra, és ott kiderül.

A Defense & Securities elnevezésű divíziót az Arlington Capital Partners vásárolja meg, amiért a hírek szerint 45 millió dollárt tehet majd zsebre az iRobot. A vállalat kínálatában jelenleg négy katonai modell található, a kisméretű felderítő FirstLooktól az akár 150 kilogrammot is mozgatni képes Kobráig. A hadsereg kötelékeiben népszerű PackBot ezek között helyezkedik el, ezt a modellt többek között Afganisztánban is előszeretettel alkalmazta az amerikai haderő.

A hírek szerint ezekre a modellekre jelenleg nincs akkora igény mint bő 10 évvel ezelőtt, az iRobot pedig most sokkal inkább a különféle otthoni robotokban látja a növekedési potenciált. A cég közleménye szerint a közelmúltban bemutatott Roomba 980 nagy sikernek örvend, a bevétel pedig növekszik, amit az iRobot szeretne meglovagolni. A cég szerint jelenleg 14 millió különféle robot kószál az otthonokban, mely számot természetesen növelni szeretné az iRobot. Az új termékek bevezetése mellett a kínai piac meghódítása is a tervek között szerepel.

Az otthoni robotok fejlesztése mellett még a vállalati termékek is fennmaradnak a palettán. A 21,5 hüvelykes kijelzővel szerelt Ava 500 videokonferencia-robotot még 2013-ban mutatta be a vállalat, mely azóta már az Intel vezérigazgatója, Brian Krzanich mellett is feltűnt a színpadon, épp az iRobot vezetőjét személyesítve meg.

a címlapról