Szerző: Koi Tamás

2013. június 12. 10:59

Személyesebbé teszi a videohívásokat a konferencia-robot

Sci-fi filmekbe illő videokonferencia-rendszeren dolgozik a Cisco és a robotikai megoldásairól ismert iRobot. Az Ava 500 videokonferencia-robot önállóan navigál az épületben, de a terepre is tudja követni a munkatársakat - értelemszerűen bizonyos korlátok közepette.

A legfrissebb robotikai fejlesztések és videokonferencia-rendszerek előnyeit ötvözi az a megoldás, melyet a Cisco és az iRobot közösen fejleszt az irodában és a terepen folytatott videohívások személyesebbé tétele érdekében. Az Ava 500 névre keresztelt robot az iRobot által kifejlesztett autonóm navigációt és a Cisco TelePresence megoldást keresztezi, és így számos új helyszínen – például gyártócsarnokokban, laboratóriumokban - is lehetővé teszi a videokonferenciákat.

Az Ava 500 létrehozásakor az iRobot Ava mobil robotplatformját a Cisco TelePresence EX60 videovégponttal egyesítette a két fejlesztőcég. Utóbbi lényegében egy 21,5 hüvelykes, HD felbontású, kamerával, hangszóróval és mikrofonnal ellátott kijelző, mely az iRobot mobil platformjának tetején kapott helyet. A rendszer egy iPaden elérhető interfészen keresztül vezérelhető, mely tartalmaz egy térképet, amin kijelölhető például egy szabad tárgyaló, vagy tetszőleges helyiség, ahová a felhasználó "behívhatja" a robotot, vagyis a vonal túlsó végén lévő kollégáját tárgyalni. A videokonferencia végeztével az egység automatikusan visszatér a töltőállomásra, közben minden akadályt kikerülve.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vonal végén lévő felhasználó az aktiválás során választhat, hogy privát módban – ekkor a képernyő sötét –, vagy publikus módban – amikor a felhasználó arca látható a képernyőn – teszi meg az utat a feltöltő állomástól a kiválasztott úticélig. A publikus mód használatával a felhasználó látható, és akár meg is állhat egy rövid beszélgetésre az éppen arra járó kollégájával.

A tervezők elképzelései szerint az Ava 500 sokkal személyesebbé teheti a privát vagy csoportos videokonferenciákat a hagyományos megoldásokhoz képest, ahol többnyire erre a célra létrehozott, előre berendezett tárgyalókban lehet csupán részt venni a beszélgetésekben. A platform emellett lehetőséget ad arra is, hogy a videokonferenciát a cégek teljesen kiragadják az irodai környezetből, így akár terepen is használhatóvá válhat a megoldás, emellett a rendszer a cégek különböző telephelyei közt sokkal rugalmasabban mozgatható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról