Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Élet négy hüvelyken: frissül a parányi iPhone?

Asztalos Olivér, 2016. január 26. 09:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Már akár márciusban piacra kerülhet az Apple legújabb 4 hüvelykes okostelefonja, ami iPhone 6c helyett iPhone 5se néven jelenhet meg. A készülék érdekes hibridnek ígérkezik, kiszivárgott információk szerint az előző három generáció mindegyikéből kerül bele komponens.

Már tavasszal, valószínűleg március során piacra kerülhet egy új 4 hüvelykes iPhone, számolt be a 9to5Mac. A múltban többször megbízhatónak bizonyult forrás úgy tudja, hogy az Apple legújabb készüléke a 2013 szeptemberében megjelent iPhone 5s közvetlen utódja lesz, mely iPhone 5se (second edition?) néven kerül piacra, a továbbra is elérhető 5s árcímkéjével.

Nem lesz 4 hüvelykes csúcsmodell

Tulajdonságait tekintve érdekes öszvérnek tűnik a küszöbön álló készülék, bár az Ars Technica szerint több eltérő prototípus létezik, ami megnehezíti a specifikációk kirakós játékát. A 9to5Mac forrása alapján nagy részben a lassan másfél éves iPhone 6-tól örökölheti belsejét az új okostelefon, így ismét felbukkanhat a már iPod Touch-t is megjárt Apple A8 rendszerchip, melyhez továbbra is 1 gigabájt LPDDR3-as rendszermemória társulhat. A hardveres alapok tehát nem az 2015-ös vagy 2016-os csúcsmodellek közelébe pozicionálják a telefont - igaz, árban is ezek alá helyezné a modellt az Apple.

Ezzel szemben az adatkommunikációt tekintve már a tavaly bemutatott Apple készülékek örökségét viheti majd tovább az új modell. A 802.11a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi legfeljebb 866 Mbps átviteli sebességre lehet képes, akárcsak az iPhone 6s, ugyanakkor kérdéses, hogy e mellé a 300 Mbps tempóra képes, 23 sávos LTE modem kerül-e fel az alaplapra, vagy egy korábbi, olcsóbb chip.

A kamera már az iPhone 6-ból érkezhet, ezzel a hátlapi 8, az előlapi pedig 1,2 megapixel felbontású lehet. Az Apple mindezt a 6s-ból megismert Live Photos funkcióval fejelné meg, miközben a nagyobb panorámaképek és a videofelvételek alatti autófókusz képessége sem maradna ki. Várhatóan a beépített légnyomásmérő (barométer) is bekerül a specifikációk közé, ami a tengerszinthez viszonyított magasság nyomon követéséhez jöhet jól. Apró, ám a vállalat számára annál fontosabb újítás lehet az NFC chip felbukkanása, amivel a készülék Apple Pay kompatibilissé válik. A szolgáltatás februárban végre Kínában is elindul, melynek terjedését alapvetően befolyásolja majd, hogy hány darab készülék támogatja a fizetési rendszert.

iPhone 5 és iPhone 5se (forrás: 9to5Mac)

A külsőt tekintve az iPhone 6(s) lekerekített dizájnja köszönhet vissza, amit az egyik prototípusról kiszivárgott fotó is alátámaszt. Ezen jól látható az átpozicionált előlapi kamera, a jobb oldalra helyezett bekapcsológomb, illetve a hátlapon végigfutó műanyagcsíkok, melyek mögött a különféle antennák húzódnak. Színválaszték tekintetében az iPhone 6s lehet kiindulási alap, így az ezüst, arany, és asztroszürke mellett rozéarany opció is várható. A kijelző valószínűleg különösebb változtatás nélkül kerül át az iPhone 5s-ből, ergo a 3D Touch továbbra is a 6s modellek privilégiuma marad. A forrás kiemeli, hogy a közelgő készüléken még a fülhallgató-jack is jelen lesz, amitől várhatóan az ősszel érkező iPhone 7 esetében vesz búcsút az Apple.

Miért éppen most?

Egy új, 4 hüvelykes iPhone megjelenése már jó ideje téma, amit az Apple évekig sikeresen halogatott, most viszont jó okuk van a frissítésre a látszólag lépéskényszerbe került vállalatnak. A közelmúltban napvilágot látott előrejelzések mindegyike szerint jelentős visszaesés várható az iPhone-eladásokban az idei első negyedév során. A legpesszimistább becslés szerint ötödével fog zuhanni az Apple okostelefonjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest, a tavaly január-márciusi időszakban értékesített 61,1 millió darabhoz képest 50 millió körülire.

A második negyedévben érkező iPhone 5se ezt később valamelyest kompenzálhatja. A készülék (pusztán méreténél fogva) azokat a felhasználókat célozza, akiknek a 4,7 és nagyobb modellek kényelmetlenül nagyok. Ezeknek a vásárlóknak az Apple az iPhone 5s óta nem kínált frissebb modellt, és ugyan a hardver kimondottan tartósnak bizonyult, mára komoly hiányosságai vannak (például az Apple Pay-kompatibilitás). Amennyiben a pletykák igaznak bizonyulnak, úgy az iPhone 5se lehet az új (relatíve) olcsó "Jézusfon", ami a 450 dolláros indulóárával kedvezőnek számítana az iPhone 6s 650 dolláros árcímkéjéhez képest.

Bár az Apple nagyjából két és fél évig húzta a 4 hüvelykes kategória frissítését, a vállalat valószínűleg csak a megfelelő időre várt a frissítéssel, amivel még jó ideig biztosan fennmarad a jól kezelhető, háromtagú iPhone kínálat. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a legkisebb tag megmarad-e kvázi számkivetett státuszban, amivel jóformán csak a raktáron maradt, olcsóbb komponenseket söpri ki az Apple, ezzel pedig a nagyobb, sokak számára kényelmetlen készülékek felé terelve a mindenkori legfejlettebb technikai jellemzőkre ácsingózó vásárlókat. A kérdés valószínűleg nem eldöntött, a jövőbeni stratégián változtathat az iPhone 5se fogadtatása, ami ilyen szempontból egy profittal kecsegtető piackutatásnak is tekinthető.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.