Szerző: Voith Hunor

2016. január 8. 18:00

Elemzői össztűz alatt az Apple

Nagy visszaesést jósolnak az iPhone-eladásoknak, a menedzsment szavahihetőségét is megkérdőjelezték.

Gyakorlatilag össztűz alá vették az Apple-t az iparági elemzők, miután a beszállítói láncból és az elektronikai bérgyártóktól is olyan információkat kaptak, melyek alapján az idei első negyedévben várhatóan jelentős visszaesés lesz az iPhone-eladásokban. A legpesszimistább becslés szerint ötödével fog zuhanni az Apple okostelefonjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest, azaz a tavaly január-márciusi időszakban értékesített 61,1 millió darabhoz képest 50 millió körülire, de az elemzői átlag is alig 1-2 millióval van felette.

A cupertinói vállalat részvényárfolyamán a negatív hírek egyelőre nem hagytak nyomot, úgy fest, a befektetők tisztában vannak azokkal a tényezőkkel, melyek miatt akár ekkora forgalomcsökkenés is bekövetkezhet a folyó negyedévben. Egyrészt, a tavalyi évet, és főleg az itt referenciának számító első három hónapot letarolták a "nagy" iPhone-ok, azaz a 6 és a 6 Plus, azon egyszerű oknál fogva, hogy a méretváltásra kiéhezett vásárlók akkor 40 százalékkal dobták meg a negyedéves forgalmat.

Az ilyen horderejű egyszeri hatást nem lehet hosszú távon fenntartani – a méretláz Apple-oldalon is lecsengett, akik ezentúl váltanak 3,5-4 hüvelykes készülékekről a nagyobb kijelzőjű modellekre, azok már a természetes csereciklus keretében fognak vásárolni. A tavaly ősszel piacra dobott 6s keresletpumpáló hatása is kifutott, és azok, akik eddig nem váltottak az abba kerülő műszaki újdonságok (3D Touch, A9 rendszerchip) miatt, most már inkább kivárnak a valószínűleg komolyabb újdonságokat felvonultató iPhone 7-re.

Mára a kínai piac is lenyugodott. A világ legnagyobb okostelefon-piacának számító országban az iPhone 6 és 6s család tagjai (főleg a nagyobb, Plus modellek) elképesztően nagyot mentek, és sok korábbi Android-használót csábítottak át az iOS-es oldalra. Másfél év elteltével ott is beállt a kereslet a normális szintre, már nem újdonság a nagy iPhone.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple legnagyobb bérgyártó partnere, a Foxconn tavalyi utolsó negyedévének kapcsán 20 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be, a Digitimesnak pedig komponensgyártók 10-30 százalékos rendeléscsökkentést említettek. A TSMC bevétele 2015 decemberében 8 százalékot esett vissza az előző év utolsó hónapjához képest – a tajvani vállalat a Samsung mellett az A9 rendszerchipek másik gyártója. A Samsung frissen kiadott, tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó előzetes jelentésében mintegy 15 százalékos forgalomnövekedést jelzett, ugyanakkor a dél-koreai óriásnál a félvezetőgyártás esetlegesen csökkenő megrendeléseire csak a részletes beszámolóból derülhet fény.

Ezek alapján ugyan érthető, hogy az elemzők miért várnak nagy visszaesést az iPhone-ok forgalmában, ugyankkor a fent felsorolt tényezők fényében erősen túlzónak hat a vészharangok kongatása. A legvalószínűbb, hogy az Apple-nél egyszerűen nagyobb keresletre számítottak az iPhone 6s kapcsán a karácsonyi időszakban, az idei első negyedévben pedig a rendelések visszafogásával kifuttatják a felhalmozódott raktárkészletet.

A Pacific Crest elemzői viszont a számok láttán az Apple felsővezetésének szavahihetőségét is kérdőre vonták. Jelentésükben azt írták, a menedzsment a korábbi tájékoztatók során vagy túlságosan elbizakodott volt, vagy szándékosan eltúlozta a várható eredményeket – szerintük inkább az utóbbi, mert az Apple-re nem jellemző, hogy nincs tisztában saját értékesítési számaival. "Ez csökkenti bizalmunkat az Apple jövőbeli iránymutatásaiban" - írták.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról