Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 11. 14:30

Búcsút int a fülhallgató-jacknek az iPhone 7?

Jó eséllyel idén eltűnik a jól ismert 3,5 milliméteres jack aljzat az Apple telefonjairól. A csatlakozó száműzésével a cég hardveresen is magához láncolná felhasználóit, akik már most lázonganak a döntés ellen.

Még jó néhány hónap választ el minket a legújabb, 7-es iPhone megjelenésétől, de a készülék kapcsán felröppent pletykák máris nagy port kavartak. Az egyre több forrásból megerősített, lassan biztosra vehető értesülések szerint az új modellben az Apple elhagyja a fülhallgatók, headsetek csatlakoztatására hagyományosan használt 3,5 milliméteres audio aljzatot, helyette saját, Lightning csatlakozóját vetné be a töltés és adatátvitel mellett erre a feladatra is.

Hivatalos tájékoztatás természetesen még nincs az ügy kapcsán, és valószínűleg nem is lesz egészen az új készülékek bejelentéséig. A cupertinói cégtől mindenesetre egyáltalán nem lenne idegen egy hasonló lépés, a gyártó annak idején a hajlékonylemezek meghajtóit is elsőként száműzte PC-iről, illetve a vállalat notebookjai is a riválisok hasonló méretű eszközeinél jóval korábban intettek búcsút az optikai lemezeknek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A jelenlegi helyzetre legjobban a tavalyi MacBook bejelentés hasonlított, a vékony notebook csatlakozópalettája ugyanis egyetlen USB-C konnektorban (és egy 3,5 milliméteres jackben) merült ki, amely a perifériák csatlakoztatása mellett a töltésért is felelt. A megoldás már ekkor is erősen megosztotta a közönséget, hiszen a gép alapvető használatához is különböző átalakítókat, elosztókat tett szükségessé.

A fejhallgató-jack elhagyását az Apple részéről több dolog is indokolhatja. Műszaki oldalról az előnyök egyértelműek: a csatlakozó nélkül vékonyabb lehet a telefon, vagy épp több hely juthat az akkumulátornak - sőt, vízállóság terén sem elhanyagolható, ha egy nyílással kevesebb van a házon. A cég számára nagyobb előnyt jelent ugyanakkor, hogy a megoldással hardveresen is magához kötné felhasználóit.

A váltással ugyanis egy nyílt szabványt cserélne egyedi, külön bejáratú csatlakozójára a cég, amelyet más gyártók garantáltan nem építhetnek be saját termékeikbe majd az Apple előzetes jóváhagyása nélkül. A fülhallgatógyártók licencdíjért cserébe készíthetnek majd (valószínűleg) kompatibilis eszközöket, de a készülékek listája minden bizonnyal az iPhone-okra korlátozódik majd.

Ezt a taktikát is ismerjük már a gyártótól, az iPodok, majd az iPhone-ok 30 tűs csatlakozója köré komplex hardveres ökoszisztéma épült ki az évek során, ezt pedig kizárólag az Apple-vásárlók vehették igénybe. Dokkolók, zenei rendszerek, ébresztőórák - hatalmas biznisz volt a gyártóknak és az Apple-nek egyaránt. Hasonló logikát követhet a Lightning-alapú audióátvitel is: egy Lightning csatlakozós fülhallgatót vagy headsetet nem fognak tudni más gyártók eszközeivel használni - egy jobb minőségű, borsosabb árú fülhallgató már elég ok lehet rá, hogy több felhasználót az Apple platformja mellett tartson.

A MacBooknál is említett átalakítók a fülhallgató-jack eltűnésével egésze biztosan megjelennek majd itt is, továbbá a gyártópartnerek és talán maga az Apple is minden bizonnyal a vezeték nélküli alternatívákra is nagyobb hangsúlyt fektet majd. Ez már csak azért is valószínű, mert a pletykákban felvázolt megoldással töltés közben például használhatatlanná válnak a vezetékes fülesek - igaz, ez a probléma a másik oldalról, vezeték nélküli töltéssel is megoldható.

A pletykák nem találtak pozitív fogadtatásra a cég felhasználóinál, méghozzá annyira, hogy több mint 200 ezren írtak alá egy - minden valószínűség szerint teljességgel értelmetlen - online petíciót, hogy az Apple a jövőben is tartsa meg a szinte minden telefonon és számítógépen megtalálható aljzatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról