Szerző: Voith Hunor

2016. január 19. 18:00

Azure: csökken a teljesítményorientált VM-ek ára

Zajlik a felhős infrastruktúraszolgáltatók közötti árverseny, most az Azure tavaly ősszel bevezetett Dv2 virtuálisgép-sorozata lesz olcsóbb.

Az árverseny és a folyamatos bővítés miatti méretgazdaságossági javulás miatt az Amazon, a Google és a Microsoft egyre-másra próbálnak egymás alá ígérni infrastruktúraszolgáltatásaik díjszabásában. Persze egy ügyfél döntését az árazáson felül még számos tényező befolyásolhatja, hiszen a fenti vállalatok többnyire funkcióban, vagy akár elszámolásban is eltérő alternatívákat kínálnak. Fontos tényező lehet az adatközpont helye is, bár ezen a téren mára kezdenek kiegyenlítődni az erőviszonyok, ahogy a szolgáltatók haladnak globális adatközpont-hálózatuk kiépítésével.

Az idei licitversenyt az Amazon kezdte január elején, a Microsoft pedig most folytatja a Dv2 sorozatú virtuális gépek árcsökkentésével. A v2 VM-ek alatt már a Haswell-alapú Intel Xeon E5-2673 v3 processzorok teljesítenek szolgálatot 2,4 GHz-es alapórajelen, míg a Dv1 VM-ek esetében még az Ivy Bridge architektúrát használó Xeon E5-2660 dolgozik 2,2 GHz alapórajelen. A redmondi vállalat szerint mintegy 35 százalékos a nyers teljesítménybeli különbség a v2 javára, az árazásban jelenleg nagyjából 10 százalék az eltérés - a Microsoft ezt a sorozatot kimondottan számításigényes feladatokhoz alá szánja. A D sorozat árait a cég legutóbb nem is olyan régen, októberben csökkentette.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A bejelentés szerint a D1-D5 v2 gépek ára windowsos példányok esetében 10 százalékkal, linuxos instance-ek esetében 14 százalékkal fog csökkenni. A D11-14 v2 VM-ekért 13 és 17 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni. Az új díjszabás valamikor február elején fog életbe lépni. Egy D1 v2 virtuális gép esetében ez havi tíz és fél eurós költségcsökkenést eredményezhet (Windowst használva), míg a nagyobb konfigurációk esetében ez akár száz euró körüli vagy azt meghaladó megtakarítást is eredményezhet a jelenlegi árszintekhez képest.

Eközben a Google továbbra is az Amazon Web Services-hez viszonyított árelőnyét próbálja kidomborítani, tavaly novembertől pedig egy régi óhajt teljesítve testreszabható VM-eket is kínál a vállalat. Az Amazon az év eleji árcsökkentés mellett az elmúlt néhány hónapban több új lehetőséget is bevezetett (t2.nano, ütemezett instance-ek, dedikált szerver).

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról