Szerző: Voith Hunor

2015. december 17. 11:45

Elérhető a legkisebb EC2 konfiguráció

Az Amazon élesítette az ősszel bejelentett t2.nanót, ami a t2.micro felébe kerül, és a cég alacsony forgalmú weboldalak, mikroszolgáltatások alá, vagy fejlesztői környezetbe ajánlja.

Az Amazon az őszi re:Invent konferenciáján jelentette be, hogy még idén elindít egy új, "szuperolcsó" instance-t a T2 osztályban. A cég tartotta magát az ígéretéhez, a t2.nano mostantól szinte minden AWS-régióban elérhető – Európában egyelőre csak az írországiban, de a közeljövőben a frankfurti adatközpontot használó ügyfelek is igénybe vehetik majd. A vállalat a korábbi árbajnok t2.micro felére lőtte be a díjszabást, így egy t2.nano példány alapesetben havonta mintegy 5 dollárba kerül, egy- vagy hároméves fix bérlés esetén pedig ez az összeg 2-3 dollár közelébe csökken.

A t2.nano 1 vCPU-t és fél gigabájt memóriát kínál, és alacsony terhelés mellett óránként 3 CPU-kreditet gyűjt. A burts típusú instance-ek az AWS-ben úgy működnek, hogy a vCPU(-k) 20 százalékos kihasználtság alatt óránként meghatározott számú kreditet gyűjtenek. Ezeket a rendszer nagyobb teljesítményigény esetén burst-percekre tudja beváltani, kreditenként egy percre – ilyenkor az ügyfél a processzor teljes számítási kapacitásához hozzáférhet. A krediteket 24 óráig lehet halmozni az instance-típushoz meghatározott felső limit erejéig, az addig be nem váltott kreditek "elvesznek". A t2.nano minden napot 30 kredittel indít, és legfeljebb 72-t gyűjthet össze, és az Amazon alacsony forgalmú weboldalak, mikroszolgáltatások, monitoring folyamatok alá ajánlja, esetleg fejlesztői vagy tesztelői környezetekbe.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Amazon szerint egyébként a burst modell nagyon népszerűnek bizonyult, és egy friss belső felmérés szerint az ilyen instance-ek 96 százaléka folyamatosan pozitív kreditegyenleget tud felmutatni. A cég az ilyen gépekre az alacsonyabb erőforrásigény miatt Linuxot javasol, Windows esetében pedig a Server Core kiadást.

A cég költséghatékonynak szánt példacsomagja a t2.nano instance mellett 8 gigabájtnyi SSD tárhelyet, 2 gigabájt kimenő hálózati forgalmat, 1 domént és 25 ezer lekérést tartalmaz, ami az európai régióban előfizetéstől függően havi 4-6 dollár körüli összegbe kerül. A jövő év első felében piacra kerülő X1-ről továbbra sincs túl sok konkrétum – az AWS táplálékláncának csúcsára szánt instance a korábbi információk szerint száznál is több vCPU-t és akár 2 terabájt memóriát is kínál majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról