Szerző: Voith Hunor

2015. december 17. 11:45

Elérhető a legkisebb EC2 konfiguráció

Az Amazon élesítette az ősszel bejelentett t2.nanót, ami a t2.micro felébe kerül, és a cég alacsony forgalmú weboldalak, mikroszolgáltatások alá, vagy fejlesztői környezetbe ajánlja.

HIRDETÉS

Az Amazon az őszi re:Invent konferenciáján jelentette be, hogy még idén elindít egy új, "szuperolcsó" instance-t a T2 osztályban. A cég tartotta magát az ígéretéhez, a t2.nano mostantól szinte minden AWS-régióban elérhető – Európában egyelőre csak az írországiban, de a közeljövőben a frankfurti adatközpontot használó ügyfelek is igénybe vehetik majd. A vállalat a korábbi árbajnok t2.micro felére lőtte be a díjszabást, így egy t2.nano példány alapesetben havonta mintegy 5 dollárba kerül, egy- vagy hároméves fix bérlés esetén pedig ez az összeg 2-3 dollár közelébe csökken.

A t2.nano 1 vCPU-t és fél gigabájt memóriát kínál, és alacsony terhelés mellett óránként 3 CPU-kreditet gyűjt. A burts típusú instance-ek az AWS-ben úgy működnek, hogy a vCPU(-k) 20 százalékos kihasználtság alatt óránként meghatározott számú kreditet gyűjtenek. Ezeket a rendszer nagyobb teljesítményigény esetén burst-percekre tudja beváltani, kreditenként egy percre – ilyenkor az ügyfél a processzor teljes számítási kapacitásához hozzáférhet. A krediteket 24 óráig lehet halmozni az instance-típushoz meghatározott felső limit erejéig, az addig be nem váltott kreditek "elvesznek". A t2.nano minden napot 30 kredittel indít, és legfeljebb 72-t gyűjthet össze, és az Amazon alacsony forgalmú weboldalak, mikroszolgáltatások, monitoring folyamatok alá ajánlja, esetleg fejlesztői vagy tesztelői környezetekbe.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az Amazon szerint egyébként a burst modell nagyon népszerűnek bizonyult, és egy friss belső felmérés szerint az ilyen instance-ek 96 százaléka folyamatosan pozitív kreditegyenleget tud felmutatni. A cég az ilyen gépekre az alacsonyabb erőforrásigény miatt Linuxot javasol, Windows esetében pedig a Server Core kiadást.

A cég költséghatékonynak szánt példacsomagja a t2.nano instance mellett 8 gigabájtnyi SSD tárhelyet, 2 gigabájt kimenő hálózati forgalmat, 1 domént és 25 ezer lekérést tartalmaz, ami az európai régióban előfizetéstől függően havi 4-6 dollár körüli összegbe kerül. A jövő év első felében piacra kerülő X1-ről továbbra sincs túl sok konkrétum – az AWS táplálékláncának csúcsára szánt instance a korábbi információk szerint száznál is több vCPU-t és akár 2 terabájt memóriát is kínál majd.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 06:44

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.