Szerző: Voith Hunor

2015. november 20. 16:24

Testreszabható VM-eket kínál a Google

A Compute Engine-ben mostantól egyedi igények szerint konfigurált VM-ek is bérelhetőek. A szolgáltatás feltételei ésszerűek, az árazás pedig messzemenően versenyképes.

Testreszabható virtuális gépeket jelentett be a Google Cloud Platform insfrastruktúra-szolgáltatásához. Az IaaS szolgáltatások esetében a bevett gyakorlat az előre definiált VM-konfigurációk értékesítése (érthető módon, hiszen üzemeltetői szempontból ez a leghatékonyabb), az ügyfeleket azonban a rugalmasság hiánya – elsősorban anyagilag – esetenként hátrányosan érintheti.

Az egyelőre bétaként elérhető VM-típus CentOS, CoreOS, Debian, openSUSE és Ubuntu alá kérhető, a jövőben pedig a többi Compute Engine-en támogatott operációs rendszer is fokozatosan bekerül ebbe a körbe. A Google persze szabott néhány feltételt, de azok ésszerűek, az egyedik példányok létrehozása pedig gcloudban és API-n keresztül is egyszerű.

A virtuális processzormagok száma egyetlen egy felett kizárólag páros számú lehet, VM-enként legfeljebb 16 (Sandy Bridge) vagy 32 (Ivy Bridge, Haswell), fizikai processzorarchitektúrától és Compute Engine régióktól függően – a Nyugat-Európát kiszolgáló belgiumi adatközpontban például jelenleg mindhárom üzemel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ami a memória méretét illeti, vCPU-ként 0,9 és 6,5 gigabájt között lehet, bizonyos megkötésekkel. Paraméterezésnél megabájtot és gigabájtot is lehet használni, előbbi esetben 256 megabájtonként, utóbbi esetben pedig 0,25 gigabájtonként lehet felfele lépdelni, a VM-hez összesen kért memóriamennyiségnek viszont az előbbi két egységgel (tehát 256-tal vagy 0,25-tel) kötelezően oszthatónak kell lennie. A Google által megjelelölt 0,9 gigabájt 1 vCPU esetében tehát értelemszerűen csak "visszaosztással" érhető el (a cég példájában egy 32 vCPU mellett 29 gigabájt memóriát takar). Egyetlen vCPU mellett a minimálisan kérhető RAM mérete 1 gigabájt.

A szolgáltatás európában alacsony prioritású feladatokhoz óránként 0,01103 dollárért kínál egy vCPU-t és 0,100172 dollárért egy gigabájt memóriát. Egy 4 vCPU-s, 16 gigabájt memóriás konfiguráció így (esetleges kedvezmények nélkül) óránként 0,07164 dollárba, azaz jelenlegi árfolyam mellett nagyjából 21 forintba kerül. Képletesen szólva, egy ilyen konfigurációt egy korsó sör áráért lehet bérelni egy napig a Google-től, amennyiben kevésbé fontos feladatok alá szánjuk. A standard verzió esetében az árazás vCPU-ként 0,03841 dollárra, egy gigabájt memóriaként pedig 0,00515 dollárra módosul – a példaként vett konfiguráció így óránként 0,23604 dollárba kerülne. Ez kicsivel a hasonló kiépítésű EC2-es VM (m4.xlarge) árazása alatt van, amiért óránként 0,252 dollárt kér az Amazon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról