Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 27. 12:40:00

Eladó a GlobalFoundries?

Abu-Dzabi gazdasági okok miatt megválhat a GlobalFoundries akár teljes egészétől. A potenciális vásárlók között lehet a Samsung és a kínai Tsinghua Holdings is.

A Bloomberg beszámolója szerint a Mubadala állami befektetési alap megválna a bérgyártó GlobalFoundries egy részétől, vagy akár a cég egészétől. A döntés hátterében elsősorban a nyersolaj árának hanyatlása áll, ami komoly hatással van Abu-Dzabi gazdaságára. A potenciális vásárlók névsora egyelőre nem ismert.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A GlobalFoundries 2009-ben jött létre, amikor az AMD kiszervezte félvezetőgyártó tevékenységét. Első lépésként a Mubadala többségi tulajdonos volt az AMD mellett, majd a befektetési alap később megvásárolta a chiptervező részesedését. Az elmúlt 6 évben a GlobalFoundries komoly befektetéseket eszközölt. A cég elsőként felvásárolta a szingapúri Chartered Semiconductort, tavaly pedig az IBM félvezetőgyártó üzletágát is megszerezte. A Fab 8 nevű, még az AMD által kezdeményezett gyár megépítését véghezvitte a vállalat, ugyanakkor az Abu-Dzabiba tervezett komplexumból végül nem lett semmi.

Igazán versenyképes gyártástechnológia hiányában a GlobalFoundries nem tudott komolyan labdába rúgni az elmúlt 6 év során a TSMC és a Samsung mellett. A fejlesztések rendre csúsztak, végül pedig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ennek egyik következménye, hogy a vállalat tavaly licencelte a Samsung által kifejlesztett 14 nanométeres FinFET technológiát.

De ki lehet a vevő?

Az érdeklődők listáját egyelőre homály fedi, ugyanakkor nem sok potenciális vásárló lehet az akár 15-20 milliárdos dolláros üzletre. Egy lehetséges érdeklődő a már amúgy is partner Samsung, amely a felvásárlással közel kerülne a legnagyobb chipgyártó címhez. A dél-koreaiak mellett komoly üzletfél lehet a kínai Tsinghua Holdings. A csoport az elmúlt időben sok milliárd dolláros befektetéseket eszközölt az ország felzárkóztatása érdekében a félvezetőgyártás terén. A kínaiak a Micron felvásárlására tett kísérlete kudarcba fulladt, a legfrissebb hírek szerint így az SK Hynix került célkeresztjükbe.

Az összesen kilenc gyárral rendelkező GlobalFoundries három üzeme Amerikában található, melyből a New York államban létesített Fab 8 állami támogatással épült meg.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 13:44

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.