Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 27. 12:40

Eladó a GlobalFoundries?

Abu-Dzabi gazdasági okok miatt megválhat a GlobalFoundries akár teljes egészétől. A potenciális vásárlók között lehet a Samsung és a kínai Tsinghua Holdings is.

A Bloomberg beszámolója szerint a Mubadala állami befektetési alap megválna a bérgyártó GlobalFoundries egy részétől, vagy akár a cég egészétől. A döntés hátterében elsősorban a nyersolaj árának hanyatlása áll, ami komoly hatással van Abu-Dzabi gazdaságára. A potenciális vásárlók névsora egyelőre nem ismert.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A GlobalFoundries 2009-ben jött létre, amikor az AMD kiszervezte félvezetőgyártó tevékenységét. Első lépésként a Mubadala többségi tulajdonos volt az AMD mellett, majd a befektetési alap később megvásárolta a chiptervező részesedését. Az elmúlt 6 évben a GlobalFoundries komoly befektetéseket eszközölt. A cég elsőként felvásárolta a szingapúri Chartered Semiconductort, tavaly pedig az IBM félvezetőgyártó üzletágát is megszerezte. A Fab 8 nevű, még az AMD által kezdeményezett gyár megépítését véghezvitte a vállalat, ugyanakkor az Abu-Dzabiba tervezett komplexumból végül nem lett semmi.

Igazán versenyképes gyártástechnológia hiányában a GlobalFoundries nem tudott komolyan labdába rúgni az elmúlt 6 év során a TSMC és a Samsung mellett. A fejlesztések rendre csúsztak, végül pedig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ennek egyik következménye, hogy a vállalat tavaly licencelte a Samsung által kifejlesztett 14 nanométeres FinFET technológiát.

De ki lehet a vevő?

Az érdeklődők listáját egyelőre homály fedi, ugyanakkor nem sok potenciális vásárló lehet az akár 15-20 milliárdos dolláros üzletre. Egy lehetséges érdeklődő a már amúgy is partner Samsung, amely a felvásárlással közel kerülne a legnagyobb chipgyártó címhez. A dél-koreaiak mellett komoly üzletfél lehet a kínai Tsinghua Holdings. A csoport az elmúlt időben sok milliárd dolláros befektetéseket eszközölt az ország felzárkóztatása érdekében a félvezetőgyártás terén. A kínaiak a Micron felvásárlására tett kísérlete kudarcba fulladt, a legfrissebb hírek szerint így az SK Hynix került célkeresztjükbe.

Az összesen kilenc gyárral rendelkező GlobalFoundries három üzeme Amerikában található, melyből a New York államban létesített Fab 8 állami támogatással épült meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról