Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 8. 09:53

A Globalfoundries egyesül a Chartereddel

Mintegy 3,9 milliárd értékben vásárolja fel a szingapúri Chartered Semiconductor szerződéses chipgyárat az Advanced Technology Investment Company, mely az AMD gyárait megöröklő Globalfoundries többségi tulajdonosa is. A lépés agresszív félvezetőipari terjeszkedést jelez.

Az Abu Dhabi-i ATIC 1,8 milliárd dollárt fizet a Charteredért, ami a cég hitelállományával együtt 3,9 milliárd dollárra értékeli a tranzakciót. A Chartered, mely a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártója, ezt követően az ATIC ellenőrzése alatt álló Globalfoundries vezetése alá tartozik majd, és megindul a két vállalat integrációja. A felek közölték, hogy a felvásárlást nem a méretgazdaságosság motiválta, így jelentős elbocsátások nem várhatóak. A Dow Jones már májusban megszellőztette, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a szingapúri állam tulajdonában lévő chipgyártó felvásárlásáról.

Az ATIC célja a felvásárlással egyértelműen az, hogy gyorsan szert tegyen korszerű chipgyártási kapacitásra, valamint mielőbb ügyfelekre is. A Chartered részesedése az iSuppli becslése szerint 11,3 százalék a foundry, vagyis szerződéses chipgyártási piacon. Az ATIC az AMD-től mintegy 1,8 milliárd értékben vette át idén tavasszal annak chipgyártó kapacitását, és a felek megalapították a 66 százalékban az ATIC tulajdonában lévő Globalfoundriest.

Ezzel a befektetési társaság belépett a foundry piacra, vagyis a szerződéses félvezetőgyártás rendkívül tőke és technológiaigényes, valamint élesen versengő területére, méghozzá új szereplőként. A Globalfoundries jelenleg egyetlen ügyféllel rendelkezik, ez pedig természetesen az AMD. A vállalat a drezdai ex-Fab 38-at jelenleg készíti fel, hogy jövőre már tudjon ügyfeleket fogadni, a Chartered ügyfélkapcsolatai pedig ezt a folyamatot gyorsíthatják fel. Mindeközben idén nyáron megindultak a 2012-es üzemre tervezett, a 4,2 milliárd dolláros New York-i gyár építkezései - mindennel együtt az ATIC eddig közel 12 milliárd dolláros vállalással rendelkezik már a foundry iparban.

Miért pont?

A Chartered kézenfekvő választás volt az ATIC számára, ugyanis amellett, hogy jelentős piaci jelenléttel és 22 éves múlttal, valamint fejlett gyártósorokkal bír, tagja annak az IBM által vezetett félvezetőtechnológiai szövetségnek, melynek az AMD-től öröklő Globalfoundries is aktív résztvevője. Ez azt jelenti, hogy teljesen egységes technológiai platformra lehet hozni a két céget, egyesítve a gyártási kapacitásokat, és több üzemben hasznosítani a megszerzett tapasztalatokat. A közös technológiai platform magyarázza azt is, hogy az AMD ügyfele a Charterednek, és egyfajta csúcserőműként hasznosítja a keresleti csúcsok fedezése érdekében.

Az IBM a Globalfoundries és Chartered mellett számos nagyágyúval (Toshiba, Samsung, Freescale, STMicroelectronics) dolgozik együtt amerikai kutatás-fejlesztési bázisán, hogy a jövő gyártási eljárásait megalkossák, majd ezeket az eljárásokat a résztvevők saját üzemeikben alkalmazzák. Mára az Intel az egyetlen vállalat, mely továbbra is képes egyedül folytatni a mikroelektronikai miniatürizációt.

A Globalfoundries-Chartered összeolvadás remek hír az AMD számára, mivel a processzorainak gyártását végző vállalat eredményesebben veheti fel a versenyt a chipgyártás területén az Intellel, még akkor is, ha a Globalfoundries célpontja elsősorban a foundrypiac felét uraló TSMC, valamint a 14-15 százalékos UMC. A félvezetőiparban a hatalmas és folyamatosan növekvő tőkeigény az élet és halál ura, és az ATIC által aktívan befektetett dollármilliárdok egy új és erőteljes kihívót szülhetnek, melynek esélye van arra, hogy megtörje az Intel, Samsung és TSMC kialakulóban lévő chipgyártási hegemóniáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról