Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 25. 11:10

Arcmozgáskövetéssel foglalkozó céget vásárolt az Apple

Bekebelezte az Apple az emberi arcmozgás követésével és animálásával foglalkozó Faceshiftet. A többek között az új Star Wars filmben is közreműködő vállalat ismeretlen összegért került a cupertinói cég birtokába.

Újra bevásárol az Apple, a vállalat ezúttal az emberi arckifejezések követésére illetve animálására specializálódott céget, a Faceshiftet kebelezi be. Az esetleges akvizícióról már korábban is szóltak pletykák, a cupertinói vállalat azonban most a TechCrunch-nak hivatalosan is megerősítette a felvásárlást - arról ugyanakkor nem beszélt, pontosan mire szándékozik használni a Faceshift technológiáját.

A zürichi alapítású cég fő profilját a különböző filmekben és játékokban bevethető vizuális effektek jelentik. A vállalat többek között a hamarosan debütáló, új Star Wars film egyes karaktereinek mimikájában is közreműködött. A Faceshift technológiája azért különleges, mert markerek, azaz a színészek arcán elhelyezett pozíciójelző-pontok nélkül képes precízen követni az arcmozgást, majd azt az animált karaktereken megismételni. Ahogy a vállalat fogalmaz, az arckifejezés-követést "minden íróasztalnál elérhetővé teszi".

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Faceshift egyébként a svájci EPFL egyetem (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) számítógépes grafikával és geometriával foglalkozó laboratóriumából indult útjára - az iskola egészen idén augusztusig még magáénak is tudhatott két, a cég által használt animációs megoldásokra vonatkozó szabadalmat.

Az Apple-nek nem ez az első, hasonló területet célzó felvásárlása, az cég korábban az arcfelismeréssel foglalkozó Polar Rose-t, illetve két évvel ezelőtt a 3D szenzorokkal foglalkozó izraeli PrimeSense-t is megvette, utóbbiért mintegy 345 millió dollárt fizetett ki. A vállalat mindezek mellett idén júniusban az AR-fókuszú Metaiót is bekebelezte, amelynek termékeit olyan nagyvállalatok használták mint az Ikea, az Audi vagy a Volvo. Mindezek fényében nem lenne meglepő, ha a vállalat VR-ambíciókat dédelgetne, noha ennek kapcsán egyelőre nagy a csend Cupertinóban.

A Faceshift technológiája mindenesetre többféle potenciális felhasználási területtel is kecsegtet: az animációs megoldások, virtuális avatárokmegelevenítése mellett akár biztonsági funkciókat is elláthat, arcalapú azonosításhoz is bevethető lehet. A cég megoldása egyébként az Intel mélységérzékelésre képes RealSense 3D kameráival is használható. Az Apple nem árulta el, a vállalat pontosan mekkora összegért cserélt gazdát.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.