Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 28. 18:38

Bezárja nyilvános felhőjét a HP

Átpozicionálta, de továbbra is fejleszti felhős szoftverplatfrormját a HP. A nyilvános felhőről keserűen lemondott a cég, a privát és hibrid felhős rendszereknél azonban labdába szeretne rúgni. Ehhez készült a most bemutatott Helion 2.0.

Leállítja január végén saját nyilvános felhőjét a HP - jelentette be múlt héten a HP Enterprise. Ez a szolgáltatás eredeti koncepciójában egyértelműen az Amazon Web Services és a Microsoft Azure ellen szállt volna harcba, a HP saját adatközpontjaiból kínált, on-demand szolgáltatásként, OpenStack alapokon. A cég már korábban belebegtette, hogy a nagy felhős szolgáltatásokkal árban nem kíván versenyezni, erről a piacról pedig jövő év elején teljesen ki is vonul.

A döntés oka prózai, a cégnek jelentős befektetéssel sem sikerült labdába rúgnia a versenytársakkal szemben, nagy felhasználó az információk szerint egyáltalán nem költözött a Helion felhőjébe. A cég a jövőben inkább a privát felhőkre és a hibrid, vagyis a privát és a publikus felhő összekötésével születő rendszerekre fókuszál majd, a képletben a publikus részt azonban már nem a cég, hanem egy külső partner, adott esetben pont az Amazon vagy a Microsoft nyújtja majd.

Fókuszt ígér a HP

A Helion platform ettől függetlenül él tovább, a HP reményei szerint virulni is fog - privát felhős környezetben, vagyis a nagyvállalati adatközpontok felhős platformjaként. A cég ennek megfelelően be is jelentette a Helion 2.0-t, amely az OpenStack "Kilo" kiadáson alapuló saját OpenStack-disztribúció, amelyet a cég rengeteg saját, egyedi, zárt forráskódú fejlesztéssel egészít ki. A módosításoknak persze itt még nincs vége, a HP az alapértelmezett beállításokat is finomhangolja, illetve egyedi biztonsági fejlesztésekkel is erősíti a platformot, a saját mérnökök pedig hibajavításokat is eszközölnek a kódbázison.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek az extra munkának köszönhető, hogy a szabad szoftveres OpenStackhez viszonyítva a Helion nagyjából egy verzióval van lemaradva. Az említett Kilo ugyanis még április végén jött ki, október közepén már a Liberty az OpenStack legfrissebb verziója, a HP tehát mintegy féléves késésben van. Ez persze a megcélzott vásárlóréteget legkevésbé sem izgatja, nem a gyors verziókövetés, hanem a használható, megbízható, stabil szoftverkörnyezet a lényeg.

A kék elemek a saját fejlesztést jelentik a HP-féle OpenStack disztribúcióban.

A Kilóban bemutatkozott újdonságoknak és a HP saját munkájának köszönhetően a Helion 2.0 támogatja a leállás nélküli gördülő frissítéseket, illetve a javítások telepítését az alkalmazások leállítása nélkül. A saját fejlesztések közé tartozik a továbbfejlesztett menedzsmentfelület a központosított naplózási és felügyeleti alrendszerrel, illetve új hálózati funkciók (például integráció a HP Distributed Cloud Networking szolgáltatásával).

A Helion 2.0-hoz a HP fejlesztett GUI-val rendelkező telepítőt (ez kevésbé érdekes), terheléselosztót, tűzfalat és szolgáltatásként igénybe vehető VPN-megoldást (ez már sokkal lényegesebb). Ennek tetejére a cég saját üzemeltetői konzolt épít, amely a komplex rendszerek felügyeletét könnyíti meg - legalábbis a HP ígérete szerint.

Jó döntés lehet a kivonulás

A publikus felhő bezárása fájó veszteség lehet a HP számára, de gazdaságosabb volt a döntést most meghozni, mint néhány év (és dollármilliárd befektetése) után. A cég valószínűleg helyesen mérte fel, hogy a publikus felhőben nem tud hozzáadott értéket generálni, ezért egy szinttel feljebb igyekszik teret nyerni. A hibrid felhő ugyanis attól lesz több, mint egy privát és egy publikus rendszer, hogy közös üzemeltetői ernyő kerül a kettő fölé, vagyis a saját adatközpont és a szolgátatásként igénybe vett infrastruktúra egységesen kezelhető - mindenik a maga erősségei mentén. Ehhez a HP-nak most kapóra jön a tavaly ősszel felvásárolt Eucalyptus, amely az AWS felé képezhet hidat a Helion CloudSystemből, és hasonló hidat szeretne a cég építeni az Microsoft Azure és Office 365 felé is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról