Szerző: Gálffy Csaba

2015. október 28. 18:38

Bezárja nyilvános felhőjét a HP

Átpozicionálta, de továbbra is fejleszti felhős szoftverplatfrormját a HP. A nyilvános felhőről keserűen lemondott a cég, a privát és hibrid felhős rendszereknél azonban labdába szeretne rúgni. Ehhez készült a most bemutatott Helion 2.0.

Leállítja január végén saját nyilvános felhőjét a HP - jelentette be múlt héten a HP Enterprise. Ez a szolgáltatás eredeti koncepciójában egyértelműen az Amazon Web Services és a Microsoft Azure ellen szállt volna harcba, a HP saját adatközpontjaiból kínált, on-demand szolgáltatásként, OpenStack alapokon. A cég már korábban belebegtette, hogy a nagy felhős szolgáltatásokkal árban nem kíván versenyezni, erről a piacról pedig jövő év elején teljesen ki is vonul.

A döntés oka prózai, a cégnek jelentős befektetéssel sem sikerült labdába rúgnia a versenytársakkal szemben, nagy felhasználó az információk szerint egyáltalán nem költözött a Helion felhőjébe. A cég a jövőben inkább a privát felhőkre és a hibrid, vagyis a privát és a publikus felhő összekötésével születő rendszerekre fókuszál majd, a képletben a publikus részt azonban már nem a cég, hanem egy külső partner, adott esetben pont az Amazon vagy a Microsoft nyújtja majd.

Fókuszt ígér a HP

A Helion platform ettől függetlenül él tovább, a HP reményei szerint virulni is fog - privát felhős környezetben, vagyis a nagyvállalati adatközpontok felhős platformjaként. A cég ennek megfelelően be is jelentette a Helion 2.0-t, amely az OpenStack "Kilo" kiadáson alapuló saját OpenStack-disztribúció, amelyet a cég rengeteg saját, egyedi, zárt forráskódú fejlesztéssel egészít ki. A módosításoknak persze itt még nincs vége, a HP az alapértelmezett beállításokat is finomhangolja, illetve egyedi biztonsági fejlesztésekkel is erősíti a platformot, a saját mérnökök pedig hibajavításokat is eszközölnek a kódbázison.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennek az extra munkának köszönhető, hogy a szabad szoftveres OpenStackhez viszonyítva a Helion nagyjából egy verzióval van lemaradva. Az említett Kilo ugyanis még április végén jött ki, október közepén már a Liberty az OpenStack legfrissebb verziója, a HP tehát mintegy féléves késésben van. Ez persze a megcélzott vásárlóréteget legkevésbé sem izgatja, nem a gyors verziókövetés, hanem a használható, megbízható, stabil szoftverkörnyezet a lényeg.

A kék elemek a saját fejlesztést jelentik a HP-féle OpenStack disztribúcióban.

A Kilóban bemutatkozott újdonságoknak és a HP saját munkájának köszönhetően a Helion 2.0 támogatja a leállás nélküli gördülő frissítéseket, illetve a javítások telepítését az alkalmazások leállítása nélkül. A saját fejlesztések közé tartozik a továbbfejlesztett menedzsmentfelület a központosított naplózási és felügyeleti alrendszerrel, illetve új hálózati funkciók (például integráció a HP Distributed Cloud Networking szolgáltatásával).

A Helion 2.0-hoz a HP fejlesztett GUI-val rendelkező telepítőt (ez kevésbé érdekes), terheléselosztót, tűzfalat és szolgáltatásként igénybe vehető VPN-megoldást (ez már sokkal lényegesebb). Ennek tetejére a cég saját üzemeltetői konzolt épít, amely a komplex rendszerek felügyeletét könnyíti meg - legalábbis a HP ígérete szerint.

Jó döntés lehet a kivonulás

A publikus felhő bezárása fájó veszteség lehet a HP számára, de gazdaságosabb volt a döntést most meghozni, mint néhány év (és dollármilliárd befektetése) után. A cég valószínűleg helyesen mérte fel, hogy a publikus felhőben nem tud hozzáadott értéket generálni, ezért egy szinttel feljebb igyekszik teret nyerni. A hibrid felhő ugyanis attól lesz több, mint egy privát és egy publikus rendszer, hogy közös üzemeltetői ernyő kerül a kettő fölé, vagyis a saját adatközpont és a szolgátatásként igénybe vett infrastruktúra egységesen kezelhető - mindenik a maga erősségei mentén. Ehhez a HP-nak most kapóra jön a tavaly ősszel felvásárolt Eucalyptus, amely az AWS felé képezhet hidat a Helion CloudSystemből, és hasonló hidat szeretne a cég építeni az Microsoft Azure és Office 365 felé is.

a címlapról