Szerző: Voith Hunor

2015. október 5. 17:30

Fontos hiányzó kompetenciát vásárol(hatot)t a Micron

A gyártó eddig vezérlők tekintetében külső beszállítókra szorult. A problémát a Tidal Systems akvizíciójával orvosolná, és így így az SSD-piac teljes értékű szereplőjévé válhatna.

Teljes értékű SSD-gyártóvá válhat a Micron, miután az amerikai vállalat egyelőre ismeretlen összegért felvásárolja a nagyon fiatal, mindössze tavaly alapított Tidal Systemset – értesült a Tom's Hardware. Érdekes, hogy a Micron vezetői a múlt hét csütörtökön tartott negyedéves elemzői konferenciahíváson még egy szóval sem említették a tranzakciót, és hivatalos bejelentést egyelőre egyik fél sem adott ki – mindenesetre cáfolat sem érkezett az egyik legnagyobb hardveres lap értesülésére, így vélhetően a hivatalos bejelentés napokon belül megtörténik.

A hír azért fontos, mert a Micron eddig komoly lemaradásban volt az SSD-piacon legnagyobb versenytársaival (Samsung, Intel, Sandisk, SK Hynix, Seagate, Toshiba) szemben, ugyanis házon belül eddig nem rendelkezett a flash-alapú háttértárakhoz szükséges vezérlők tervezési kompetenciájával. Konkurensei közül ezt a hiányt többen – lényegében az Intel és a Samsung kivételével mindenki – szintén felvásárlással pótolták: A Seagate például tavaly 450 millió dollárt fizetett az Avagónak az LSI flashmemóriás üzletágáért (és ennek keretében a rendkívül népszerű SandForce vezérlőchipekért), a Toshiba az OCZ akvizíciójával jutott hozzá az Indilinx technológiáihoz (bár előtte saját fejlesztéssel is rendelkezett), az SK Hynix pedig 2012-ben az LAMD-t (Link-A-Media Devices) húzta be.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Micron a múlt heti elemzői konferenciahíváson jelentette be, hogy még az év vége előtt megkezdi 16 nanométeres csíkszélességen készülő TLC NAND flash-alapú termékeinek szállítását – bár még csak kis mennyiségben, az igazi tömegtermelés jövőre indulhat be. A cellánként több bitet tároló technológiák esetében viszont a tárolt bitek számának növekedésével a hibák mennyisége is emelkedik, a hibajavításhoz így hatékony hibajavítási kód szükséges.

A Tidal Systems erre a problémára az LDPC-t (Low-Density Parity Check) vetette be, amely nagyobb blokkméretű adatcsomagok esetében az egyik legjobb hibajavítási kódolás. Az LDPC kódokat két paraméter határozza meg: egy bit az üzenetblokkból a kódszó hány paritásbitjének meghatározásában vesz részt, illetve a kódszó egy paritásbitjének meghatározásához hány bit szükséges az üzenetblokkból. A kód generátormátrixa akár több ezer sorból és oszlopból is állhat, viszont – ahogy a neve is mutatja – alacsony sűrűségű, azaz a kódszó bitjeit kevés számú üzenetbit határozza meg, a mátrixban a 0-k jelentős túlsúlyban vannak az 1-ekhez képest. A dekódolás két módon, bitinvertálással ("kemény" mód) és üzenettovábbítással ("lágy" mód) történhet – mindkettő iteratív, és ezért nagyon teljesítményigényes, de a lágy (és leginkább számításigényes) móddal lehet magasabb bithibaarányt elérni.

A fenti alkalmazási (teljesítménybeli) nehézség miatt egyelőre még kevés gyártó használja ezt a kódolást – például az Intel az adatközpontokba szánt P3700-as sorozatú meghajtóiban és a mobilos üzletágát épp leépítő Marvell is bizonyos vezérlőiben.

A Tidallel nagyon komoly "szürkeállományt" is szerez a Micron. A cég alapítói, Mike Lee és Dr. Cody Wu az iparág krémjébe tartoznak – Lee az SK Hynix által felvásárolt LAMD-nél rakta össze, majd vezette az SSD-vezérlők fejlesztéséért felelős csapatot, Wu pedig az LDPC kódolás egyik legjobb gyakorlati szakemberének számít. A vezetőség többi tagja szintén "SSD-s" múlttal (SandForce, LSI) rendelkezik, bár arról egyelőre nincs információ, hogy a felvásárlással mindenki folytatja-e munkáját a Micron kötelékében. A Micron egyébként az Intellel karöltve közben egy új rezisztív memóriatechnológiát is kifejlesztett, a 3D XPointról korábban részletesen itt itt írtunk.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról