Szerző: Voith Hunor

2015. szeptember 25. 11:55

A Marvell is menekül az okostelefonoktól

A chipgyártó átszervezi gyengén teljesítő mobilos üzletágát, a fókuszt az autóiparra és az IoT-re helyezi át.

Átszervezi és jelentősen zsugorítja mobilos üzletágát a Marvell Technology. A chipgyártó ennek kapcsán hatalmas, 17 százalékos létszámleépítést jelentett be, ami nagyjából 1300 alkalmazott elbocsátását jelenti. A vállalat ettől éves szinten 170-220 millió dollár üzemi költségmegtakarítást vár, az átszervezés egyszeri költsége 100 és 130 millió dollár között várható. Ennek csak egy része, 45-55 millió dollár adódik majd a végkielégítésekből és a csoportos leépítés egyéb költségeiből, a fennmaradó összeg értékcsökkenési (üzemekhez, vagyontárgyakhoz és raktárkészlethez kapcsolódó) leírásokból tevődik össze.

A Marvell külön figyelmeztetett, hogy a folyamat még nagyon korai szakaszban jár, egyrészt ezért a tág határok között mozgó előrejelzés a költségeket illetően, másrészt ezek az összegek még változhatnak. A befektetők mindenesetre már most tetszésüknek adtak hangot, a cég részvényárfolyama a bejelentést követően közel 9 százalékot emelkedett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A chipgyártó racionalizálási lépése várható volt, miután mára a mobil rendszerlapkák és rádiós chipek piacán marginális szereplővé zsugorodott. A tavaly bejelentett ARMADA lapkák alig néhány, alsó-középkategóriás termékbe találtak eddig utat (például Samsung J1 és J7), a Strategy Analytics mérése szerint 5 százalék alatti a Marvell globális részesedése. Az alsó- és középkategóriában a vállalat mára egyértelműen elbukta a versenyt a kínai MediaTekkel, Rockchippel, Allwinnerrel és Hisiliconnal szemben, a drágább szegmensben pedig esélye sincs a Qualcomm és Samsung lapkáival szemben.

A cég aktuális (2016-os) pénzügyi évének első negyedévét 724 millió dolláros forgalommal zárta, ami éves szinten 24 százalékos visszaesésnek felel meg. A nettó eredmény még nagyobb mértékben zuhant, 99 millióról mindössze 14 millió dollárra. A mobilos üzletág a teljes bevétel negyedét adta, miután az előző év hasonló időszakához képest forgalma 44(!) százalékot esett vissza – a Marvell az okok közül a gyengén teljesítő kínai piacot emelte ki.

Mindezek fényében érthető, hogy a cég miért döntött a radikális átszervezés mellett. Új irányként a vezetés az autóiparban és az IoT-piacon (bár ez utóbbi egyelőre még meglehetősen képlékeny "kategóriának" számít) szeretne terjeszkedni, hasonlóan a néhány napja szintén irányváltást bejelentő Dialoghoz, bár a német cég inkább az Atmel felvásárlásával, és nem átszervezéssel igyekszik jövőbiztossá tenni portfólióját.

A Marvell feje felett ráadásként egy, a Carnegie Mellon Egyetem által indított szabadalmi per is lóg, melyben a cég már több döntés alapján is vesztésre áll. Tavasszal még úgy nézett ki, hogy a vállalatnak akár másfél milliárd dollárja is bánhatja a szabadalomsértést, ami ellen a cég persze fellebbezett. Az illetékes fellebbviteli bíróság ebből 278 millió dollárt helyben hagyott, a fennmaradó összeget pedig visszaküldte újratárgyalásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról