Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 11. 14:14

Node-dal erősít az IBM felhője

Egyre agresszívebben vásárolgat az IBM, kisebb-nagyobb startupok technológiáival erősíti a Bluemix platformszolgáltatását. Most a Node.js felé nyitott a cég, a StrongLoop fejlett megoldása immár a platform része lesz.

Felvásárlással erősíti felhős szolgáltatásainak körét az IBM. Szokás szerint házon belüli fejlesztések helyett az életképes megoldásokat készen vásárolja a vállalat, és azokat beleilleszti saját, már meglévő megoldásaiba, korábban a Compose DBaaS, illetve a Cloudant lett a vállalat része, publikus felhőjét pedig egészében a SoftLayer felvásárlásával alapozta meg.

A gyakorlatot persze nem csak az IBM folytatja, a HP vagy az Oracle is pontosan így bővíti szolgáltatás- és termékportfólióját. A StrongLoop felvásárlásának pénzügyi részleteit az IBM nem közölte, a kifizetett összeg azonban valószínűleg sokszorosan meghaladja azt a 9 millió dollárt, amit eddig a startup kockázati befektetőktől bevont.

Grafikus felületen legózható össze saját API a StrongLooppal.

A StrongLoop a szabad szoftveres LoopBack keretrendszerre épített saját szoftvert, amellyel viszonylag egyszerűen, vizuálisan fejleszthetőek REST API-k, amelyeken keresztül mobilalkalmazások, a backend és az adatbázisok kapcsolhatóak össze. A StrongLoop alapból kinál néhány mobil backend funkciót is, így offline szinkronizációt és push üzeneteket. Szintén saját fejlesztés egy grafikus felület, amelyen a Node.js alkalmazások fürtözése, teljesítményprofilozása és üzemeltetése végezhető el. Amiért az IBM-nek különösen találó választás a StrongLoop, az a cég szolgáltatási fókusza. A szoftverek mellett ugyanis a StrongLoop tanácsadással, egyedi fejlesztésekkel segíti a vásárlókat, ami jól illeszkedik az IBM felhő+szolgáltatás logikájába.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Node.js egyébként az egyik leggyorsabban fejlődő keretrendszer, amely roppant népszerűségnek örvend a backend-fejlesztők között, nem véletlen, hogy az IBM a Node.js Foundation egyik alapító tagja és platina fokozatú támogatója lett. A nemrég 4.0.0-s verzióhoz érkező Node.js a nagyvállalatok felé is nyitni készül, az ilyen cégek igényeinek megfelelően hosszú támogatási periódussal rendelkező verziókat is ki fog adni.

Az IBM bejelentése szerint a Node.js mától elérhető a cég platformszolgáltatásán, a Bluemixen, ezt hamarosan a StrongLoop eszköztára is kiegészíti majd, ahogy a felvásárlást követően a technológiát integrálja a vállalat. A Bluemix egyébként roppant ígéretes, de egyelőre kiforratlan szolgáltatás - annak ellenére, hogy a vállalat váltig állítja, hogy a szolgáltatás érett az éles bevetésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról