Szerző: Gálffy Csaba

2015. szeptember 11. 14:14

Node-dal erősít az IBM felhője

Egyre agresszívebben vásárolgat az IBM, kisebb-nagyobb startupok technológiáival erősíti a Bluemix platformszolgáltatását. Most a Node.js felé nyitott a cég, a StrongLoop fejlett megoldása immár a platform része lesz.

Felvásárlással erősíti felhős szolgáltatásainak körét az IBM. Szokás szerint házon belüli fejlesztések helyett az életképes megoldásokat készen vásárolja a vállalat, és azokat beleilleszti saját, már meglévő megoldásaiba, korábban a Compose DBaaS, illetve a Cloudant lett a vállalat része, publikus felhőjét pedig egészében a SoftLayer felvásárlásával alapozta meg.

A gyakorlatot persze nem csak az IBM folytatja, a HP vagy az Oracle is pontosan így bővíti szolgáltatás- és termékportfólióját. A StrongLoop felvásárlásának pénzügyi részleteit az IBM nem közölte, a kifizetett összeg azonban valószínűleg sokszorosan meghaladja azt a 9 millió dollárt, amit eddig a startup kockázati befektetőktől bevont.

Grafikus felületen legózható össze saját API a StrongLooppal.

A StrongLoop a szabad szoftveres LoopBack keretrendszerre épített saját szoftvert, amellyel viszonylag egyszerűen, vizuálisan fejleszthetőek REST API-k, amelyeken keresztül mobilalkalmazások, a backend és az adatbázisok kapcsolhatóak össze. A StrongLoop alapból kinál néhány mobil backend funkciót is, így offline szinkronizációt és push üzeneteket. Szintén saját fejlesztés egy grafikus felület, amelyen a Node.js alkalmazások fürtözése, teljesítményprofilozása és üzemeltetése végezhető el. Amiért az IBM-nek különösen találó választás a StrongLoop, az a cég szolgáltatási fókusza. A szoftverek mellett ugyanis a StrongLoop tanácsadással, egyedi fejlesztésekkel segíti a vásárlókat, ami jól illeszkedik az IBM felhő+szolgáltatás logikájába.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Node.js egyébként az egyik leggyorsabban fejlődő keretrendszer, amely roppant népszerűségnek örvend a backend-fejlesztők között, nem véletlen, hogy az IBM a Node.js Foundation egyik alapító tagja és platina fokozatú támogatója lett. A nemrég 4.0.0-s verzióhoz érkező Node.js a nagyvállalatok felé is nyitni készül, az ilyen cégek igényeinek megfelelően hosszú támogatási periódussal rendelkező verziókat is ki fog adni.

Az IBM bejelentése szerint a Node.js mától elérhető a cég platformszolgáltatásán, a Bluemixen, ezt hamarosan a StrongLoop eszköztára is kiegészíti majd, ahogy a felvásárlást követően a technológiát integrálja a vállalat. A Bluemix egyébként roppant ígéretes, de egyelőre kiforratlan szolgáltatás - annak ellenére, hogy a vállalat váltig állítja, hogy a szolgáltatás érett az éles bevetésre.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról