Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 25. 11:49

Felhős tárolószolgáltatót vásárolt az IBM

Az IBM nem publikus összegért megvásárolja a Cloudant vállalatot, amely a nyílt forrású CouchDB leszármazottján alapuló adatbázis-szolgáltatást nyújt, kimondottan a gyorsan növekedő, nagy forgalmú webes alkalmazások igényeire szabva.

A CouchDB-t az előző évtized közepén hozta létre a Lotus Notes egyik fejlesztője, Damien Katz, a cél egy olyan adatbázis létrehozása volt, amely a kezdetektől a webes alkalmazások igényeit próbálja meg hatékonyan kiszolgálni. A kódot GNU licenc alatt tette elérhetővé, majd az Apache Foundation karolta fel a fejlesztéseket és ezzel a licenc is megváltozott. Az Apache égisze alatt kiemelt ("top level") projektként futott a CouchDB. A Cloudant-féle változat fürtözéssel egészítette ki a CouchDB-t, amely teljesítménynövekedés mellett az elosztott tárolás révén az adatbiztonságot is javítja - ebből jött létre a BigCouch, a kódot azonban a cég visszajuttatta a projektnek, a következő főverzióba már be is fog kerülni.

A Cloudant a BigCouch technológiára építve nyújt felhős adatbázis-szolgáltatást, elsősorban induló, gyorsan növekedő webes projektekhez. Az adatok tárolása JSON formátumban történik REST API-kon keresztül, a fő hozzáadott értéket a menedzsment. monitoring és analitikai funkciók jelentik a korábban már részletezett replikáción felül. Társbérlős rendszerben az ügyfelek a használt kapacitás és a tranzakciók száma alapján fizetnek, de lehetőség van dedikált szolgáltatást is vásárolni, ebben az esetben a fürtben levő gépek száma alapján állítja ki a számlát a Cloudant.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A cégnek az IBM volt az egyik első befektetője, a Nagy Kék tőkeerejét és a - ma már IBM-tulajdonban levő - SoftLayer technológiáját felhasználva a Cloudant komoly ügyfelekre tett szert, a cégnek a felhasználói között van az Adobe, a Microsoft Game Studios, az Expedia, a DHL,  a Samsung és maga az IBM is. A technológiai óriás a Cloudant beolvasztásával várhatóan áprilisra végez - a bostoni székhelyű, nagyjából száz főt foglalkoztató privát cég a most létrejött IBM Information and Analytics Group részévé válik.

Az akvizícióval az IBM célja, hogy a modern, webre, "big datára" és mobil eszközökre alapozó alkalmazások számára potens platformot tudjon kínálni, az ilyen fejlesztések nem csak a lakossági, hanem a vállalati szférában is egyre nagyobb teret nyernek. A Cloudant a vállalat szerint alapvető a MobileFirst megoldások számára, lehetővé teszi a WorkLight mobilalkalmazás-fejlesztési környezetet használó fejlesztőknek, hogy gyorsan hozzanak létre strukturált és nem strukturált adatokkal egyaránt dolgozó vállalati appokat.

Adam Kocolski, a Cloudant társalapítója és technológiai vezetője a felvásárlás kapcsán elmondta, továbbra is folytatódik a szoros együttműködés a CouchDB mögött álló közösséggel, bele sem ment volna a cég eladásába akkor, ha az IBM akadályt gördített volna ez elé. "Az IBM teljes mértékben támogatja az ilyen irányú törekvéseinket" - írta Kocoloski a CouchDB fejlesztői levelezőlistájára. "Alig várom, hogy megnövekedő erőforrásokkal folytathassuk ezt a projektet."

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 01:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.