Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 31. 15:00

A Digital Domain igazgatói székében tanul a volt HTC-vezér

A vizuális effektekkel foglalkozó Digital Domain ügyvezető igazgatói székében gyűjt tapasztalatokat a HTC társalapítója, Peter Chou, miközben a telefongyártónál is megtartja jelenlegi pozícióját. A lépéstől a vállalat azt reméli, hasznos lesz majd a későbbi VR eszközök és tartalmak létrehozása során.

Erősít a VR területén a HTC: a vállalat bejelentette, hamarosan társalapítója és korábbi vezérigazgatója, Peter Chou foglalja majd el a vizuális effektekkel foglalkozó Digital Domain ügyvezető igazgatói székét - persze anélkül, hogy elhagyná a telefongyártót.

Ha valakinek nem lenne ismerős a huszonkét éves vállalat, amelyhez Chou hivatalosan augusztus 31-én csatlakozik: nevéhez olyan filmek vizuális effektjei fűződnek, mint a Vasember 3, a Transformers, a Tron: Legacy vagy a Titanic, a cég továbbá ismert videojátékok létrehozásában is közreműködött, ilyenek az Assassin’s Creed Unity, a Destiny és a Halo: The Master Chief Collection is. Peter Chou egyébként idén márciusban hagyta ott a HTC vezérigazgatói pozícióját, ezután a cég Future Development Lab divíziójának élére került. A vállalat vezetését márciusban az igazgatótanács elnöke, az ugyancsak társalapító Cher Wang vette át.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lépés jól mutatja, hogy a telefongyártás terén jelentős kihívásokkal küzdő vállalat szándékai komolyak a VR-szemüvegek és potenciálisan az azokra szánt tartalmak terén. Persze a még gyerekcipőben járó területen is akadnak problémák: a vállalat év elején bejelentett, Vive VR névre hallgató szemüvege a korábbi várakozásokkal szemben mégsem idén, hanem csak 2016 első negyedévében lesz széles körben elérhető. A HTC szerint az eszköz idén év végén csak "korlátozott mennyiségben" lesz kapható.

A cég részéről ugyanakkor még a csúszással együtt is aránylag lendületesnek mondható a tempó, miután a Valve-vel együttműködésben készített szemüveg fejlesztői verzióihoz júniusban juthattak hozzá először az érdeklődők. Igaz a cég azokat is tavaszra ígérte, ennek fényében különösebben nem meglepő az újabb késés. A halasztással a vállalat mindenesetre kockázatot vállal, hiszen a Vive így lényegében elveszti lépéselőnyét és együtt rajtol majd riválisával, az Oculus Rifttel.

Az valószínűtlen, hogy Chou Digital Domainnél frissen szerzett tapasztalatai túl nagy hatással lennének a Vive-ra, azok valószínűleg az eszköz esetleges második generációjánál, illetve a későbbiekben szemüvegre készülő tartalmaknál játszanak majd komolyabb szerepet. A HTC kétségbeesetten kutat az új támaszok után, miután a fő irányvonalát jelentő okostelefon üzletág az utóbbi években mélyrepülésbe kezdett - idén a cég értéke a nettó készpénzállomány értéke alá csúszott.

a címlapról