Szerző: Voith Hunor

2015. március 20. 16:40

Vezérigazgatót cserélt a HTC

A néhány hete tartott barcelonai Mobil Világkongresszuson, a HTC One M9 és a Re Vive bemutatásakor még a másodhegedűs szerepét töltötte be, mától viszont ő vezeti a vállalatot. Cher Wang, a cég társalapítója és az igazgatótanács elnöke Peter Chout váltja a vezérigazgatói székben, aki a jövőben a HTC Future Development Lab divíziót fogja vezetni.

Meglepetésre napokkal az új csúcsmodell One M9 piacra dobása előtt új vezérigazgatót nevezett ki a tajvani HTC. A bejelentésben csak az időzítés meglepő, a csere már évek óta érett a tajvani gyártó élén. A néhány hete lezajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC) a HTC újonnan érkező termékeit még a céget 2005 óta irányító Peter Chou mutatta be, a nagy nagy durranásnak szánt One M9 azonban a korai tesztelésre lehetőséget kapók körében meglehetősen vegyes fogadtatásra talált. Talán ennek is köszönhető, hogy az igazgatótanács úgy döntött, a szerencsétlen időzítés ellenére is ideje végre meglépni a hosszú ideje halogatott vezetőcserét.

Az új vezérigazgató Cher Wang, a szebb napokat is megélt gyártó egyik társalapítója és az igazgatótanács eddigi elnöke, akit a Forbes a közelmúltban a világ legbefolyásosabb női közé sorolt. Wang az elmúlt másfél évben már részt vett a vállalat operatív irányításában, így a váltás valószínűleg zökkenőmentesen zajlik le. Wang gazdag család sarja, apja 2008-as haláláig Tajvan egyik leggazdagabb emberének számított petrolkémiai cégcsoportja, a Formosa Plastics Group miatt. Wang azonban saját erejéből szeretett volna a csúcsra kerülni. Diplomáját a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerezte, majd néhány évvel később, 1987-ben hazájában társalapítóként részt vett a VIA Technologies, tíz évvel később pedig a HTC elindításában.

Már évekkel ezelőtt megígérte

Az okostelefon-piac forradalma előtt a HTC (High-Tech Computer Corporation) csak egy, a világban (és a szakmai körökön kívül) jórészt ismeretlen elektronikai bérgyártó volt. A cég az Android hátán mászott fel a "nagyok" közé, 2009 és 2011 között elképesztő növekedésen ment át, melynek eredményeként 2011 végére az Egyesült Államokban az okostelefon-piac negyedét, globálisan pedig tíz százalékát szerezte meg. A vállalat egyedi és jó minőségű okostelefonjainak hála hatalmas népszerűségnek örvendett, lendületét azonban a minden letaroló Samsung-Apple páros mellett nem tudta megőrizni.

Cher Wang

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A HTC az első komoly pofont 2012 első negyedévében kapta, a lejtmenet kisebb megszakításokkal azóta is tart. A bevétel csökkenése mellett azonban lényegesen jobban fájt az üzemi nyereséghányad fokozatos lenullázódása (sőt, negatív tartományba futása), ami az okostelefon-piacon kialakuló öldöklő versenynek és a borzasztóan gyenge marketingstratégiának volt köszönhető. A cég hiába gyártott továbbra is ragyogó telefonokat, a potenciális vásárlók felé egyszerűen képtelen volt meghatározó módon megkülönböztetni magát a feneketlen reklámbüdzsével rendelkező Samsung árnyékában. A 2012-as One X után a 2013-as One M7-et is az egekig magasztalta a szaksajtó, mégsem lettek kelendőek. A családot folytató 2014-es One M8 is csak mérsékelt sikert tudott elérni, de ahhoz elég volt, hogy a tavalyi év végére a HTC végre lélegzethez (és némi nyereséghez) jusson.

Peter Chou már 2012 végén megígérte a vállalat felsővezetőinek, hogy ha a One M7 nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, lemond vezérigazgatói pozíciójáról. Chou viszont a telefon viszonylagos sikertelensége ellenére is maradt a HTC élén, bár a háttérben komoly átszervezések kezdődtek, és a feladatok egy része Cher Wang kezébe került.

Mekkora változás várható?

Éppen ezért kérdéses, hogy valójában mekkora fordulat is várható a cég stratégiájában és napi működésében egyaránt. Wang az elmúlt másfél évben a kiszivárgott információk szerint mélyen belefolyt a fontos döntésekbe, így a gyenge teljesítmény valamennyire az ő felelőssége is. Peter Chou viszont hírhedten akaratos és kíméletlenül sokat követelő vezető hírében áll, így van rá esély, hogy Wang az eredetileg reméltnél kisebb mozgásteret kapott mellette, és így kevésbé tudta mederbe terelni az operatív és marketingtevékenységet. A most leváltott vezérigazgató ugyanis a legtöbb - általában név nélkül nyilatkozó - volt HTC-s felsővezető szerint inkább a kutatás-fejlesztésben, az új termékek létrehozásában leli örömét, a hagyományos cégvezetői kvalitásoknak viszont híján van. Wang viszont pont ezen a téren erős, és talán még nem késő, hogy rendet tegyen a HTC háza táján.

Az új vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy a tavalyi év második felében elkezdett diverzifikációs stratégián nem változtat - ami a HTC okostelefon-piacon jelenleg betöltött szerepének ismeretében nem meglepő. Az MWC-n bemutatott, a Valve-vel közösen fejlesztett VR-szemüvegtől nagyon sokat remél a tajvani gyártó, és a Re Grip fitneszkarpereccel elindított termékvonalat is bővíteni szándékozik a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról