Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 26. 14:05

A Note 5-öt sújtja a legújabb okostelefon-gate

A Samsung nem védte meg kellően a figyelmetlenségtől a Galaxy Note 5-öt, a tollat akadály nélkül lehet visszarakni a készülékbe – fordítva. Kiszedni viszont már nem ilyen könnyű, és szinte biztos meghibásodással jár.

Újabb mobilos "gate" van kialakulóban. Miután az Apple-nél az iPhone 4 kapcsán volt már antennagate (az antenna tervezési hibája miatti térerővesztés), az iPhone 6 esetében pedig bendgate (a telefon véletlen meghajlítása), most az amerikai vállalat legnagyobb riválisán, a Samsungon van a sor, hogy egy tervezési hiba miatt kritikus cikkek és esetlegesen pórul járt vásárlók céltáblája legyen – pengate címszó alatt.

A dél-koreai gyártó alig két hete mutatta be legújabb csúcstelefonjait, a Galaxy Note 5-öt és Galaxy S6 Edge+-t. Jelen hír alanya, a Note 5 meglehetősen pozitív visszhangot generált – egészen addig, amíg az Android Police nem próbálta igazolni saját tesztpéldányán is a hibáról szóló pletykák valóságtartalmát. Ezek arról szóltak, hogy a tollat az elődmodellektől eltérően figyelmetlenségből minden ellenállás nélkül fordítva is vissza lehet csúsztatni a készülékházba, kiszedni viszont szinte csak garantált károkozással lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A problémát az eddigi (sajnos sikeres) kísérletek alapján az jelenti, hogy a Samsung mérnökei nem gondoskodtak fizikai akadályról a toll fordítva behelyezése ellen, a rögzítőmechanika viszont a rosszul becsúsztatott tollat is elkapja, de elereszteni már nem nagyon akarja. Ez egyébként nem meglepő, a golyóstollakéhoz hasonlóan kattogtatható tollvég jóval szélesebb mint írásra tervezett fele, így a kisebb mozgástartományra tervezett rögzítőpöckök kifele nagyon nehezen tudják elereszteni. Az Android Police saját tesztpéldányából például bemutató videójuk rögzítése többé nem is tudta kiszedni a tollat a szándékos, de fizikailag a legkisebb mértékben sem erőltetett fordított behelyezés után.

04:07
 

Design flaw in Galaxy Note 5 S Pen slot causes pen detection to break, pen to get stuck

Még több videó

Egy sikeres eltávolítási kísérlet a tesztek szerint többnyire maradandóan károsítja az érzékelőt, ami a toll kivételekor a képernyő ki- vagy bekapcsolt állapotától függően elindítja a jegyzetelő appot vagy az S-pen menüt. Az Ars Technica tapasztalata alapján van rá esély, hogy az érzékelő újra életre kelljen ha a felhasználó a jó felével valahogy "életre bökdösi" azt, de a siker egyrészt nem garantált, másrészt a hiba később már helyes használat mellett is újra előjöhet.

Samsung: RTFM!

A Samsung hivatalos reakciója gyakorlatilag az Apple által a korábbi "gate-ek" során kijelölt utat követi, és az elbaltázott műszaki döntés következményét a vásárlókra hárítja. "Fokozottan ajánljuk Galaxy Note 5 felhasználóinknak, hogy kövessék a kézikönyv útmutatását, hogy biztosan ne fordulhasson elő az S-pen fordított behelyezésekor bekövetkező váratlan helyzet" – áll a vállalat szűkszavú nyilatkozatában.

Persze egyfelől érthető a cég álláspontja, hiszen saját hülyeségüktől nem dolga megvédenie vásárlóit, ugyanakkor viszont a tipikus használati szokásokból adódó, okos tervezéssel kiküszöbölhető hibáktól igen. Az pedig egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy valaki egy pillanatra nem figyel oda, és ellenőrzés nélkül rosszul dugja be a tollat a telefonba. Furcsa, hogy korábban a Samsung gondolt erre az eshetőségre, az előző Note-ok esetében van mechanikus védelem, a Note 5 esetében viszont már nincs.

a címlapról