Szerző: Hlács Ferenc

2015. augusztus 14. 10:46

Samsung: idén nem lesz Note itthon

Leleplezte két új csúcstelefonját a Samsung: a gyártó Galaxy Note 5 és Galaxy S6 Edge+ készülékei a jórészt a tavaszi S6 szériából megismert hardvert viszik tovább méretes kijelzőik mögött. A vállalat mobilfizetési megoldásának rajtjáról is beszélt, arra ugyanakkor Európában még várni kell - akárcsak a Note 5-re, a cég ugyanis csak az Edge+-t hozza be idén az öreg kontinensre.

Szokásos őszi termékbejelentéseit csaknem egy hónappal előrehozva, a berlini IFA kiállítást is megelőzve bemutatta legújabb, méretes zászlóshajóit a Samsung - mindjárt kettőt. A várakozásoknak megfelelően megérkezett a Note széria legújabb, ötödik tagja, továbbá azok a pletykák is beigazolódtak, amelyek a Galaxy S sorozat terjeszkedését jósolták a nagyobb kijelzőméretek felé: a cég a Galaxy S6 Edge+ modellt is leleplezte. Az eltérő pozicionálás és eltérő név ellenére a két modell gyakorlatilag minden tekintetben azonos egymással és az S6 szériával - apró különbségek azért akadnak.

Azonos vas, más köntösben

A két, Android 5.1.1-es rendszerrel szerelt telefon tehát szinte teljesen azonos specifikációkkal érkezik, mindössze két érdemi különbség van: az első, hogy az Edge+ modell két oldalt ívelt kijelzőt kapott, a második pedig, hogy a Note széria névjegyévé vált S Pen érintőceruzával csak a Note 5 kompatibilis, az S6 Edge+ bizony nem.

E két tényezőtől eltekintve azonban a két modell azonos hardvert tudhat magáénak: a kijelző, bár íveit tekintve különbözik, mindkét esetben az utóbbi néhány Note generációból megismert 5,7 hüvelykes méretet kapta, illetve a gyártó zászlóshajóiból az elmúlt egy évben ismerős 1440x2560 pixeles felbontást, amely pusztítóan nagy, 518 PPI-s pixelsűrűséget jelent. A Super AMOLED panel már a kisebb S6-ban, illetve S6 Edge-ben is kitűnően teljesített - amit tesztünk is megerősít - így a két óriásnál is kiváló képminőségre lehet számítani.

Az Edge+ rövid kézbe vétele után erről mi is meggyőződhettünk, maga a készülék egyébként szinte ugyanaz, mint a kisebb modell, fém kerettel és üveg hátoldallal, persze további 0,6 hüvelyk kijelzőmérettel megtoldva. A Note 5-öt nem tudtuk kipróbálni, az ívek azonban a lapos kijelző ellenére erről a modellről sem maradtak le, annak üveg hátlapja kapott hajlított széleket: az élmény nagyjából olyan, mint ha az Edge+-t fordítva tartanánk.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

De a közös vonások a kisebb modellekkel nem merülnek ki a fentiekben, a két új telefon ugyanazt az Exynos 7420 processzort kapta, amelyet a két S6 variánsban is láthattunk. A négy darab, 1,5 gigahertzes Cortex-A53 és négy 2,1 gigahertzen ketyegő Cortex-A57 maggal dolgozó lapka ebben az esetben is egyeduralkodó a készülékekben, azok Qualcomm Snapdragon lapkákkal felszerelve nem lesznek kaphatók. A lépés, különösen az S6-ok után, egyáltalán nem meglepő a Samsung részéről, a Qualcomm legutóbbi csúcslapkája, a Snapdragon 810 throttling-fiaskóját tekintve - ráadásul az Exynos chip a tesztek alapján kifejezetten jól sikerült. Azok a találgatások ugyanakkor, amelyek szerint a vállalat a lapka egy frissített verzióját teszi az eszközökbe, nem igazolódtak be.

Bár a processzor nem változott, a RAM számottevően felhízott a két méretes telefonban, azok 4 gigabájt LPDDR4 memóriát kaptak, a belső tárhelyopciók pedig 32, illetve 64 gigabájtban merülnek ki. A kamera ugyancsak kifejezetten jól teljesített az S6 modelleknél, és az új eszközökben is hasonlóra lehet számítani. Az F1,9-es hátlapi kamera 16 megapixel felbontású, valamint optikai képstabilizációt is kapott (digitális stabilizációval megerősítve) az előlapon pedig egy 5 megapixeles szenzor található.

A ház kisebb lett, de a kijelző a régi maradt

A Galaxy Note 5 modell 153,2 milliméter magas, 76,1 milliméter széles, és 7,6 milliméter vékony, ezzel valamivel karcsúbbra és keskenyebbre sikerült mint a tavalyi modell, a maga 153,5 x 78,6 x 8,5-ös méreteivel, a csökkenés főként a kijelző pereménél érhető tetten. A Galaxy S6 Edge+ íveinek köszönhetően az új Note-nál is kisebb lett, paraméterei 154,4 x 75,8 x 6,9 milliméter.

A vékonyításnak persze ára van, az eszközök egységesen 3000 mAh kapacitású akkumulátort kaptak, amely észrevehetően kisebb, mint a Note 4-ben található, 3220 mAh-s telep - aprónak persze még mindig nem mondható, de a magas felbontású, 5,7 hüvelykes panel már kihívást jelenthet az akkunak. Ezt a gyártó a már korábban is látott gyorstöltés funkcióval igyekszik kompenzálni, amelyre már vezeték nélkül is lehetőség van. A cég szerint a telefonok - a Samsung vezeték nélküli töltőivel - nulláról két óra alatt száz százalékra tölthetők - más telefonok ezt a szintidőt kábeles töltéssel érik el.

A Note 5-ben továbbra is megtalálható a jól ismert stylus, ráadásul használatához már fel sem kell ébreszteni a telefont: ha valamit gyorsan le akarunk firkálni, közvetlenül az alvó kijelzőre is megtehetjük. Említést érdemel még az új készülékeken érkező YouTube Live Broadcast. Ahogy az a névből is sejthető, a telefonok kameraappjából elérhető funkcióval a Google videómegosztóján tarthatunk élő közvetítéseket, publikusan vagy épp privát címzetteknek. A megoldás egyelőre csak a Samsung két új zászlóshajóján lesz elérhető, arról nincs hír, hogy más készülékekre mikor érkezik meg.

A vállalat a telefonok mellett egy sor tokot és kiegészítőt is felvonultatott, ezek közül a legérdekesebb, egy a telefon elejére pattintható, fizikai QWERTY billentyűzet. A kiegészítőt mi is megnyomkodtuk: mikor a telefon érzékeli, hogy a felhasználó kiegészítőt a kijelző elé csúsztatta, a képméretet automatikusan átállítja, hogy semmi ne maradjon takarásban. A billentyűzet ezután úgy használható, mint bármelyik fizikai klaviatúrával szerelt eszközön. A koncepció sokaknak elnyerheti a tetszését, a kivitelezéssel ugyanakkor, legalábbis esztétikai szempontból, akadnak problémák: a műanyag gombsor meglehetősen testes, műanyag borítása pedig kifejezetten olcsó hatást kelt, amin az arany/ezüst színopciók sem segítenek - a fizikai billentyűzetek megszállottainak ugyanakkor érdemes lehet kipróbálni.

Európának még várnia kell

Az eseményen a Samsung mindezeken túl végre mobilfizetési megoldásának, a Samsung Pay-nek hivatalos rajtját is közölte: az start dátumát Dél-Koreában augusztus 20-ra tűzték ki, amelyet az Egyesült Államok követ szeptember 28-án. Ezt követően a cég szerint egyes európai országokban is megjelenik majd a szolgáltatás, pontos dátumot azonban ezzel kapcsolatban még nem tudni.

Sajnos nem ez az egyetlen terület, amelyből a koreai gyártó kihagyja az európaiakat, a régióban ugyanis idén a Galaxy Note 5 nem lesz kapható. A vállalat felméréseire hivatkozva, melyek szerint bár az európai közönség kedveli a nagy kijelzőket, az érintőceruzát viszont alig használják, a területen első körben csak a Galaxy S6 Edge+-t dobja piacra, a Note 5 várhatóan csak jövő év elején érkezik.

Itt pedig érdemes egy rövid másodpercre megállni. Az új telefon ára ugyanis újra elrugaszkodott az űr felé, a sokéves Samsung-trendnek megfelelően fokozatosan egyre drágább lett a Note-sorozat is. Kapaszkodjunk meg, az Edge+ 32 gigabájtos változatának hazai ára 259990 forint lesz, a 64 gigabátjos verzióért pedig plusz 30 ezer forintot kell kicsengetni. Az új Note áráról itthon még nincs hír, mindenesetre a cég vélhetően azt is hasonlóan pozicionálja majd. Ezzel a telefonok nagyjából azonos árazást kaptak, mint az Apple termékei - ítélje meg mindenki magának, hogy mindkettő túlárazottnak számít-e a funkcióhoz képest.

A Samsung sajtóeseményén továbbá egy meglepetés okosórát is megszellőztetett, amely végre kerek kijelzővel készül. A Gear S2 nevű készülékről a vállalat egyelőre nem árult el semmilyen részletet, arról várhatóan a berlini IFA-n hallhatunk majd részletesebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról