Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

IBM LinuxONE: mainframe-et a szabad szoftver alá

Gálffy Csaba, 2015. augusztus 17. 11:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Linux-exkluzív mainframe számítógépekkel bővítette portfólióját az IBM. A LinuxONE család egyelőre két tagot számlál, a cég a vásárlók és a fejlesztők felé is tett gesztusokat.

hirdetés

Új mainframe-sorozatot jelentett be az IBM. A LinuxONE névre keresztelt rendszerek első körben két taggal lépnek piacra, egyedi jellemzőjük, hogy kizárólag linuxos feladatokat képesek végrehajtani, az IBM saját mainframe-es operációs rendszerével nem kompatibilisek. A fejlesztésben az IBM partnere a Canonical volt, amelynek saját Ubuntu disztribúciója a LinuxONE egyik támogatott rendszere lesz. Az IBM itt nem állt meg, a kezdeményezést iparági összefogással is megtámogatná, ezért a Linux Foundation keretében létrejött az Open Mainframe Project is.

Emperor és Rockhopper

A LinuxONE gépek hardveres alapjait a z13-as mainframe-generációtól kölcsönözte (részletesebben itt). Egyelőre annyi nyilvános, hogy a LinuxONE két egészen eltérő változatban érhető el. Az Emperor kimondottan csúcskategóriás modell, amely a legkomolyabb feladatokhoz is bevethető lesz, a Rockhopper pedig a spektrum ellenkező végén foglal helyet, belépő szintű mainframe-ként költséghatékony megoldásként pozicionálja a gyártó. Sajnos a két gép műszaki jellemzőiről nincs nyilvános információ, annak ellenére, hogy elvben mától elérhetőek, a megfelelő dokumentumok még nem kerültek fel a gyártó oldalára.

A két szokatlan név egyébként nem fejlesztési kódnév, az IBM tényleg ezeken a neveken fogja a két gépet forgalmazni, ezeket pedig sokatmondóan két pingvinfajtól kölcsönözte a Nagy Kék.

LinuxONE Developer Cloud

Az IBM bejelentett egy fejlesztőknek szánt felhős platformot is a LinuxONE rendszerekhez, ez a Developer Cloud. Ennek szerepe csupán annyi, hogy a hardver megvásárlása nélkül, távolról használható fejlesztésre-tesztelésre a rendszer, így az alkalmazások programozása előzetes tőkebefektetés nélkül is megindulhat. Ilyen szolgáltatás indítása bevett szokásnak számít olyan esetekben, amikor egyedi, méregdrága hardver indul a piacon, amely ráadásul extra odafigyelést is igényel a szoftverfejlesztőktől.

Ökoszisztéma, ökoszisztéma, ökoszisztéma

A mainframe-ek aranykora már régen mögöttünk van, egyes szereplőknek azonban ma is megéri ilyen gépeket gyártani, még az egészen kisszériás gyártás is busásan megtérülő tevékenység. Az IBM is látja persze, hogy a piac azért évről évre számottevően zsugorodik, és már a láthatáron van az az időszak, amikor már nem éri meg az egyre kevesebb számú vevőnek egyedi processzort, hardvert és szoftvereket fejleszteni. Adódik tehát a megoldás: új vevőket kell toborozni a mainframe technológia alá.

A z-sorozat már több, mint egy évtizede támogatja teljes mellszélességgel az Linux futtatását, a rendszer azonban sokáig csak "vendég" volt ezeken a rendszereken, a befogadását elsősorban a biztonság indokolta: a mainframe-en futó kritikus alkalmazások mellé oda lehetett csomagolni a linuxos kiegészítő szoftvereket is, így a hibrid rendszer úgy futhatott, hogy az adatok sosem léptek ki a dobozból, még a vállalat adatközponti hálózatát sem érintették.

A LinuxONE egyelőre az IBM linuxos stratégiájának csúcspontja, a cég végre nem azt mondja, hogy futtasd a kritikus alkalmazást z/OS-en, a kiegészítőket pedig Linuxon, a szabad szoftveres rendszer immár főszereplővé lépett elő. A cég szemmel láthatóan eltökélt a stratégia mellett, ennek megfelelően új közös fejlesztési projektet is bejelentett, Open Mainframe Project néven, amelybe első körben mintegy 250 ezer sor mainframe-specifikus kódot dobott be. Ez "egy fórum, ahol a vásárlók, gyártók és szolgáltatók együtt dolgozhatnak" - Ross Mauri, az IBM Systems üzletág igazgatójának szavaival. A projekt támogatói listája is erre utal, az IBM mellett a BMC, a CA Technologies is a mainframe-világ fősodrába tartozik.

A megcélzott feladatok sora nagyon hosszú, az IBM szinte mindenre alkalmasnak találja a LinuxONE modelleket, amire a hagyományos x86-os, linuxos csúcsgépeket is használják. A cég olyan forgatókönyveket emleget, mint a mobil backend, cloud infrastruktúra vagy üzleti analitika. A mainframe újrapozicionálását jól jelzi, hogy az IBM a gyors növekedésre fókuszáló, devops-os filozófiájú startupoknak is kínálja a termékeket - izgalmas kérdés lesz, hogy ezen a területen kap-e visszhangot a platform.

Szabad szoftveren lehet

Az IBM egyre vakmerőbb húzásokkal támadja az Intel szerverpiaci dominanciáját, az OpenPOWER mellett az Open Mainframe Project is pontosan ezzel a céllal indult. Hasonló ambíciókat ápolnak persze a másik oldalon az ARM-os szereplők, sőt, az Oracle SPARC processzorai is beneveztek a küzdelembe. Ennek okairól már többször elmélkedtünk (például az Intel-Altera felvásárlás kapcsán itt), azt azonban keveset emlegetjük, hogy az alternatív utasítás-architektúrák azért lettek hirtelen újra versenyképesek, mert csendben a Linux és a szabad szoftveres alkalmazások elfoglalták a szervereket.

A nyílt forráskódú, szabadon hasznosítható operációs rendszert ugyanis a processzor gyártója némi erőfeszítéssel könnyedén portolhatja saját hardverplatformjára, anélkül, hogy ehhez bárkitől engedélyt kellene kérnie. Ráadásul a modern fordítóprogramok korában már nem is vállalhatatlan egy ilyen portolás költsége. A rendszeren kívül persze a futó alkalmazások újrafordítására is szükség van, ez azonban egy Hadoop, Spark vagy egyéb szoftverek esetében szintén relatíve vállalható feladat (az IBM el is végezte).

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!