Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 12. 09:30

Eladta a Veritast a Symantec

A 2005-ben felvásárolt céget már korábban le akarta választani a Symantec, de ennél gyorsabban sikerült vevőt találni, így a divízió közvetlenül új tulajdonoshoz kerül. A befektető a várakozásokkal ellentétben nem valamelyik nagy IT piaci óriás lett, hanem egy magánbefektetői alap.

Egy évtized után megvált adattárolási és adatmentési üzletágától, azaz a 2005-ben 13,5 milliárd dollárért felvásárolt Veritastól a Symantec – jelentette be a vállalat néhány órával az üzlet kiszivárgása után. A vevő egy amerikai magánbefektetői alap, a The Carlyle Group és nem a korábban esélyesnek tartott "nagyok" (pl. EMC, NetApp, Cisco) egyike, a vételár pedig 8 milliárd dollár, teljes egészében készpénzben. Ebből a Symantec bizonyos egyszeri tételek levonása után 6,3 milliárdot tehet majd zsebre, amiből egy jelentős részt, másfél milliárdot részvényvisszavásárlási programjának kibővítésével visszajutat a befektetőknek a tranzakciót követő másfél év során.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Symantec tavaly októberben közölte, hogy "visszacsinálja" a Veritasszal 2005-ben történt egyesülést, és két önálló cégként, a biztonsági termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó Symantecként, valamint az adattárolással és adatmentéssel foglalkozó Veritasként folytatja tovább tevékenységét. A döntés azt követően született, hogy a Veritas egyre inkább lehúzta a vállalat egészének teljesítményét – míg a biztonsági üzletág a globális trendet kihasználva növekedni tudott vagy legalább stagnált, az adattárolási és adatmentési divízió forgalma csökkenni kezdett.

Az Information Management üzletág (azaz a Veritas) a július 3-ával lezárt pénzügyi negyedévet 587 millió dolláros forgalommal zárta, ami a dollár erősödéséből adódó árfolyamhatás kiszűrésével éves szinten 3 százalékos, azt figyelembe véve pedig 10 százalékos csökkenést jelent. Az üzemi eredmény az előző év hasonló időszakához képest 89 millió dollárról 135 millióra nőtt, az üzemi eredményhányad 14 százalékról 23 százalékra emelkedett. Ez valószínűleg főként a szegmenshez köthető alkalmazotti létszám jelentős csökkentésének eredménye, amit a Symantec még tavaly, a szétválás bejelentése után kezdeményezett működése hatékonyságának növelésére.

Az eladásból származó készpénz jól jön majd a Symantecnek, amely a többi, korábban alapvetően licencértékesítésből élő vállalathoz hasonlóan üzleti modellje "felhősítésén" dolgozik. A milliárdos készpénztartalék egyrészt nagyobb mozgástérre, a kényszerű átmeneti periódus esetleges meghosszabbítására is lehetőséget ad, másrészt potenciális vásárlóvá emeli a Symantecet az információbiztonsági piacon. A cég vezetősége erről az irányról egyelőre nem beszélt, de nem lennénk meglepődve, ha a következő fél-egy évben a Symantec néhány milliárdot akvizíció(k)ra költene, ahogy azt eddig is rendszeresen tette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról