Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 10. 13:01

Hivatalos: két cégre válik szét a Symantec

Igazak voltak a Bloomberg által megszellőztetett hírek, a Symantec tegnap valóban bejelentette kettéválását egy biztonsági termékekkel, valamint egy adatmentési és -tárolási megoldásokkal foglalkozó cégre.

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, a Symantec sokáig csak az információbiztonsági piacon volt érdekelt, a vállalat 2005-ben lépett be az adatmentési és -tárolási piacra a Veritas 13 milliárdos felvásárlásával. Lényegében ennek a mozzanatnak az ellenkezője zajlik le a közeljövőben, a cég ugyanis leválasztja és önálló cégbe szervezi az adatmentési és -tárolási üzletágát (információmenedzsment részleg). A másik két nagy részleg (felhasználóvédelem, információvédelem), amely biztonsági termékekkel foglalkozik, megmarad.

A vállalat egészséges profitot termel, de évek óta növekedési problémákkal küszködik, pedig az IT-biztonsági termékek piaca a válság alatt és azóta is lendületesen bővült, egyes években volt hogy 10 százalék felett. Ehhez képest a Symantec bevétele a legutóbbi lezárt pénzügyi már csökkent is, 3 százalékkal 6,7 milliárd dollárra. Ez elsősorban az adattárolási üzletág gyatra teljesítményének volt köszönhető, a részleg bevétele 4 százalékkal 2,5 milliárd dollárra apadt tavalyhoz képest, miközben a két biztonsági üzletág forgalma lényegében stagnált - miközben a biztonsági termékek piaca növekedett. Nem véletlen, hogy 2012 óta három elnök-vezérigazgató is irányította a céget.

A Symantec vezérigazgatója a nemrég kinevezett Michael Brown marad természetesen, az önállósodó információmenedzsment-üzletág élére pedig john Gannont nevezte ki a cég, aki korábban a Quantumnál dolgozott operatív vezetőként, azt megelőzően pedig a HP-nél a vállalati PC-kkel foglalkozó tevékenységet vezette. A tervek szerint az adatmentéssel és -tárolással foglalkozó üzletágat 2015 végére választja le teljesen a Symantec, a cél ennek tőzsdei bevezetése. A Symantec-részvényesek egy jövőben meghatározott képlet alapján kapnak részesedést az újonnan létrejövő cégben.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A Symantec márkanevet a biztonsági termékekkel foglalkozó cég használja majd a jövőben is, az információmenedzsment-megoldásokra szakosodó vállalat nevét a kiadott tájékoztató nem tartalmazza - nem lenne meglepő, ha a Veritas nevet vinné tovább a cég, tekintve ennek a márkának az ismertségére.

Piaci elemzők szerint az önállósodó cégek vonzó felvásárlási célpontot jelenthetnek. A 16,5 milliárdos kapitalizációjú Symantecet egyben lenyelni nagyon drága mulatság lenne, egy  adattárolással foglalkozó önálló cég azonban könnyen az EMC vagy a NetApp tulajdonába kerülhetne, a biztonsági megoldásokkal foglalkozó "utódra" pedig a Cisco lehet az egyik jelentkező, véli a Piper Jaffray elemzője.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. augusztus 2. 15:35

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!