Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 13. 11:30

Jó negyedévet (és évet) zárt a Cisco

A vállalat remek eredményeket közölt, a befektetők legnagyobb örömére. Egészséges céget vesz át az új vezérigazgató.

Az előzetes elemzői várakozásokat felülmúló eredményekről számolt be a Cisco friss, negyedéves jelentésében. Ez volt az első beszámoló, amit már a legendás John Chambers utódja, Charles Robbins jegyzett, és az új vezérigazgató így meglehetősen pozitív befektetői hangulat mellett folytathatja majd a vállalat vezetését. A negyedik (pénzügyi) negyedéves sarokszámok impozánsak: A forgalom az előző év hasonló időszakához képest 3,9 százalékkal 12,8 milliárd dollárra, a nettó eredmény 3,2 százalékkal 2,3 milliárd dollárra emelkedett.

Az elmúlt fél-háromnegyed évben mutatott teljesítmény alapján úgy fest, hogy a Cisco a korábbi évek nehézségei után (melyek során alkalmazotti létszámát mintegy 20 ezerrel a mostani 72 ezerre csökkentette) újra növekedési pályára állt, és gyorsabban túljutott a "régi nagyokat" sújtó nehézségeken, mint például az IBM vagy a nemsokára ketté váló HP. A halasztott bevétel a pénzügyi évben meghaladta a 15 milliárd dollárt, ezen belül a felhős (as-a-service) üzleti modellben értékesített termékek forgalma éves szinte ötödével nőtt. A vállalat a mostani jelentésben nem csak a negyedévre, hanem a teljes 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó eredményeit is ismertette – a 4,3 százalékkal 49,2 milliárd dollárra növekvő forgalmon 9 milliárd dollár nettó nyereséget tudott elérni, 14,4 százalékkal többet, mint 2014-es pénzügyi évében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az utolsó negyedévben a cég forgalma az amerikai régióban 7 százalékot nőtt, ami bőven kompenzálta a mindenhol máshol tapasztalt enyhe, 1 százalékos visszaesést. A kínai bevétel zuhanása viszont megtorpan, most már csak 3 százalék volt a korábbi kétszámjegyű esésekhez képest – érdekes lesz látni, hogy ezt követően vajon a jövőben milyen hatása lesz majd a júniusban bejelentett tízmilliárdos kínai "engesztelő" befektetésnek. A nagyvállalati ügyfelek vásárlókedve kicsit visszaesett az előző év hasonló időszakához képest, a tőlük származó forgalom egy százalékkal csökkent. A negyedévben a legnagyobb növekedést a kereskedelmi szektor produkálta (éves szinten 11 százalékkal), a tradícionálisan legfontosabbnak számító hálózati szolgáltatók két százalékkal hagytak többet a Cisco kasszájánál, mint egy évvel korábban.

Az üzletágak teljesítménye változatos képet mutat. A negyedévben a legnagyobb mértékben a kollaborációs eszközök és a szerverek eladásai nőttek (14-14 százalékkal). Utóbbiak értékesítéséből a negyedéves forgalom lassan eléri az egymilliárd dolláros lélektani határt (most 880 millió volt), a teljes pénzügyi évet tekintve pedig egyértelműen ez volt a sztár, 22 százalékos emelkedéssel már 3,2 milliárddal járult hozzá az összbevételhez. Persze ez még mindig eltörpül a két hagyományosan legnagyobb üzletág, a switching és a routing mellett (azok az évben 14,7 és 7,7 milliárd dollár forgalmat hoztak), de a Cisco jó úton halad, hogy a korábbi elvetélt kisérletek után végre tényleg növesszen egy új lábat a hálózati eszközök mellett.

Vásárlós kedvünkben vagyunk!

A Cisco július elején jelentette be, hogy 635 millió dollárért felvásárolja a névszerver-szolgáltató OpenDNS-t, majd a MaintenanceNetet vette meg 139 millióért, júniusban pedig a ThreatGRID biztonsági céget is megszerezte. Az akvizíciókkal nem hagy fel a vállalat, Kelly Kramer pénzügyi igazgató szerint a szoftver és biztonság területen tevékenykedő cégek bővíthetik majd a Cisco portfólióját a jövőben.

A Cisco eredményeit a befektetők pozitívan fogadták, a zárás után kereskedésben a részvényárfolyam 4 százalékot emelkedett. A vállalat most lezárt pénzügyi évében összesen 8,3 milliárd dollárt juttatott vissza részvényeseinek osztalékfizetés és részvényvisszavásárlási programja keretében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról