:

Szerző: Voith Hunor

2015. július 1. 10:10

A Cisco megveszi az OpenDNS-t

Meglepő bejelentést tett tegnap a Cisco: 635 millió dollárért felvásárolja az OpenDNS-t. A vállalat a névszerver-szolgáltató fizetős Umbrella szolgáltatáscsomagját idővel saját portfóliójába integrálja, a tízmilliók által használt ingyenes DNS-szolgáltatást pedig tovább üzemelteti.

Újra felvásárlással erősíti biztonsági üzletágát a Cisco. A vállalat ismeretlen összegért megszerzett ThreatGRID és a 2,7 milliárdért felvásárolt Sourcefire után most a cégek és az otthoni felhasználók körében is népszerű OpenDNS akvizícióját jelentette be. A tranzakció értéke 635 millió dollár, az üzlet végére a tervek szerint az év második felében, ősszel kerül pont.

Az OpenDNS egy különleges, extra funkciókkal ellátott névszerver-szolgáltatás, amely az internetszolgáltatók saját névszerverei helyett használható. Mivel minden DNS-kérés keresztül megy a szerveren, ezért a böngészéshez kapcsolódó minden aktivitás alacsony szinten szabályozható. A szerver képes például elgépelt címek javítására, de a leggyakoribb felhasználási módja az egyes oldalak DNS-szintű blokkolása. Ez nem jelenti az oldal teljes elérhetetlenné tételét, IP-cím szerint továbbra is elérhető marad az adott honlap - de ez a legtöbb (otthoni) felhasználó számára elegendő tiltás.

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x)

Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

NIS2 irányelv: megfelelőség vagy radikális átalakulás? (x) Gyere el online meetupunkra és tudj meg mindent az EU új kiberbiztonsági irányelvéről!

A Ciscót persze elsősorban az OpenDNS fizetős szolgáltatáscsomagja, az Umbrella érdekli. Ez egy SaaS (szoftver mint szolgáltatás) modellben működő, választható biztonsági szintekkel kiegészített névszerver-szolgáltatás, amely DNS-szinten biztosít az ügyfelek számára különböző funkciókat a malware, botnet és phishing szűréstől kezdve a hálózati forgalom valós idejű elemzésén át a prediktív védelemig. A cég ezzel jelenleg tízezer vállalati ügyfelet szolgál ki, saját bevallása szerint 100 százalékos rendelkezésre állási mutató mellett, világszerte 24 adatközpontból, és napi szinten a globális DNS-forgalom 2 százaléka fut át szerverein.

A tíz éve alapított OpenDNS a TechCrunch adatbázisa szerint fennállása során 51,3 millió dollár tőkét vont be, és befektetők között egyébként a Cisco is szerepel, így a két vállalat a háttérben már korábban is együttműködött. A cég az információk szerint a Cisco berkein belül, de továbbra is a jelenlegi vezérigazgató, David Ulevitch irányítása alatt és a meglévő mintegy 300 alkalmazottal folytatja tevékenységét.

Az ügyfeleket a felvásárlás nem érinti negatívan, a licencek, terméktámogatási megállapodások nem változnak, a kéréseket és kérdéseket továbbra is az OpenDNS fogadja. Mivel az üzlet csak ősszel zárulhat le, a Cisco értékesítési csatornáin keresztül addig nem lehet hozzájutni az OpenDNS fizetős szolgáltatásaihoz, a két vállalat termékeinek integrációja pedig valamikor a jövőben fog megtörténni, de erről egyelőre egyik fél sem mondott részleteket.

a címlapról