Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 17. 12:58

AMD: nekünk mindig jobban fáj

A hónap elején már lelőtte a nagy negatív meglepetést az AMD, a PC-piac számottevő visszaesése drámaian visszahúzta a vállalat személyi számítógépes üzletágát. A cég most a részletes eredményeket is közölte, rosszabb a helyzet, mint vártuk.

Az AMD még július elején közölte, hogy az előzetes, borúlátó várakozásokhoz képest is rosszabb lesz a 2015-ös második negyedév. A cég nem viccelt, a negyedév tényleg elkeserítően rosszul sikerült, köszönhetően elsősorban a PC-s processzorok kritikán aluli teljesítményének. Lássuk azonban előbb a sarokszámokat: a bevétel 1,44 milliárd dollárról 942 millió dolárra esett, ez 35 százalékos, ijesztő mértékű visszaesésnek felel meg. Ezzel párhuzamosan a cég tavalyi 36 milliós vesztesége 181 millióra nőtt. Ennél is sokkal aggasztóbb, hogy az üzemi eredményhányad 35 százalékról 25 százalékra esett, ami nagyon messze van a cég által hosszabb távon fenntarthatónak minősített 30-35 százalékos sávtól.

Hol vannak az AMD-s PC-k?

A PC-piac válságát már megénekeltük, a számottevően, szinte 12 százalékkal zsugorodó piac az Intel teljesítményébe is beleharapott. Az évtizedes megfigyelés, hogy az AMD kitettsége sokkal sokkal erősebb az Intelénél, így aggódva vártuk, milyen hatással volt a visszaesés a kisebbik chipgyártó eredményére. A most kézhez kapott részletes számok a legfeketébb forgatókönyvnél is rosszabbak, az AMD-nél szinte eltűntek a személyi számítógépekbe szánt x86-os processzorok értékesítései.

A pénzügyi jelentésben az asztali és notebookos lapkák, illetve a grafikus egységek (GPU-k) bevételei külön nem szerepelnek, csak a Computing and Graphics (CG) részlegben egyben, a nyers számok: a részleg bevétele egyetlen év leforgása alatt 828 millió dollárról 379 millió dollárra, a korábbi forgalom 46 százalékára esett. Sokatmondóbb, hogy a processzoros és GPU-s termékvonalak együtt 526 millió dollár költséget ám csak 379 milliós bevételt termeltek, az üzemi veszteség már a teljes bevétel 39 százalékára (!) rúg. A cég közléséből az is kihámozható, hogy a GPU-k viszonylag jól teljesítettek, a szezonális visszaesés a sokéves átlagnak megfelelő, a kieső bevételeket tehát szinte kizárólag az "APU"-k okozták, az eladások gyakorlatilag nulla közelébe eshettek vissza a három hónap során.

Az AMD magyarázata szerint a részleg gyenge teljesítményét az indokolta, hogy a PC-gyártó partnerek a Windows 10 érkezéséig felfüggesztették az új modellek bevezetését a piacra, így az új generációs, Carrizo processzor hiába érhető el néhány hete, az erre épülő noteszgépek csak augusztus során kerülnek a boltok polcaira. A cég elmondása szerint a problémát fokozta, hogy a partnerek aktívan ráfeküdtek a készletek kisöprésére, így már legyártott Windows 8-as modellektől igyekeznek szabadulni. Ez jelentheti azt, hogy ahogy a készletek újra normális szintre épülnek fel, az ideiglenesen magas keresletet indukál - erre majd a harmadik negyedéves adatokból kapunk majd választ. Nem jó hír ugyanakkor, hogy az AMD egyelőre csak 35 Carrizós notebookról tud beszámolni, ez nagyon kevés a globális piacon.

Lisa Su elnök-vezérigazgató

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A grafikus kártyák viszonylag jól fogytak, a konferenciahíváson elhangzott, hogy a negyedév végén megjelent új 300-as sorozat, illetve az innovatív memóriával érkező Fury kártyák után kifejezetten élénk kereslet mutatkozott, ez pedig pozitívan járult hozzá a részleg teljesítményéhez. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy hamarosan piacra kerül a duál-Fury is, amelyben két GPU teljesít majd szolgálatot.

A konzolos részleg stabil

A cég másik részlege, az Enterprise, Embedded and Semi-Custom (EESC) sokkal jobban teljesít. Az értékesítés túlnyomó részét a "semi-custom", vagyis a megrendelő igényei szerint testre szabott processzorok adják, ez az AMD által az Xbox One-ba és a PlayStation 4-be szállított lapkákat takarja. A szegmens teljesítményét ennek megfelelően az AMD-n kívül álló erők, (elsősorban a két konzolos cég marketing-kampányai) mozgatják, ez most szerény, mintegy 8 százalékos zsugorodást hozott, 563 millió dollárra. Az AMD prognózisa szerint a harmadik negyedév nagyon erősnek igérkezik, a konzolos cégek ősszel tárazzák be a komponenseket a nagy karácsonyi rohamhoz, így várhatóan erős kereslet mutatkozik majd e termékek iránt.

A konferenciahíváson Su gyakorlatilag bejelentette, hogy a Nintendo készülő konzoljában is AMD processzor dolgozik majd. Ugyan a japán céget a vezérigazgató nem nevesítette, az immár hivatalos, hogy a processzorgyártó egy új konzolos lapkán dolgozik és a Sony-Microsoft duó hamarosan trióvá bővül. Ez megerősíti a hónapok óta hallható pletykákat, hogy a Wii következő generációja is AMD alapokon építkezik majd, ezzel a cég mindhárom konzolt meghódítja és tovább bővíti a szerény, de hosszú távon is kiszámítható, stabil profitot generáló részlegét.

Folytatódik a mészárlás

A cég a következő negyedévre is igen borús előrejelzést adott. A prognosztizált bevétel 998 millió dollár, ez 30 százalékos visszaesés lenne 2014 hasonló időszakához képest. A várt üzemi eredményhányad 29 százalék - ez már lényeges előrelépés lenne a második negyedéves 25 százalékhoz képest és már alulról súrolja a fenntartható szintet. A pénzügyi igazgató Devinder Kumar ugyanakkor elmondta, hogy a korábbi várakozás, miszerint a második félév összességében már nyereséges lenne hiú ábrándnak bizonyult, a profitot így csak későbbre várja a cég. A PC-s processzorok iránti kereslet bedőlését azonban valószínűleg szervezeti szinten is leköveti majd a cég, így újra masszív leépítések jöhetnek a vállalatnál.

Komoly problémákat okozhat az AMD számára a GlobalFoundries. A cég leválasztott félvezetőgyártó részlegéből lett vállalat és az AMD között ugyanis egy Wafer Supply Agreement nevű hosszú távú partneri szerződés él, ennek keretében gyártja az AMD processzorok egy részét a GloFo. A 2015-re érvényes megállapodás értelmében az AMD vállalta, hogy legalább 1 milliárd dollárnyi bérgyártó kapacitást vesz igénybe idén, eddig azonban 400 milliót használt fel ebből a keretből a cég. Mivel a jelek arra mutatnak, hogy a vállalást egész évre vetítve nem fogja majd az AMD teljesíteni, jelenleg folyik az egyezség újratárgyalása.

Zen. Nagyon messze van.

Ahogy a válságba került cégek esetében, az AMD-nél is érdemes a készpénzállományon tartani a szemünket, ezen múlik ugyanis, hogy a cég mindennapi működése fenntartható-e. A jó hír, hogy ez a mutató viszonylag stabil, a készpénz és likvid befektetések együtt 829 milliót tettek ki, a negyedév során csak 77 milliót égetett a cég, ebben az ütemben tehát még évekre elegendő a tartalék. Erre szükség is lesz, az AMD következő nagy dobása, a Zen architektúra még nagyon nagyon messze van.

A bejelentésektől a befektetők újra pánikolni kezdtek, a részvényárfolyamot pedig történelmi mélységbe, 1,87 dollárig lökte a negatív hangulat. A cég jelenleg mintegy 1,52 milliárdos piaci kapitalizációval bír.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról