Szerző: Gálffy Csaba

2015. július 7. 11:29

Összeomlás közelében az AMD

A készpénzállomány még kitart, a konzolokon kívül minden piacon az összeomlás szélére került a cég. A felvásárlást a masszív adósságállomány hátráltathatja, a befektetők pánikolnak.

A vártnál számottevően szerényebb eredményekre figyelmeztet az AMD. A váratlanul kiadott közlemény szerint a várakozásoknál mintegy 5 százalékkal alacsonyabb lesz a cég bevétele, amely így mintegy 950 millió dollár lehet. Ez brutális, 34 százalékos visszaesés az egy évvel ezelőtti 1,44 milliárdos bevételhez képest, ami jól mutatja, hogy a cég bizonyos piacai az összeomlás szélére kerültek - ide elsősorban az asztali és notebookos chipek (a cég nevezéktanában APU-k) tartoznak.

A helyzetet az teszi válságossá, hogy a bedőlő bevételek mellett az eredményhányad (a bevétel profitaránya) is meredeken esik, az előrejelzésben megadott 32 százalék helyett csak 28 százalék lesz a bruttó eredményhányad. Az aggasztó eredmények hivatalos magyarázata, hogy a PC-piacon a vártnál lényegesen alacsonyabb keresletet tapasztalt a vállalat, így a termékmix eltolódott a konzolos processzorok felé, ezek profittartalma pedig alacsonyabb, mint amit a GPU-k és APU-k oldalán el tud érni a cég.

A bruttó eredményhányadot tovább erodálja egy új, egyszeri 33 millió dolláros tétel, amely a 20 nanométeres gyártási technológiára migrálás költségét képezi. "A vállalat több terméket is elkezdett [planár] 20 nanométeren, ezek gyártására ehelyett FinFET node-on kerül majd sor" - áll a közleményben. Arról egyelőre nincs információ, hogy mely bérgyártó lesz az AMD partnere a 20 nanométeren, mind a TSMC, mind a GlobalFoundries rendelkezik ilyen technológiával.

Befektetői pánik, a mélypont közelében a részvényárfolyam.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ahogy korábban, a cég készpénztartalékai stabilak, a fizetésképtelenség távolról sem fenyegeti a vállalatot, a 830 milliós készpénzállomány elegendő a gazdasági műveletek folyékony végrehajtásához. Az AMD részletesebb tájékoztatást július 16-ra ígért, ekkor hozza majd nyilvánosságra a vállalat hivatalos negyedéves pénzügyi eredményét, amelyet az azt követő konferenciahíváson részletez a befektetők felé.

A befektetők egy része mindenesetre úgy döntött, hogy ezt már nem várja meg, a tőzsde nyitás előtti kereskedésében a papírok értéke jelenleg 13 százalékos mínuszban van a hírekre, ezzel a mintegy 2 milliárdos piaci érték 1,7 milliárd közelébe olvadt. A potenciális vásárlókat ugyanakkor jelenleg elriaszthatja, hogy a cég az elmúlt években jelentős tartozást halmozott fel, mintegy két milliárd dollárnyi hosszabb lejáratú hitel mellett több, mint 200 millió rövid lejáratú tartozása van a cégnek - ezeket majd a leendő vásárlónak kell átvállalnia, ami már 4 milliárd körüli összeget jelent a kizárólagos tulajdonnal együtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról