Szerző: Voith Hunor

2015. június 12. 11:05:00

Jöhet az androidos BlackBerry?

Talán túl kevés lesz, túl későn, de már maga a megvalósulás lehetősége is nagy szó: a Reuters több forrásból is úgy értesült, hogy a BlackBerry androidos okostelefon piacra dobását fontolgatja.

Androiddal érkezhet a BlackBerry márciusban, a barcelonai Mobile World Congressen néhány pillanatra felvillantott szétcsúsztatható, fizikai billentyűzettel is felszerelt okostelefonja - értesült több külön, de az ügyhöz közel álló forrásból a Reuters. A hírügynökség a tervekről beszámoló, de névtelenséget kérő forrásoktól úgy tudja, hogy a lépés egy nagyobb stratégiai irányváltás részét képezné, melynek keretében a kanadai gyártó a jövőben a mobileszköz-menedzsmentre és a különböző szoftveres fejlesztésekre helyezné a hangsúlyt.

Utóbbiról a BlackBerry március elején számolt be, amikor beharangozta a valamikor az év második felében érkező BlackBerry Experience Suite-ot, melynek keretében a BB 10 számos népszerű funkcióját (például az ikonikus Hubot is), más mobil operációs rendszereken is elérhetővé kívánja tenni.

A "szivárogtatók" szerint a vállalat azért lenne hajlandó erre, mert miközben aktuális mobileszköz-menedzsment platformja, a BES 12 a BB 10 mellett Androidot, iOS-t és Windowst is támogat, a közfelfogás még IT-szakmai körökben is jellemzően az, hogy a platform csak BlackBerry készülékekkel működik. Ezért az androidos modellt egyfajta üzenetnek szánnák: íme, itt a kézzel fogható bizonyíték a BES 12 platformfüggetlenségére. Bár nagyvállalati környezetben dolgozó, CTO-szintű döntéshozó esetében kicsit nehéz elképzelni, hogy percepció alapján döntenének ilyen kérdésben, a BlackBerry vélhetően elvégezte a döntést előkészítő házi feladatát – John Chen eddigi tevékenysége alapján ez joggal feltételezhető.

A Microsofttól tanultak?

A BlackBerry multiplatform szoftver- és szolgáltatás törekvéseit már láthattuk sikerrel megvalósulni – a Microsoft oldalán. A redmondi vállalat szintén ezt az utat választotta, amikor látta, hogy minden törekvése és hatalmas erőforrásai ellenére sem képes készülékgyártóként / platformtulajdonosként egyről a kettőre jutnia az Android és iOS által dominált okostelefon-piacon. Ismert termékeit felhős szolgáltatásként elérhetővé tette a domináns platformokon, a Microsoft Intune a BES 12-höz képest szintén lehetővé teszi a windowsos mellett androidos és iOS-es készülékek menedzselését, ahol pedig a cég nem rendelkezik megfelelő kompetenciával, ott nem habozik ezt felvásárlásokkal kompenzálni.

1:40

Introducing the BlackBerry Experience Suite

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseket indít.

Az okostelefon-piac állása alapján a BlackBerry számára is ez lehet az egyetlen, fenntarthatóan járható út. Az eszközértékesítés lényegében már a "minek van" kategóriát súrolja – márkahűek körében jó fogadtatásnak örvendő Classic ide, extravagáns Passport oda. Az idei első negyedévben mindössze 1,3 millió BlackBerryre volt kereslet, miközben az okostelefon-összértékesítés 336 millióra rúgott ezen időszak alatt. Ez a mennyiség már annyira jelentéktelen, hogy a Gartner vagy az IDC is csak a márkanév ismertsége miatt közli az adatokat, mert amúgy szinte statisztikai hibahatáron belül lévő számról van szó. Ehhez képest a Windows Phone (nemsokára Windows 10 Mobile) egyenesen sikertörténet, pedig a befektetett erőforrásokhoz képest az a platform is gyászosan teljesít.

A Reuters értesüléseit a BlackBerry nem erősítette meg, rövid válaszukban viszont megerősítették, hogy továbbra is elkötelezettek maradnak  a BB 10 operációs rendszer iránt. A Google nem kommentálta a hírt.

Az október 25-26-án rendezett eseményen közel ötven nemzetközi előadó is színpadra áll, 16 országból - a leggyorsabb jegyvásárlók pedig ESP32-alapú hacking badge-et is kapnak!

a címlapról