Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 18. 10:00

Újra a kalóz-Windows frissítéséről

A Microsoft korábban világossá tette, hogy minden Windows 7-et és 8-at futtató gép ingyenesen frissíthető lesz Windows 10-re, ez pedig a nem legális, kalózverziókra is érvényes. Ez utóbbiak azonban a frissítés lehetőségével még nem válnak teljes jogú polgárokká, vízjeles háttérre és korlátozásra számíthatnak a felhasználók.

Hivatalosan is közölte a Microsoft, hogy mi lesz a frissített kalóz-Windowsok sorsa a Windows 10-es érában, a cég a tévhitek eloszlatása végett külön blogbejegyzésben emlékezett meg a problémáról. Meglepetés nincs, a problémás licencekkel rendelkező telepítéseket az új Windows is megbélyegzi, a felismert kalózpéldányok vízjeles háttérképet kapnak majd. Ettől (és a hivatalos támogatás hiányától) eltekintve azonban a rendszer használható marad - pontosan úgy, ahogy a kalóz Windows 7 és Windows 8 is.

A nagy töredezettség-mentesítés

Mint ismeretes, a Microsoft példátlan lépésre szánta rá magát, a cég ingyenes frissítésként elérhetővé teszi a Windows 10-et minden olyan eszközre, amely Windows 7-et vagy Windows 8-at futtat. Ennek okáról itt írtunk részletesen, a lényeg: a cégnek szüksége van a telepített bázisra az új generációs alkalmazásplatform (Universal Windows Platform a legújabb neve) alatt. A Microsoft ígérete szerint három éven belül mintegy egymilliárd eszközön fog futni a Windows 10, ez a szám ingyenes frissítés nélkül elérhetetlen lenne.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nagy kérdés volt ugyanakkor, hogy mi történjen azokkal a felhasználókkal és eszközökkel, akik/amelyek valamilyen okból nem legális Windowst futtatnak. Valószínűleg a cégen belül is volt vita a kérdésben, mostanra azonban megszületett a hivatalos, kőbe vésett verzió. A frissítést mindenki letöltheti és telepítheti, a teljes Windows-élmény azonban nem jár minden felhasználónak. Eszerint ha a telepítő problémát észlel a Windows licencével, akkor az asztalon vízjelet helyez el telepítés után, amely figyelmezteti a felhasználót, hogy nem legális rendszert futtat.

Ahogy a Windows 7 és Windows 8 esetében, a nem legális Windows 10 a vízjeltől eltekintve ugyanúgy működik majd, mint a licencelt, vagyis biztonsági frissítéseket kap és képes alkalmazások futtatására is. A korábbi verzióknál a nem legális telepítések csupán néhány kozmetikai korlátozást kaptak, várhatóan erre lehet számítani majd a Windows 10 esetében is. A cég ígéretet tett arra is, hogy a kalóz felhasználókat nagyon jó ajánlatokkal igyekszik majd a rendszer kifehérítésére bírni, ebben a cég viszonteladói partnereire is fontos szerep fog hárulni.

Támogatott élettartam

A kalóz-Windows kérdésénél jóval kisebb figyelmet kapott a Windows 10-et támogató rendszerek kérdése. A Microsoft a hardverkövetelmények területén csupán annyit mond, hogy nagy általánosságban minden olyan gép, amely Windows 7 és Windows 8 futtatására képes, a Windows 10-et is támogatja majd. Azonban ez nem igaz ebben a formában, az elmúlt években több hardver támogatás nélkül maradt a gyártói oldalon, az alapértelmezett Microsoft-féle meghajtó pedig nem tudta betölteni ezt az űrt - emlékezetes példa az Intel-féle Wi-Fi-vezérlők problémája.

A Microsoft ezért a hivatalos bejegyzésben óvatosan fogalmaz, a Windows 10 és a hozzá érkező frissítések csak az eszköz "támogatott élettartama" alatt számítanak hivatalosan is támogatottnak. Hogy ez pontosan mit jelent, arra nehéz egyértelmű választ kapni, egy-egy notebook, tablet vagy épp telefon esetében ugyanis egészen más időszakot jelenthet ez, amelybe rengeteg egyedi változó is beleszól. A Windows 10 fejlődésével pedig a támogatott hardverek listája folyamatosan fog bővülni új modellekkel, de arra is fel kell készülni, hogy bizonyos eszközök folyamatosan ki fognak hullani erről a listáról. Remélhetőleg a Microsoft nyíltan fog ez utóbbiról kommunikálni a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról